Nieuws Energieneutraal: in één keer verbouwen?

In: Duurzaamheid

Energieneutraal: in één keer verbouwen?

Werken naar een energieneutrale woning kan stap voor stap, of in één keer. Door alles meteen aan te pakken kunt u alles optimaal op elkaar kunt afstemmen. Bijvoorbeeld: isolatie plannen, nieuw energieverbruik uitrekenen, zonnepanelen daarop uitzoeken. En u zit maar één keer in een verbouwing! Vaak kun je bijvoorbeeld een dak, of (deel van een) gevel in een fabriek laten maken en in één keer laten plaatsen. Goedkoper én handig.

De financiering van zo’n verbouwing kunt u in één keer regelen, maar u kunt de kosten minder spreiden dan wanneer u stap voor stap aan de slag gaat. Dat kan dus een nadeel zijn. Voor woningen met een energielabel D,C, of B is het sowieso financieel minder aantrekkelijk om te kiezen voor de integrale aanpak. Vaak werkt het dan beter om energiebesparende maatregelen tegelijk met standaard onderhoud uit te voeren. Bijvoorbeeld meteen isolatieglas aanbrengen waneer de kozijnen aan vervanging toe zijn.

Maak een plan van aanpak

In beide gevallen is een strak plan van aanpak fijn. Bij een integrale aanpak spreekt dat voor zich. Zoek een aannemer met ervaring met energieneutraal verbouwen die het hele project voor u kan uitvoeren. Zo houdt u controle en kunt u duidelijke afspraken maken met één partij. Een goede uitvoering is minstens zo belangrijk als een goed plan. Kieren in een energieneutraal huis? Geen optie!

Ook bij een stap voor stap-aanpak is het essentieel om vooruit te kijken. Pak eerst de isolatie aan en pas daarna het verwarmingssysteem daarop aan. In een goed geïsoleerd huis hoeft immers minder gestookt te worden. Wordt de vloer vervangen of geïsoleerd? Denk dan meteen na over het aanleggen van eventueel leidingwerk voor een nieuw verwarmingssysteem. Moeten er dakpannen vervangen worden? Denk dan meteen aan een dak met isolatie, zonnepanelen en een zonneboiler. Ook hier geldt: laat u adviseren door een aannemer of installateur met verstand van zaken zodat het project efficiënt wordt ingericht en u zich niet nodeloos extra kosten en gedoe op de hals haalt.

Ook kleine besparingen helpen

Als het hele huis energiezuinig is ingericht voor een optimaal resultaat is het natuurlijk zonde als er een koelkast uit 1975 staat te loeien. Let bij het vervangen van huishoudelijke apparaten op het energieverbruik en maak gebruik van bijvoorbeeld LED-verlichting en een waterbesparende douchekop. Alle kleine beetjes helpen!

Ook als u uw woning wilt verkopen, kan een verbouwing een verstandige investering zijn. Benieuw of dit voor u geldt? Neem gerust contact op met een van onze specialisten en laat u adviseren over de marktwaarde van uw woning.

Door: Arnold ZuidemaArnold Zuidema

 

arnold@mooijekindvleut.nl

020 – 800 23 83 / 06 – 53 67 24 84

Verder lezen? Kijk op een van deze sites:

duurzaambouwloket.nl  milieucentraal.nl  thuisbaas.nl

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op