Is het weer voorbij, die mooie zomer?

Nieuws Frisse start

In: column HRLM

Frisse start

In het voorjaar is Haarlem op zijn best. Vind ik. Iedereen komt na een lange winter zijn huis weer uit, de terrassen worden uitgestald, en bij het allereerste waterige zonnetje zitten ze propvol. De stad komt weer tot leven, heerlijk! Het voorjaar voelt ook altijd als een frisse start. Voelt nu extra zo, omdat ik zelf aan het begin van een nieuw avontuur sta: voortaan mag ik in deze column vertellen over wat ik in de stad en op het werk zo allemaal tegenkom. Hartstikke leuk.

Als makelaar ben ik expert in het begeleiden van mensen bij het maken van een nieuwe start. Een nieuwe woonstart wel te verstaan. Zes jaar geleden stond ik zelf op dat spannende punt. Toen kocht ik met mijn vriendin een bouwval in een van de oudste straten van de binnenstad. Ik wist dat het een enorm project zou worden, maar toch voelde ik gelijk: dit is het! Een gutfeeling, dat ik sindsdien ook maar al te goed herken bij mijn klanten. Ons huis komt uit 1700 en hebben we uiteindelijk zelf helemaal verbouwd. En dan bedoel ik ook écht helemaal. Alleen de zijmuren en de voorgevel stonden nog. Verdiepingen eruit, achtergevel eruit en weer helemaal opnieuw opgebouwd. Nu wonen mijn vriendin, mijn zoontje en ik in een huis dat we zelf hebben bedacht; het is echt óns huis.

Sinds dat moment is de woonmarkt enorm veranderd en een van de belangrijkste verschuivingen is de groeiende populariteit van onze stad bij mensen van daarbuiten. De Amsterdammers. De expats. Want zeker sinds de Brexit zien we toenemende vraag vanuit de overkant van het kanaal. Ik vind niks leuker dan met zoekers rond de tafel te gaan zitten, met de plattegrond van Haarlem voor onze neus en proberen helder te krijgen wat hun wensen zijn. Zeker in deze huidige kopersmarkt, waarin verkoopprijzen hoog worden ingezet, is een makelaar met actuele kennis van de stad en de markt onmisbaar.

Een van de uitdagingen waar Haarlem als stad mee te maken heeft, is het huisvesten van al deze nieuwkomers. Het huidige bestaande aanbod is simpelweg niet groot genoeg om aan de toenemende vraag te voldoen. Voor mij als makelaar ook een waanzinnig interessant vraagstuk. Wat mij betreft is de oplossing tweeledig. Enerzijds een verschuiving en uitbereiding van het stadscentrum. Een mooi voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van de Koepel, de voormalige gevangenis achter het Spaarne. Door hier een bruisende culturele plek van te maken, wordt dit deel van de stad vanzelf nog aantrekkelijker als woonbestemming. Anderzijds door het actief ontwikkelen van nieuwbouwprojecten. Iets waar wij als kantoor volop mee bezig zijn. Dus wat mij betreft kan de lente beginnen. Kom maar op met die nieuwe start!

Maarten Bos, HRLM55

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op