Nieuws Kwestie van timing

In: column HRLM

Kwestie van timing

Weet je nog? Toen je nog geen mobieltjes of Pokemon-kaarten op het schoolplein had, moest je inventief worden. Een van de favorieten bij ons op school was In-Spin-De-Bocht-Gaat-In. Lang springtouw, twee draaiers: in een achtvorm eromheen rennen en weer inlopen, opspringen en uitstappen. Als je goed was, kon je het in volle vaart. Maar velen hadden moeite met het ritme van de draai en kregen dan het touw tegen hun enkels of hun hoofd. Au!

Ik kon nog wel eens indruk maken op zowel de meisjes als mijn vrienden, door een bovengemiddeld gevoel voor timing. “Je ziet dat touw toch aankomen?” verwonderde ik me vaak. Maar veel van mijn In-Spin-genoten raakten door het heen-en-weergeren het overzicht kwijt. Er gebeurde te veel. Daar raakten ze van in de war. Grootste angst: geraakt worden door het touw.

Ik zie momenteel een vergelijkbare situatie om me heen. Als we onze Facebooks, Krantenkoppen, Journalen, Bloggers, Columnisten en Matthijsen van Nieuwkerken mogen geloven, is het alsof de wereld al helemaal is doorgedraaid. Een wereldschokkende
wisseling van de wacht (en waan) in Amerika; een exodus uit het explosieve midden-oosten; Europa onder vuur; om het over de komende tweede kamerverkiezingen met bijbehorende campagne-retoriek nog maar niet te hebben.

We leven in een tijd waarin alles in beweging is. Maar wees eerlijk, kijk eens om je heen. Zo slecht gaat het niet. Economisch worden we steeds sterker en de financiële markten lijken zich weinig aan te trekken van het tumult. En: de huizenmarkt heeft nog geen centje pijn gehad, vooral niet in onze regio. Integendeel.

Hoe komt dat? Is dat die rente, die zo historisch laag blijft? Ik denk, eerlijk gezegd, dat het komt doordat er een aantal mensen rustig blijven. Natuurlijk, zo’n eerste keer de bocht in-spinnen, is best even schrikken. Veel beweging, veel kabaal, maar als je eenmaal in de kadans zit – en het touw al van verre ziet aankomen – weet je precies wanneer je moet inlopen, springen en uitstappen. Soms moet je even gas geven, soms nog een draai van het touw afwachten. Het is een kwestie van timing.

Wanneer het goed gaat, lijken veel mensen in paniek te raken. Als het slecht gaat, heb je niets te verliezen en is alles meegenomen.
Maar in een topmarkt als deze denken velen: zo rap mogelijk profiteren, voordat de zaken zich weer gaan keren! En ja, de
hypotheekrente gaat heus wel een kwart puntje stijgen, ergens de komende tijd. Maar echt, dat blijft nog steeds lager dan ooit. En
de huizenprijzen zie ik voorlopig nog niet zakken.

Met een opwindende gebeurtenis als het kopen of verkopen van een woning is het juist zaak om het hoofd koel te houden. Dan moet je soms daadkrachtig zijn door snel en effectief te handelen; soms moet je juist even wachten. En wachten is het moeilijkste als je opgewonden bent. Ik maak het in de makelaardij dagelijks mee bij cliënten, we zijn niet voor niets de makelaar met de meeste succesvolle aankopen van Nederland, in 2015 en 2016.

Wil je zeker zijn dat je niet door het touw geraakt wordt? Ga dan niet als een dolle lopen hupsen. Vertrouw dan op het timinggevoel van die vriend die “In-Spin!” achter je loopt te roepen. Die je de ene keer nog even tegenhoudt en de andere keer juist een zetje geeft. Dat kan behoorlijk schelen in de knikkers. En knikjes van bewondering.

 

Column HRLM

 

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op