Nieuwbouw-Specialisten

Nieuws Nieuwbouw-specialisten adviseren: Nieuwbouw

In: column HRLM

Nieuwbouw-specialisten adviseren: Nieuwbouw

In de afgelopen 15 jaar is er veel gebeurd op het gebied van nieuwbouw en de bijkomende nieuwe bewoners. Grote projecten zijn inmiddels helemaal bewoond, maar er komen nauwelijks nieuwe projecten bij. En dat terwijl de vraag naar zowel nieuwbouw als bestaande woningen alleen maar aan het toenemen is. Helemaal in grote steden en de omliggende gemeenten. Wij merken dat dagelijks, bij onze kantoren in Amsterdam, Haarlem en Heemstede-Aerdenhout.

Dat heeft natuurlijk te maken met de lage rentestand. Maar er is nog iets aan de hand. Het platteland is aan het leegstromen richting de grote steden. Jonge, hoogopgeleide starters en doorstromers willen in of om de grote steden wonen. Ze hebben wat te besteden en zijn bereid hogere prijzen te betalen, als de locatie maar goed is. En de expats natuurlijk, die graag in de buurt van hun werk willen wonen, dus massaal neerstrijken in (de buurt van) Haarlem of Amsterdam.

Als ik naar de woningmarkt van Haarlem en omgeving kijk, lijkt de stad ‘op-op’ te willen zeggen. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ ‘Haarlem is uitgegroeid, straks groeien we nog tegen Amsterdam aan…’ Alsof Haarlem bang is om overspoeld te worden. Ik ben het daar niet mee eens. Ten eerste: prijzen schieten de lucht in, op het gevaar af dat kopen onbetaalbaar wordt voor mensen die je graag in onze stad zou zien. Amsterdam en ‘t Gooi zijn wat dat betreft al behoorlijk hard op weg een elitair bolwerk te worden, waar je je steeds minder thuis voelt.

Ten tweede: hoe vol is Haarlem? Ik zie allemaal heel vrolijke culturele initiatieven voor de herinrichting van grote gebouwen. Echt leuk, en het zou ook zeker bijdragen aan
de diversiteit van de stad. Maar moet je niet eerst zorgen dat er een markt voor is? Hebben we wel genoeg inwoners om die projecten van de grond te laten komen?
Waarom zou je de ruimte niet benutten om nieuwe woningen te ontwikkelen? Ik zie kansen. Zowel voor de woning- als de arbeidsmarkt. Een mooie taak voor onze nieuwe
burgemeester Jos Wienen. Als hij om inspiratie verlegen zit, dan kom ik graag eens praten.

Doet dat je misschien denken aan die slogan ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’? Natuurlijk vind ik het als makelaar belangrijk dat er nieuwe woningen worden gecreëerd, maar als Haarlemmer vooral dat onze stad geen eliteplek wordt, waar geen plaats meer is voor starters op de woningmarkt, of Haarlemse doorstromers. Met een lekker fris woningbeleid. Maar daar houdt de vergelijking met WC-Eend dan ook echt op.

 

Column HRLM

 

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op