Funda-en-corona-woonwensen

Funda en corona: zijn de woonwensen veranderd?

Interesse in woonnieuws & nieuwbouw?

 

Funda en corona: zijn de woonwensen veranderd?

 

Na de persconferentie in maart waarbij de lockdown werd afgekondigd, zag Funda het bezoek flink zakken. Om twee maanden later enorm te pieken. Hoe verliep die curve? En wat leert het Funda-respondenten-onderzoek ons over de woonwensen sinds corona?

 

Half maart: korte dip op woningmarkt

Na de afkondiging van de lockdown in maart trapte veel mensen even op de rem qua (ver)koopplannen. Het Funda-websiteverkeer zakte meteen in met 15% ten opzichte van de weken ervoor. Het aantal zoekopdrachten op de site daalde met zelfs 23% en het aantal contactaanvragen met makelaars via de site zelfs met 32%.

Conclusie? Vooral de serieuze zoekers liet het speuren naar huizen even liggen. Veel fun zoekers bleven lekker scrollen.

Eind maart kwamen er wel meer huizen op de markt dan in de wintermaanden: verkopers die al bezig waren hun huis in verkoop te doen, zetten deze plannen door. Het Funda-aanbod zakte dus zeker niet.

 

Begin april: stabilisatie huizenmarkt

Begin april stabiliseren de cijfers zich. Het aantal bezoeken steeg tot 102% vergeleken met begin dit jaar, het aantal zoekopdrachten tot zo’n 96%. De contactaanvragen bleven wat achter met 79%. Potentiële kopers waagden zich pas aan een bezichtiging als ze de financiën op orde hadden en zeker van hun zaken waren.

 

Eind april: stijgende lijn bezoekersaantallen

Eind april zet de stijgende lijn definitief in. In de laatste weken van april ontving Funda al 14% meer bezoekers dan voor de start van de crisis (hoewel april altijd een mooie maand is qua bezoek). Ook zoekopdrachten stegen boven pre-corona-gemiddelden uit met 11%. De contactaanvragen blijven steken op 92%. Nog altijd zijn kijkers echt serieus.

 

Begin mei: boven niveau 2019

Begin mei stijgt de lijn verder. 17,8 miljoen bezoeken in week 18. Dat is 25% meer dan de weken ervoor en 37% meer dan een jaar eerder. Het aantal zoekopdrachten steeg tot 119% ten opzichte van post-corona en ook het aantal bezichtiging aanvragen lag weer op koers met 109% van het post-corona-niveau…

 

Eind mei: nog verder boven niveau 2019

Eind mei stijgt het aantal bezoeken met 144% tot ver boven het niveau van een jaar eerder en ook het aantal contactaanvragen is ongekend hoog (17% meer dan in 2019). Het nieuwe normaal is een feit. De huizenmarkt loopt door.

 

Vertrouwen in de markt

Uit Funda-onderzoek onder respondenten blijkt dat de koopplannen eind juni bij 68% van de mensen niet zijn veranderd gedurende de corona-crisis, veelal omdat men geen grote veranderingen in de markt voorziet.

Slechts 18% is minder gemotiveerd. Van die groep verwachten de meesten juist wel een verandering in de markt of weet juist niet wat de impact zal zijn en wacht daarom af.

Van de 14% van de kopers die meer gemotiveerd is, verwacht het merendeel juist een positieve verandering in de markt voor hen. Zij zien hun kans schoon en proberen hun slag te slaan.

Kijken we naar mensen die zich zorgen maken om hun financiële situatie, waaronder 1 op de 3 ZZP’ers, dan zien we dat 44% minder gemotiveerd is een huis te kopen. Dit tegenover 12% van diegenen die niet vrezen voor hun inkomen. Voor sommigen zijn de omstandigheden er totaal niet naar om te verhuizen, voor anderen verandert er nauwelijks iets.

 

Blij met ons thuis

Funda zag onder respondenten dat de meeste mensen best tevreden zijn over hun huis. Een kleine 14% geeft volmondig toe dat hij of zij echt iets anders wil.

De onvrede die bestaat, ligt met name bij stadsbewoners met een appartement: zij voelen een gebrek aan woonruimte en een buiten.

Duidelijk is dat sommige criteria voor bijna iedereen belangrijker zijn geworden: genoeg ruimte, een studeerkamer en een tuin. De reisafstand naar werk is voor 27% van de respondenten minder belangrijk geworden nu thuiswerken de nieuwe norm is.

De grote trek naar het platteland die sommigen verwachtten, blijft vooralsnog uit.

Heeft u wel verhuiskriebels? Neem dan vooral contact op met een van onze kantoren en bespreek uw wensen en mogelijkheden!

 

Meer weten over Funda en bezoekerscijfers? Of zoekgedrag? Bekijk hier alles over Funda.

 

Bron: Funda corona-updates

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op