Wijzigingen-huizenmarkt-2021

Nieuws Dit moet u als huiseigenaar en koper weten voor 2021

In: Nieuws

Dit moet u als huiseigenaar en koper weten voor 2021

Wat verandert er voor huiseigenaren en kopers in 2021? We zetten alle wijzigingen op de huizenmarkt voor u op een rij.

Energielabel wordt duurder

U betaalt vanaf 1 januari 2021 tot 25 keer meer voor het registreren van een definitief energielabel voor uw huis. Het zelf online aanvragen vervalt, een specialist komt vanaf nu bij u thuis. Vraag uw label voor het eind van het jaar aan! Lees meer. 

Introductie funderingslabel

Wat is de kans dat een huis gaat verzakken? Vanaf juni 2021 is het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek van plan deze vraag in ieder taxatierapport te beantwoorden met een nieuw funderings-risico-label. Dit om transparantie voor kopers te vergroten met het oog op het groeiend verzakkingsprobleem. Het label bevindt zich vooralsnog in de pilotfase.

Overdrachtsbelasting mogelijk naar 0%, 2% of 8% voor jonge kopers

In december wordt in de Eerste Kamer gestemd over het afschaffen van overdrachtsbelasting: kopers tot 35 jaar betalen vanaf 2021 dan geen overdrachtsbelasting meer op de aankoop van het huis waar ze zelf in gaan wonen, dit scheelt 2% van de aankoopprijs. Deze vrijstelling geldt eenmalig. Voor kopers ouder dan 35 geldt een tarief van 2%, gaat de koper het huis niet zelf bewonen, dan geldt een tarief van 8%. Tot april geldt geen maximale koopsom; daarna een maximum van €400.000,-.

Bent u onder de 35, koopt u (nog dit jaar) een woning van bijv. € 650.000,- en is de overdracht voor 1 april 2021? Dan betaalt u als dus geen overdrachtsbelasting. Na 1 april 2021 wél. Bekijk deze infographic van de Rijksoverheid voor het complete voorstel!

Maximale hypotheek hoger

Voor huishoudens bij wie het inkomen in 2021 stijgt, stijgt ook de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen. Het Nibud gaat uit van een gemiddelde inkomensstijging van 1,4%. Met name de hogere inkomens kunnen daarmee meer lenen voor de aankoop van een huis. Daarnaast telt het tweede inkomen i.p.v. voor 80% nu, komend jaar voor 90% mee. Lees meer bij het Nibud.

Hypotheekrente verder afgebouwd

Het maximale aftrektarief voor inkomens in de hoogste schijf wordt verder afgebouwd van 46% dit jaar naar 43% vanaf 2021. Dit geldt voor de hypotheekrenteaftrek maar ook voor andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning. Denk aan notaris- en advieskosten die u maakt bij het afsluiten van een hypotheek. Voor meer info kijkt u op Rijksoverheid.nl

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is het percentage van de WOZ-waarde van uw woning dat de Belastingdienst bij uw inkomen telt. Tot een WOZ-waarde van € 1.060.000,- zakt de bijtelling van 0,6% dit jaar naar 0,5% in 2021. De eigenwoningforfait van huizen boven de € 1.060.000,- blijft gelijk op 2,35%. Lees meer over het eigenwoningforfait via Belastingdienst.nl.

NHG-kostengrens

In 2021 kan tot een koopsom van € 325.000,- een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie worden afgesloten (i.p.v. € 310.000,- in 2020). Financiert u energiebesparende maatregelen mee, dan ligt de kostengrens 6% hoger: € 344.500,- (i.p.v. € 328.600,-). De premie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft gelijk met 0,7%. Lees meer op de website van NHG.

Studieschuld weegt minder zwaar

De rente op studieleningen daalt. Hierdoor wegen studieschulden minder zwaar mee in de berekening van de maximale hypotheek. Omdat er minder afgelost hoeft te worden op de studieschuld, blijft er meer ruimte over voor hypotheeklasten. Bij een studieschuld van € 25.000,- scheelt het zo’n € 7.000 à € 8.000,-. Lees meer bij het Nibud.

Wat betekent dit voor u?

Heeft u vragen over wat de wijzigingen voor u gaan betekenen? Neem dan contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur zoals De Hypotheekshop Haarlem Centrum voor een persoonlijk adviesgesprek!

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op