Funda-zoekgedrag

Kennisbank Funda: zoekgedrag

Interesse in woonnieuws & nieuwbouw?

Funda-bezoekers: dit leert zoekgedrag op Funda ons

 

Miljoenen mensen bezoeken het huizenplatform Funda. Wat leren die miljoenen zoekopdrachten ons over wat huizenkopers zoeken? Wat vinden mensen belangrijk? We duiken in de cijfers!

 

Serieuze versus fun zoekers

Niet iedereen die naar Funda klikt, is daadwerkelijk van plan een huis te kopen. Funda maakt dus onderscheid tussen serieuze zoekers en fun zoekers. Die laatste groep gluurt bij buren naar binnen, spiekt bij de duurste villa’s en scrollt langs huizen voor interieurinspiratie.

De Instagram-accounts die Funda-aanbod verzamelen sluiten aan bij deze Funda-speur-trend. Funda Makeovers bijvoorbeeld, voor huizen die verkocht zijn en binnen een jaar opgeknapt en wel opnieuw op de markt gebracht worden. Of Funda’s Finest waarop juist de minst aantrekkelijke foto’s van Funda worden gedeeld. En de legio lijstjes die blogs als Roomed.nl samenstellen.

Serieuze huizenzoekers hebben een meer steady zoekpatroon. Zij bekijken bijvoorbeeld vaker dezelfde soort huizen en nemen geregeld via Funda contact op met een verkopend makelaar. En besteden bijna 2 keer meer tijd op de site: 10,43 minuten tegenover 5,56 minuten per bezoek.

 

Groningen (stad), Zuid-Kennemerland en Utrecht

Waar zoekt men graag? De drie meest populaire locaties dit eerste half jaar, waren de stad Groningen, Zuid-Kennemerland en Utrecht. Zo werd een huis in Groningen gemiddeld 914 keer bekeken per week, een huis in Zuid-Kennemerland 761 keer en in Utrecht 730 keer. Dit lijstje fluctueert, maar Groningen en Zuid-Kennemerland staan al tijden in de top 3. Utrecht is relatief nieuw en heeft de Zaanstreek van haar plek verstoten.

Opvallend is dat de drie locaties die het hardst stijgen op de populariteitslijst ook in het hoge noorden liggen, namelijk Oost-Friesland, Slochteren en Noordoost-Groningen…

 

Vrijstaand wonen aan vaarwater

En wat zoekt men? Gemiddeld genomen wordt er het meest gezocht naar een vrijstaande woning aan vaarwater. Maar de zoektermen waarmee mensen het aanbod proberen te filteren, verschillen per stad. In Amsterdam zijn zoektermen als “loft”, “woonboot” en “klushuis” populair. In Groningen “beleggingspand” en Groningen-stad juist de zoekterm “student”. Zo blijkt uit de data dat iedere locatie een eigen doelgroep heeft.

Zoekwoorden die over het gemiddelde genomen het meest gebruikt worden zijn “gelijkvloers”, “vrijstaand”, “bungalow” en sinds de corona-crisis ook “zwembad.” Zo zien we ook de quarantaine periode met hoge temperaturen terug in de data!

Naast een zoekterm intikken, kun je als Funda-bezoeker het huizenaanbod natuurlijk ook filteren. Sinds de corona-crisis wordt 72% vaker het filter “tuin” aangevinkt dan voorheen. Het meest geliefde zoekfilter is publicatiedatum. Niet gek, serieuze zoekers die iedere dag even kijken, filteren direct het meest nieuwe aanbod eruit zodat ze er als eerste bij zijn.

 

De meeste huizen zijn ruim, royaal en bereikbaar

Als we zouden kunnen afgaan op de meest gebruikte woorden in de teksten die op Funda terechtkomen, zijn de meeste huizen ruim, royaal en bereikbaar. En het is er zonnig, rustig en gezellig. Helaas zegt dat meer over het jargon op de huizenmarkt dan over de huizen zelf!

 

Veranderende woonwensen door corona

Uit onderzoek onder respondenten blijkt dat woonwensen zijn verschoven sinds de corona-crisis met als gevolg de staycations en het thuiswerken. Vooral mensen met een stadsappartement, hebben een andere kijk gekregen op hoe ze willen wonen. Meer ruimte, een tuin, een extra kamer: allemaal zaken die voor hen belangrijker zijn geworden de afgelopen tijd.

Bent u zelf op zoek naar een huis met extra studeerkamer en tuin? Neem een aankoopmakelaar in de arm die u een voorsprong geeft bij het zoeken en vinden van uw nieuwe thuis!

 

Lees meer over wie er scrollt op Funda en hoe de Funda-bezoekers op de corona-crisis reageerden.

 

* Bron: Funda, Het verschil tussen een serieuze zoeker en een fun zoeker, Zoektrends Q2 2020, Deze woorden gebruikt u het meest

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op