Funda-versus-Aankoop-Makelaar

Kennisbank Funda versus aankoopmakelaar

 

Funda versus aankoopmakelaar

 

Zoekt u een huis, dan kijkt u op Funda. Toch? Maar is Funda all you need? Bent u er als eerste bij wanneer u via het huizenplatform een bezichtiging plant? En sowieso: staan alle huizen er meteen op? We geven antwoord op deze vragen!

 

78% verkopers wil op Funda

Op Funda staan woningen van makelaars die lid zijn van de NVM en sinds 2007 ook van  niet-NVM leden. Particulieren kunnen hun huis er niet zomaar zelf op zetten. Er zijn wel internetmakelaars die als tussenpersoon fungeren tussen particulieren en het woningplatform.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun huis bij verkoop op Funda wil zien: 78%. Dat betekent dat 12% andere routes zoekt om hun huis succesvol te verkopen. Bijvoorbeeld in stille verkoop bij een verkoopmakelaar met een stevig netwerk, via een makelaar met gebruik van diens eigen (online) bereik en marketing. Via een van de platformen die het zelf-verkopen faciliteert, of via het eigen netwerk en sociale media.

Veel maar niet al het huizenaanbod is dus beschikbaar via Funda.

 

Funda first?

Een huis staat sinds vanochtend op Funda. Bij navraag blijkt er nauwelijks plek om te bezichtigen: hoe kan dat? Hoe werkt het systeem van een huis op de markt brengen?

NVM Makelaars hebben onderling een uitwisselings-systeem. Zo zien zij van elkaar als allereerste welke huizen er in (stille) verkoop komen. Pas daarna verschijnt een huis ook op Funda. Een makelaar bepaalt zelf hoeveel tijd daar precies tussen zit.

Zo hanteren veel makelaars het principe “followers first”: eerst een huis onder de aandacht bij collega-makelaars, daarna bij het eigen online netwerk via Instagram en Facebook en pas daarna op Funda. Zo sta je via Funda dus niet altijd vooraan in de rij.

 

Collega-makelaars & followers first!

Waarom zetten makelaar hun aanbod niet direct op Funda? Daar zijn diverse redenen voor. Een makelaar zoekt de beste koper voor zijn of haar opdrachtgever. Dat betekent bijvoorbeeld een koper met een stevig financieel plan die snel kan schakelen. Maar ook een potentiële koper met een aankoopmakelaar die in zijn of haar naam de onderhandelingen voert, alleen bij serieuze interesse komt kijken en naar waarde biedt. Schakelen tussen verkoop- en aankoopmakelaar versoepelt het proces en verhoogt het resultaat voor beide partijen.

Daarnaast bouwt een makelaar graag aan zijn of haar eigen netwerk met serieuze zoekers die voorbij de eerste oriëntatiefase zijn en klaar zijn om te kopen. In het belang van hun opdrachtgevers is het zaak het koren van het kaf te scheiden en vooral zo veel mogelijk tijd aan écht geïnteresseerden te bieden.

Ondanks dat is Funda natuurlijk onmisbaar voor makelaars bij de verkoop van een groot deel van hun aanbod. Het enorme bereik is onnavolgbaar.

 

Funda vs aankoopmakelaar

Funda is dus helaas niet all you need. Zeker niet in deze krappe markt met weinig aanbod en veel huizenzoekers. Met een aankoopmakelaar heeft u een streepje voor. Verschillende streepjes zelfs:

  1. Uw aankoopmakelaar helpt u bij het formuleren van uw woonwensen en kan u verrassen! Hij of zij tipt u misschien op huizen die u zelf niet 1, 2, 3 had uitgekozen. Of wijst u op buurten die u nog niet kende.
  2. U bent eerder op de hoogte van het nieuwste aanbod; van méér aanbod dan op Funda te vinden is.
  3. U kunt zich via uw makelaar als eerste inschrijven voor een bezichtiging en kunt dus sneller een bod uitbrengen.
  4. U staat niet alleen in het bieding-traject. Uw aankoopmakelaar adviseert u over de werkelijke waarde van het huis, over de vraagprijs, een strategisch openingsbod, de voorwaarden waaronder u dat bod uitbrengt.
  5. Uw aankoopmakelaar kijkt mee naar de kosten van eventueel onderhoud, juridische, financiële en bouwkundige aspecten, bewaakt termijnen en voert de onderhandelingen voor u. Zo kunt u uw gevoel laten spreken en het strategische, zakelijke aan de specialist overlaten. Dat geeft rust; fijn voor u.
  6. Ook voor de verkopende partij is het prettig als u een expert meeneemt die de onderhandeling voert.

 

Ideale opstapje

Gebruik Funda dus vooral om u te oriënteren, gevoel te krijgen bij het actuele aanbod en uw woonwensen te inventariseren. En schakel een aankoopmakelaar in zodra u klaar bent voor de échte zoektocht!

 

Bron: Funda Barometer, 2e kwartaal 2020

Ons team in Amsterdam
Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Hallo

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op