Tijdelijke nieuwbouw op de Grote Markt

Nieuws Durf te dromen

In: column HRLM

Durf te dromen

Deze maand vieren we onze vrijheid. De vrijheid om je leven in te richten zoals je dat zelf wil. En daarbij hoort voor mij ook de keuzevrijheid om te kunnen wonen waar je wil. In de gemeente van je keuze. Op de locatie naar keuze; liever in de bedrijvige reuring van het centrum, of toch de gemoedelijke rust van een woonwijk. Maar met de toenemende groei van de bevolking en de toenemende populariteit van onze stad, komt deze keuzevrijheid in het geding. We moeten meer huizen bouwen om al deze mensen een plek te kunnen geven. Zo heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) pas geleden berekend dat Haarlem in 2040 zo’n 25.000 nieuwe woningen gerealiseerd moet hebben om tegemoet te komen aan de vraag. Een serieuze uitdaging, waar ik me als makelaar erg betrokken bij voel.

Met gemeenteraadsverkiezingen nog vers in het geheugen, over keuzevrijheid gesproken, gaat het nieuwe stadsbestuur zich nu bezig houden met woningvraagstukken waar onze stad mee te maken heeft. Welke kant gaan we opgroeien, waar zit ruimte om uit te bereiden? Een van die vraagstukken is of de Waarderpolder, het bedrijventerrein aan de overkant van het Spaarne, tot woon-werkgebied ontwikkeld mag worden. Als je het aan mij vraagt, is het antwoord een volmondige: ‘Ja!’. Op dit moment heeft dit gebied nog geen woonbestemming maar er worden volop plannen gesmeed om dit gedeelte van Haarlem te verbinden met het centrum. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van loopbruggen over het Spaarne. Ook is de herontwikkeling van het voormalige Droste-terrein een prachtig voorbeeld van deze tendens.

Ik geloof in deze ontwikkeling, in wonen in de Waarderpolder. Aan deze kant van de stad zit de ruimte. We hebben het ook gezien met het Vijverpark, een nieuwbouwproject aan de oostzijde van Haarlem. Op de 38 nieuw te bouwen woningen kwamen ontzettend veel leuke jonge gezinnen af, en alles was binnen no time verkocht.

Het is  misschien nu nog lastig voor te stellen; dat die grauwe, industriële Waarderpolder over tien jaar een hippe woonbestemming is. Maar het gaat gebeuren, daar ben ik zeker van. En het lijkt mij zelf eerlijk gezegd fantastisch om een oud industrieel pand of een voormalige loods om te vormen tot een gave loft. En dan ook nog eens een klimaatneutraal woonhuis, met warmtepompen en zonnepanelen. De vrijheid om het huis van je dromen zelf te realiseren. Hoe mooi is dat? Durven dromen; ook dat is voor mij vrijheid.

Maarten Bos, HRLM56

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op