Bas-van-Amerongen-Makelaar

Het wordt steeds meer dringen om een eigen, fijne plek.

Op de hoogte blijven van trends op de huizenmarkt?

“Het wordt steeds meer dringen om een eigen, fijne plek.”

 

Er is nog altijd krapte op de woningmarkt. En dat wordt niet minder. Sterker nog, het tekort van 315.000 woningen in Nederland zal oplopen. In 2050 zullen er zo’n 2 miljoen mensen bijkomen. Maar er zijn meer factoren die de druk op de markt lijken te versterken, waaronder corona. Bas van Amerongen van Mooijekind Vleut Makelaars ziet dat terug in zijn praktijk: “Mensen hebben de afgelopen maanden meer dan ooit gevoeld hoe belangrijk een eigen huis, een goed thuis is.” Bas kijkt terug op drukke zomermaanden in heel “zijn” regio.

Topposities Elseviers Lijst ‘Beste Gemeenten 2020’

De woonvraag is de laatste maanden iets verschoven, signaleert Bas: “We zien dat een tuin, een beetje groen in de buurt en een extra (werk)kamer hoog scoren op dit moment. Zowel in het centrum als daarbuiten. Komt zo’n huis op de markt, dan hebben we steevast een hele rits belangstellenden. Er wordt dan nog vaak boven de vraagprijs geboden. We vinden het belangrijk om alle belangstellenden uit te nodigen voor een bezichtiging. En we bezichtigen desgewenst ook een tweede keer. Natuurlijk hebben we genoeg aan één koper, maar we willen de béste koper.”

Het woongebied waar Bas opereert was altijd al populair, maar ook dat neemt toe, constateert hij: “Amsterdam en Haarlem zijn net zo geliefd as ever. Heemstede, Bloemendaal, Overveen: ze scoren super hoog in Elseviers lijst van Beste Gemeenten 2020. De Haarlemmermeer wordt steeds beter gevonden. Dat betekent dus nog meer zoekers in de rij.”

Huizen blijven een schaarste product

In de regio werken veel mensen in conjunctuurgevoelige branches. Denk aan KLM, Schiphol, de evenementen business, het expat bestaan. “We voelen allemaal de onzekerheid. Wat gaat corona doen? Wat gaat de economie doen? Een koophuis biedt dan houvast. Zolang de rente historisch laag is, blijft een huis een waardevol schaarste product,” aldus Bas.

Die behoefte aan zekerheid blijkt nu steeds vaker bij huizenzoekers: “Onze opdrachtgevers hebben vaak hun financiering al op orde; ze weten wat haalbaar is. Dat is fijn. Het voorkomt teleurstellingen door discrepantie tussen willen en kunnen. En we zien nu veel belangstelling van Indiase expats voor Hoofddorp bijvoorbeeld. Eerder huurden ze, nu gaan ze voor koop. Ook in de run op goed gestylde, turn key huizen in Amsterdam, zie je het terug. Alles strak opgeknapt, gekeurd, met een mooi energielabel, liefst gasvrij, een goede VVE. Dan zit je goed, is de gedachte.”

Stagnatie in de wooncarrière

Een andere, meer algemene ontwikkeling die de druk opvoert: veel ouderen blijven te lang wonen in hun te grote huis. Bas legt uit: “Dat zorgt voor stagnatie in de Nederlandse wooncarrière. Er zijn bijv. te weinig goede 4-kamer appartementen gebouwd die aansluiten op de wensen van de mensen die op zoek zijn naar compact comfort. Zij hoeven vaak niet meer (fulltime) te werken, de kinderen zijn uit huis. Ze zoeken prettig maatwerk, liefst met laadpaal, kleinkinderen en sportfaciliteiten om de hoek. Vinden ze dat, dan komt hun gezinshuis vrij voor de doorstromer en die laat weer een heerlijk flatje achter voor de beginnende koper.”

“Onze nieuwbouwprojecten trekken die stagnatie een klein beetje vlot: mooie ruime, duurzame appartementen. Ook de binnenstad biedt mogelijkheden. Braakliggende terreinen, leegstaande bedrijven en winkels. Maar er moet veel gebeuren om ruimte in de markt te creëren.”

Het is dus dringen op de markt, beaamt Bas: “Dat is het zeker. En dat blijft het dus voorlopig nog. Aan ons de taak om met zoekers tóch voet aan de grond te krijgen. En voor verkopers het hoofd koel te houden voor maximaal resultaat. Geen sinecure, maar wel een schone taak!”

Contactgegevens Bas: 023 – 542 02 44 / 06 – 53 53 98 89 / bas@mooijekindvleut.nl  / Gedempte Oude Gracht 124, Haarlem.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op