Klaar voor de volgende generatie

Nieuws Klaar voor de volgende generatie

In: column HRLM

Klaar voor de volgende generatie

De wereld gaat een beetje hard. Soms een beetje té hard naar mijn smaak. Iedereen moet met zijn tijd meegaan, wordt gezegd. Maar is dat eigenlijk wel zo? Zijn de nieuwe ontwikkelingen en trends wel bedoeld om klakkeloos te volgen? Soms voel ik me net Charlie Chaplin, in zijn vooruitziende film Modern Times. Maar dan minder grappig.

Laatst had ik een aardig gesprek met een oude bekende, een gerenommeerde kroegbaas van een even gerenommeerd Haarlems café. We waren het met elkaar eens dat Haarlem drastisch aan het veranderen is. En aangezien we allebei een bedrijf leiden waar alles draait om Haarlemmers, stellen we ons dezelfde vraag: in hoeverre moet je meegaan in die veranderingen?

Als ondernemer hoop je natuurlijk dat je bedrijf toekomstbestendig is, maar als vakman weet je dat je bepaalde old school waarden niet uit het oog moet verliezen. Zo blijft er, vooral in de Haarlemse horeca, altijd behoefte aan die professionele gastvrijheid waar onze stad zo bekend om staat. Ook in de makelaardij kun je je cliënten het beste bedienen als je iemand in de
ogen kunt kijken. Daar is geen website of social medium tegen opgewassen.

Maar de tijden veranderen. Nieuwe generaties zijn steeds meer gewend dat ze alles op hun eigen wijze, op hun eigen moment kunnen doen. Dus zie je tegenwoordig online makelaars opdoemen die je het gevoel geven dat je alles zelf kunt. Je kunt zelfs je hypotheek zelf online afsluiten. En wat je niet zelf kunt wordt door slimme technologie opgelost. Hip, modern, snel, gemakkelijk.

En dan? Dan gaat het allemaal zo snel, dat Charlie Chaplin zelf wordt opgegeten door de machines die het leven juist gemakkelijker zouden moeten maken. Moeten we aan de noodrem trekken en ons conservatief opstellen? Nee, juist niet. Haarlem is een geweldige stad en zal dat ook blijven als zich een nieuwe generatie aandient. Want dat gebeurt. Haarlem en
omgeving is torenhoog favoriet.

Prijzen blijven stijgen, mede dankzij de historisch lage rente. En dat blijft volgens analisten voorlopig nog wel zo. Waar je een paar jaar geleden in Haarlem de keuze had uit twintig koopwoningen, is dat volgens de ‘krapte-index’ van de NVM beperkt tot vier. En dan moet je razendsnel beslissen, want de huizen zijn verkocht voordat je goed en wel hebt kunnen nadenken. Dat nadenken moet je dus van tevoren doen. Dan is het fijn om een financieel plan te hebben dat je met een specialist hebt gemaakt die zich echt in je verdiept. Zodat je precies weet wat er kan, als je snel moet beslissen.

En ja, echt waar, dan is het fijn als je een makelaar hebt die weet wat er te koop is, nog voordat het op Funda verschijnt. Die precies weet wat jouw wensen en mogelijkheden zijn, omdat hij/zij de tijd voor je heeft genomen. Vooraf. Zodat, wanneer de kans zich voordoet, er snel stappen genomen kunnen worden. Old school, met echte handen schudden. Zowel bij het kennismaken als met een tevreden glimlach afscheid nemen. Want zo deden we dat in Haarlem, en zo blijven we dat doen.

 

Column HRLM

 

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op