Ontmoet-Maarten-Bos-Makelaar-Haarlem

Nieuws Grenzen verleggen

In: column HRLM

Grenzen verleggen

Op het moment dat deze editie van HRLM verschijnt, heb ik mijn eerste halve marathon erop zitten. Op 13 januari rende ik 21,1 kilometer over het strand en door de duinen bij Egmond aan Zee. Toen ik me voor deze run inschreef wist ik trouwens nog niet dat dit een van de zwaarste halve marathons van ons land is. Maar ik besloot er gewoon voor gaan; het leek me een mooie uitdaging, zo aan het begin van het nieuwe jaar. Ik geloof erg in het verleggen van je grenzen. In het betreden van onbekend terrein om vervolgens weer iets verder te komen. Deze challenge bracht mij weer een stapje dichterbij een van de doelen op mijn bucketlist: een keer de marathon van Berlijn lopen. Ook in de woningmarkt verleggen we voortdurend grenzen. Een van de meest interessante ontwikkelingen is, wat mij betreft, het klimaatneutraal wonen. Voor veel mensen nog onbekend terrein maar er worden momenteel grote, en als je het mij vraagt, noodzakelijke, stappen gezet.

Zo is de stichting De Ramplaan samen met de gemeente en Technische Universiteit Delft gestart met een meerjarenproject om het Ramplaankwartier zoveel mogelijk aardgasvrij te krijgen. Het is de vraag welke aardgas-alternatieven interessant zijn voor deze buurt, het liefst in combinatie met lagere maandlasten en meer comfort in huis. Op dit moment verwarmen bijna alle Haarlemmers hun huis nog met aardgas, maar dat gaat veranderen. In 2050 moet heel Nederland over zijn gestapt op duurzame energie. Haarlem wil dat doel zelfs al in 2040 behalen. Als aardgas verdwijnt, moet er iets anders voor in de plaats komen. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. En die manieren zijn er. Denk aan elektrisch koken, elektrisch verwarmen door middel van een warmtepomp of zonne-energie. Ook bestaan er nu zonnepanelen die op licht werken en die dus ook op de noordkant van je dak geplaatst kunnen worden. En Tesla heeft zelfs al dakpannen ontwikkeld met geïntegreerde zonnepanelen.

Als makelaarskantoor vinden wij het heel belangrijk om onze klanten hierin te begeleiden. Ik merk dat het echt leeft bij de klant. Natuurlijk heb je mensen die alleen gaan voor het huis, maar veel mensen zijn bezig met de verduurzaming van hun toekomstige woning. Wat kunnen we aan het huis doen om het energie-neutraler te maken? Het zijn investeringen die na verloop van tijd gaan renderen; je verdient het uiteindelijk terug. En als huiseigenaar kun je zelfs een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Ik vind het mooi om te zien hoe deze ontwikkeling de laatste tijd een enorme vlucht heeft genomen. Zoals ik de komende jaren toewerk naar het lopen van die gedroomde marathon in Berlijn, hoop ik ook dat het doel van energie-neutraal wonen in Haarlem steeds dichterbij komt. Een paar mooie uitdagingen voor de toekomst!

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op