Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?

 

U wilt verhuizen, maar hoe pakt u dat aan? Eerst uw eigen huis verkopen en zien wat er op uw pad komt? Of eerst op zoek naar uw nieuwe thuis en voor de zekerheid wachten met de verkoop tot de handtekeningen staan? 

Wat wijsheid is in uw situatie hangt af van verschillende factoren. En is uiteindelijk heel persoonlijk. Onze makelaars zijn vertrouwd met het voeren van gesprekken om u te helpen ontdekken wat bij u past. We staan voor u klaar! Alvast een aantal overwegingen:

Het voordeel van eerst kopen

De markt is krap; er staan weinig huizen te koop en er komen weinig nieuwe huizen bij. De doorlooptijd is hoog: huizen worden ongekend snel verkocht. Voor vrijwel ieder huis is de belangstelling zo hoog dat het dringen is om een plekje om te bezichtigen…

Niet misgrijpen

Ziet u een huis dat helemaal matcht bij uw wensen? Dan is het natuurlijk nog maar afwachten of zo’n kans zich op korte termijn nog een keer voordoet… Misschien denkt u daarom: komt mijn droomhuis voorbij, dan moet ik nú toeslaan. Dit is een belangrijke reden om te kiezen vóór eerst kopen: u grijpt niet mis.

Download ons stappenplan op aankoop!

Het voordeel van eerst verkopen

Waar huizen nu tegen hoge prijzen en in een hoog tempo verkocht worden, weet niemand hoe lang dat precies aan houdt. De kans dat de markt met een week of een maand compleet omslaat is klein, maar nooit uitgesloten.

Zekere opbrengst

U heeft geen garantie dat u over een (half) jaar een hogere of zelfs maar dezelfde prijs voor uw huis ontvangt dan nu. Misschien denkt u daarom: ik verkoop liever nu, dan ben ik verzekerd van een mooie opbrengst. En dat zou zomaar kunnen.

Bovendien, heeft u uw eigen huis al verkocht, dan weet u precies wat u kunt besteden aan uw nieuwe huis. Wel zo prettig.

Het nadeel van eerst kopen

U wilt verhuizen en koopt eerst een huis aan. Nu moet uw eigen huis verkocht worden. Waar de meeste huizen nu snel verkopen, is het nooit 100% zeker dat dit tegen die tijd ook voor uw huis zal gelden.

Dubbele lasten

U loopt dus het risico een tijdje met dubbele lasten te zitten. Dit moet u kúnnen maar ook wíllen dragen.

Reken met uw hypotheekadviseur door wat dit voor u zou betekenen voor uw maandlasten. En houd daarbij ook rekening met het wel/niet mogen aftrekken van de hypotheekrente (lees meer bij De Belastingdienst).

Financiering rond nieuwe huis

Een ander mogelijk nadeel van eerst kopen: misschien beperkt u uw mogelijkheden en keuzevrijheid qua budget. In veel gevallen is de overwaarde op het huidige huis nodig voor de financiering van het nieuwe huis. Met een overbruggingshypotheek (ook wel: overbruggingskrediet) dicht u dit gat; u mag dan rekenen met een percentage van de totale verwachte waarde van uw huis. En mag dus alvast een percentage van de verwachte overwaarde meenemen in uw hypotheekbedrag.

Wacht u de verkoop van uw eigen huis af dan heeft u de complete (over)waarde om in te zetten voor de aankoop van uw nieuwe huis, een eventuele verbouwing, nieuwe keuken, nieuwe bank…

En is de opbrengst hoger dan verwacht, dan is uw budget hoger dan u had kunnen bedenken en uw keuzevrijheid groter…

Het nadeel van eerst verkopen

Met het krappe aanbod kan het gebeuren dat uw huis snel verkocht is, de oplevering nadert en u nog geen nieuw huis gevonden hebt. Of dat u al wel een huis gevonden heeft, maar dat de oplevering nog op zich laat wachten.

Tijdelijk zonder huis

Kortom, straks zit u wellicht tijdelijk zonder eigen huis. Tijdelijk huren kan een oplossing zijn, bij vrienden of familie inwonen…

Waar de een al bij het idee van tijdelijk geen eigen huis wakker ligt, tilt een ander daar niet zo zwaar aan. Ga voor uzelf na: stel we komen “in between” huizen terecht, hoe vangen we dat op? Wil ik dat wel?

U kunt natuurlijk de oplevering van uw huis zo inrichten dat er tijd is om een nieuw huis dan wel tijdelijke woonruimte te regelen. Hou er daarbij wel rekening mee dat een langere oplevertijd niet altijd aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Ook hier geldt: dit hangt af van uw huis en omstandigheden…

Download ons stappenplan op verkoop!


In conclusie

Uitgangspunt moet zijn dat u met vertrouwen en zonder zorgen het verhuistraject in gaat. Dus ligt u nu al wakker van het risico op dubbele lasten? Kies er dan voor om eerst te verkopen. Of is juist tijdelijk “in between” huizen zitten een schrikbeeld? Overweeg dan juist eerst te kopen.

Fijn om helder te krijgen wat belangrijk is voor u en hoe het proces voor u het minst ingrijpend is. Daar helpen we u bij. Neem contact op, dan denken we met u mee!

Meer weten? Laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact op:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
MooijekindVleut Makelaars - Team Heemstede-Aerdenhout 2023

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op