Nieuws (Bijna) alles wat u over energielabels moet/wilt weten

In: Duurzaamheid

(Bijna) alles wat u over energielabels moet/wilt weten

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor energiezuinig bouwen en wonen gekomen. Dat heeft enerzijds te maken met persoonlijke belangen (uw eigen portemonnee) en anderzijds met overheidsmaatregelen (het terugdringen van energieverbruik in verband met het klimaatakkoord van Parijs). Bij de aankoop en verkoop van huizen is het energielabel dan ook een belangrijke overweging geworden.

Graag leggen we u hier uit hoe het zit met al die energielabels. Waar zijn ze op gebaseerd? Is een A-label over een aantal jaar nog goed genoeg? Eigenlijk best noodzakelijke informatie, dus fijn om even op een rijtje te hebben.

Het voorlopig energielabel voor bestaande bouw

In 2015 introduceerde de Rijksoverheid het voorlopige energielabel om woningeigenaren te stimuleren na te denken over het zuiniger maken van hun woning. Alle woningeigenaren kregen een brief in de bus met een classificatie van hun huis. Dit voorlopige label is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster – zoals het type huis, de grootte en het bouwjaar – en gegevens uit een onderzoek naar het huizenbestand uit 2006. Uit die gegevens kan bijvoorbeeld blijken dat een bepaald type huis waarschijnlijk inmiddels een nieuwe ketel heeft, of dat de kans groot is dat het enkel glas is vervangen.

De klassen A tot en met G geven aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een vrijstaande villa heeft natuurlijk een ander energieverbruik dan een klein stadsappartement. Een huis met een hoog energielabel is goed geïsoleerd, voorzien van dubbel glas, heeft energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Niet onbelangrijk: je woont comfortabeler in een energiezuinige woning. Geen tocht, geen koudeval: behaaglijk wonen! De winst in een hoog energielabel zit ‘m daarnaast niet alleen in een verminderde CO-2 uitstoot, maar ook in stookkosten.

Het definitief energielabel voor bestaande bouw

Zodra u uw huis verkoopt, bent u verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Doet u dit niet, riskeert u een boete. Het aanvragen hiervan kan online. U vult gegevens in over uw woning, onder meer over het soort glas, hoe uw huis geïsoleerd is en het type ventilatiesysteem. U voegt bewijs toe dat de aangeleverde gegevens juist zijn, bijvoorbeeld foto’s, een factuur van een verbouwing met goede specificaties, of een bouwkundig rapport, taxatierapport of brochure opgesteld door uw projectontwikkelaar of makelaar. Dan kiest u uit een lijstje een erkende deskundige die uw gegevens en bewijs zal controleren. Deze deskundigen zijn vrij hun eigen prijs te noemen. Dit bedrag loopt uiteen van een paar euro tot een paar tientjes. Zodra de deskundige akkoord is, ontvangt u uw definitieve energielabel in uw mailbox. Het label blijft 10 jaar geldig.

Leuk om te weten: in 2017 heeft 42% van alle woningen een definitief energielabel. De meeste woningen hebben een C of D-label (kijk hier voor meer cijfers en feiten).

Hoewel u pas bij de overdracht van uw huis officieel de verplichting hebt om het definitieve energielabel te overhandigen, is het natuurlijk verstandig deze al eerder aan te vragen. Kopers weten met het energielabel waar zij aan toe zijn en kunnen een zorgvuldigere afweging maken. Zij willen daarom al bij het zoeken naar een woning weten wat de energielabels zijn. Uw makelaar kan u helpen bij het aanvragen van het definitieve label.

Kijk hier voor ons huidige woningaanbod en hier voor een overzicht van de woningen die wij met succes hebben verkocht.

Interessante sites, voor meer informatie:

www.energielabel.nl

www.energielabelvoorwoningen.nl

www.milieucentraal.nl

www.nen.nl

www.rvo.nl

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op