Ontmoet-Arnold-Zuidema-Makelaar-Amsterdam

Nieuws Ontmoet ons team: Arnold Zuidema

In: Duurzaamheid, Meet our Team!

Ontmoet ons team: Arnold Zuidema

Ontmoet onze makelaar in Amsterdam: Arnold Zuidema! Reislustig: zijn laatste reis ging dwars door Afrika. Nieuwsgierig: hoe doen ze dat met watertekort in Kaapstad? En maatschappelijk betrokken: hoe ziet hij de rol van de makelaar op het thema duurzaamheid hier in ons land? Lees het in dit interview:

Ha Arnold, jij bent terug van een grote reis: waar ben je geweest?

Klopt! Ik ben net voor de zomervakantie nog lekker weggeweest. Ik reis graag en veel én ver. Vorige reis was naar Iran. Wat een prachtig land. Waanzinnige architectuur en mozaïeken, heerlijk eten, ontzettend zachtaardige mensen. Maar twee keer hetzelfde werelddeel achter elkaar wil ik niet, dus nu kwam ik uit in Afrika. Het was een prachtige reis van Zimbabwe, Botswana en Namibië naar Zuid Afrika. We hebben ‘the big five’ gespot, prachtige natuur gezien en veel lieve mensen ontmoet, selfies gemaakt met kinderen in de townships, mensen bij lodges gesproken over de opruk van zonnepanelen… Echt te gek!

Heel indrukwekkend vond ik Kaapstad: daar is op dit moment een enorm watertekort. Je ziet dat mensen super innovatief worden om verspilling tegen te gaan, om water te besparen. Heel inspirerend. Want waarom doen wij dat niet? Neem bijvoorbeeld het afstappen van gas – ben ik als Groninger extra voorstander van. In 2020 worden nieuwe woningen gasloos opgeleverd. Maar alle bestaande bouw dan? Ik zeg, de eerstvolgende keer dat je nadenkt over een nieuwe keuken, huppakee aan de elektra. Kleine moeite, grote impact!

Staat dat hoog op de agenda in de makelaardij: duurzaamheid?

Te weinig nog! Vanuit de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) is er een commissie opgericht om onze collega’s hierbij te helpen. Ik heb mij daar bij aangesloten. Aan duurzaamheid hing lang een geitenwollen sokkengevoel. Inmiddels is het een onderwerp waar niemand meer omheen kan. Maar het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn voor iedereen. Omdat wij zoveel bij mensen thuis komen, kunnen wij daarin een mooie rol vervullen. Met de MVA gaan we kijken waar kansen liggen en hoe we die kunnen benutten. Super goed initiatief!

Ik vind dat belangrijk, die maatschappelijke betrokkenheid. Ben ook altijd geïnteresseerd in lokale politiek. Wat speelt er in de stad? Wat leeft er onder mensen? Zo goed mogelijk op de hoogte zijn, is ook relevant als ik een bezichtiging doe. Ik wil mensen kunnen vertellen over de plannen in de wijk, waar bewoners druk mee zijn. De buurt is namelijk super belangrijk als je een huis koopt. Het huis kan perfect zijn en helemaal mooi ingericht maar als dat paleis in een buurt staat die niet bij je past, is het waardeloos. Je woont pas echt ergens lekker als je je al thuis voelt op het moment dat je de buurt in fietst.

Van te voren moet je je goed inlezen dus?

Nee! Je moet het ervaren! Als je een huis op het oog hebt, ga een rondje fietsen door de buurt. Loop even naar de supermarkt om de hoek. Gewoon om te voelen hoe dat is. Of je dat elke dag zou willen. Zeker in een grote stad als Amsterdam die constant in beweging is. Je moet de sfeer echt letterlijk proeven.

Dat geldt ook voor het huis zelf. Ik zeg altijd tegen mensen als ze gaan bezichtigen: ga even zitten op de bank. Bezichtigen doe je eigenlijk altijd staand en lopend. Maar hoeveel sta en loop je nu als je thuis bent? Nauwelijks toch? Uitzicht op de gracht heb je als je voor het raam staat, maar niet als je aan tafel zit. Dat geeft een geheel andere beleving. Daarom geloof ik ook niet dat de VR-brillen en 3D simulaties de wereld van de makelaardij over zal nemen. Het zijn leuke hulpstukken, maar zal nooit the real deal vervangen. Makelaars zullen altijd nodig blijven.

Heb jij heimwee naar Amsterdam als je op reis bent?

Nee hoor, dat niet. Reizen verbreedt je wereld maar maakt je tegelijk heel bewust van hoe goed wij het thuis hebben. Goede woningen, goede verbindingen, we kunnen overal komen, zitten overal dichtbij. Wij vinden Amsterdam een grote stad, maar vergeleken met Montreal, Beijing, Quito of New York is het natuurlijk peanuts. Ik denk wel dat wij het in 2040 ook over ‘de metropool’ zullen hebben, hoor. Straks maakt het niet meer uit of je in Weesp of Amsterdam Zuid-Oost of Haarlem woont. Je ziet nu al dat de mensen vanuit Amsterdam de randgemeenten opzoeken omdat de prijzen in de stad te hoog zijn. Die randgemeenten groeien straks steeds meer naar elkaar toe. De verbindingen zullen beter worden, voorzieningen meer afgestemd. Dan hebben we echt een Groot Amsterdam. Ik zeg altijd, als ik niet in Amsterdam zou wonen, zou ik er op vakantie gaan. Dát zal zo blijven! Dus als je ook nog een vakantietip nodig hebt, kom even bij ons buurten!

Contactgegevens Arnold:  06 – 53 67 24 84 / arnold@mooijekindvleut.nl

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt ook direct mailen op