Wat-doet-de-huizenmarkt-tijdens-corona

Nieuws Wat doet de huizenmarkt tijdens corona? En waar doet u goed aan?

In: Corona, Nieuws

Wat doet de huizenmarkt tijdens corona? En waar doet u goed aan?

Wat is de invloed van het COVID-19-virus op de huizenmarkt? Is het verstandig om verkoopplannen door te zetten? Krijg ik nog wel een goede prijs voor mijn huis? Is dit een goed moment om een bod uit te brengen? En wat is dan een goed bod?

Er zijn veel vragen, alles is onzeker en dat geeft onrust. Dat begrijpen we en is logisch. Wat vandaag stijgt, kan morgen dalen. Dat is lastig anticiperen. Ook voor ons. Maar we zitten bovenop de ontwikkelingen, overleggen heel veel met elkaar en met onze opdrachtgevers en houden ons hoofd koel.

Nog steeds veel vraag

Laten we beginnen met wat goed nieuws: we zien nog steeds veel vraag naar huizen en de verkopen gaan (aangepast) gewoon door. Eén welgemeende opmerking: of het een goed idee is om een huis te (ver)kopen hangt 100% af van uw persoonlijke situatie.

Belangrijker dan ooit dus om samen goed te kijken wat wijsheid is in uw specifieke geval. Daar nemen we nu extra de tijd voor. We luisteren naar uw zorgen, nemen met u alle mogelijke scenario’s door.

DeHuizenmarktTijdensCorona

Huizenmarkt tijdens corona: veelgestelde vragen

We beantwoorden hieronder graag een aantal veelgestelde vragen om u voorzichtig inzicht te geven in de markt. Nogmaals: er is niet 1 algemeen advies voor (ver)kopers dus neem vooral contact op. We staan voor u klaar, zijn gewoon bereikbaar!

1. Zijn mensen nog bezig met (ver)kopen?

Ja. Mensen, kopers en verkopers, zijn wel iets terughoudender blijkt uit onderzoek van Funda (resp. 36% om 24%). Iets minder mensen zoeken online naar huizen of een makelaar (-23% aldus Funda).

2. Wat doen de huizenprijzen?

De huizenprijzen zijn vooralsnog redelijk stabiel. Ze bleven het afgelopen jaar stijgen. De Rabobank verwacht dat die stijging iets afvlakt door de coronacrisis, maar voorziet nog geen daling.

3. Gaan verkopen nog door?

Ja, transacties gaan vooral door. Het aantal koopcontracten dat wordt getekend, nam afgelopen 2 weken met maar een kleine 3% af (aldus Funda).

4. Verlopen (ver)koopprocessen nu sneller of trager?

Kopers willen snel schakelen, brengen snel een bod uit. Dat was voor de crisis al het geval, er is immers weinig keuze qua aanbod, je moest er al flink bovenop zitten. We zien nu dat ook verkopers sneller willen schakelen, zij zijn immers op zoek naar zekerheid. We horen minder vaak “we wachten nog even af”, organiseren minder vaak een tweede ronde qua bezichtigen en biedingen.

5. Wordt er vaker verkocht op voorbehoud van financiering?

Nee, juist het omgekeerde. Vanwege alle onzekerheid zien we meer behoefte aan inzicht in de financiën, aan zekerheid. Kopers bereiden zich financieel dus goed voor, bieden vaker zonder voorbehoud van financiering. Zo weten verkopers beter waar ze aan toe zijn en verloopt het proces soepel.

6. Komen er nog nieuwe huizen op de markt?

Ja, het aanbod loopt door. De afgelopen weken kwamen er zelfs iets meer huizen op de markt dan daarvoor (een stijging van 7%). Mensen met verkoopplannen, zetten deze dus door.
Wij zien het ook. Het voorjaar is een goede tijd om een huis te fotograferen, op de markt te brengen en te verkopen. Dat is nu niet anders. Er zijn wel wat aanpassingen: de fotograaf en de inmeter komen apart, we raken niets aan tijdens het opnemen van het huis. Met perfect resultaat.

7. Gaan bezichtigingen door? En zo ja, hoe dan?

Ja, bezichtigingen gaan door. Wel anders dan we gewend zijn, volgens de richtlijnen van het RIVM. Met ruime afstand dus, met minder mensen, met desinfecteren en zonder zaken aan te raken. Video-bezichtigen is een optie, maar het is fijner een huis in het echt te zien en te ervaren i.p.v. via een beeldscherm. We doen er dus alles aan om dat zo zorgvuldig mogelijk te organiseren. Hoe we dat precies doen ziet u hieronder!

Corona: hoe we ermee omgaan

8. Komen er nog wel mensen kijken?

Zeker, wel iets minder. Voor de coronacrisis was de markt al krap. Weinig aanbod, veel vraag. Kijkers waren dus vaak al heel serieus. Dat is nu nog zo. De geïnteresseerden die komen, willen direct handelen. Dat betekent iets minder, maar wel heel vruchtbare bezichtigingen.

9. Ik wil mijn huis verkopen na de crisis, wat kan ik vast doen?

Ook als het voor u nu niet het moment is om te verkopen, is het verstandig om uw huis vast verkoopklaar te maken, te fotograferen en alles vast compleet te maken. Dan kunnen we zodra het moment zich aandient, snel schakelen. U heeft nu wellicht tijd om klusjes in huis te doen, puntjes op de i te zetten. Het weer is nu mooi, doe daar uw voordeel mee! De fotograaf en de inmeter komen apart, we raken niets aan terwijl we alle details in uw huis opnemen. Het voorbereidend werk kan nu heel goed gedaan worden.

10. Wat doet de hypotheekrente?

De hypotheekrente is de afgelopen weken gestegen, naar 1,63% (totaalgemiddelde, aldus De Hypotheekshop). Hypotheek oversluiten? Als u een offerte aanvraagt, is deze vaak tot 6 maanden geldig. Het kan dus verstandig zijn nu offertes aan te laten vragen met de huidige rentestand voor het geval de rente verder stijgt. De Hypotheekshop Haarlem Centrum staat voor u klaar.

Hypotheekshop-Grafiek-week13

11. Kan ik nu nog wel een hypotheek aanvragen?

Ja, dat kan. Onze collega’s van De Hypotheekshop zien een sterke stijging in het aantal hypotheekaanvragen: tussen 23 en 29 maart zelfs een recordstijging. We zien ook dat er meer documenten digitaal aangeleverd kunnen worden bij geldverstrekkers, dat versoepelt het proces.

12. Worden hypotheekregels aangescherpt?

Dat zou kunnen ja. Qua acceptatie van hypotheekaanvragen zien we dat sommige geldverstrekkers zich iets soepeler opstellen. Bijvoorbeeld door annuleringskosten kwijt te schelden, termijnen iets te verlengen of flexibeler met flexinkomen om te gaan. Tegelijkertijd bestaat de verwachting dat de regels aangescherpt kunnen worden wanneer de coronacrisis langer aanhoudt.

13. Hoe zit het met nieuwbouw?

De realisatie van projecten gaat door. Mogelijk met wat vertraging. Geplande nieuwbouw-events gaan niet door. Met onze nieuwbouw-updates en via social media houden we u op de hoogte over nieuwe projecten.

Vragen? Bel vooral!

We hopen dat we enkele van uw vragen hebben beantwoord. Maar u heeft er vast meer. Of misschien wilt u gewoon even overleggen over uw situatie, wat zorgen delen, uw hart luchten. Bel ons, we zijn uitstekend bereikbaar. Onze contactgegevens vindt u hier.

Voor financieel advies op maat kunt u het beste contact opnemen met onze collega’s van De Hypotheekshop Haarlem Centrum. We zijn er voor u; in een persoonlijk adviesgesprek, via een video-call of gewoon per telefoon. Sterkte in deze tijd; blijf gezond!

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op