NVM-Kwartaalcijfers-Q2-2024

Kennisbank Én meer aanbod én hogere prijzen in Q2 2024

Kwartaalcijfers Q2 2024

Én meer aanbod én hogere prijzen in Q2 2024

juli 2024

De cijfers van de NVM over het 2e kwartaal dit jaar laten een enorme piek zien in huizenprijzen. De grootste stijging in 2 jaar tijd, van gemiddeld 13,6% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De oorzaak? Kort gezegd: krapte. Hoewel het aanbod wel steeg, staan er nog altijd veel te weinig huizen te koop voor al die mensen die graag zouden verhuizen. Maar ook de gestegen lonen, de stabiele hypotheekrente en de verruimde regels voor energiezuinige woningen spelen een grote rol. Het leidt tot pieken op alle vlakken: én meer huizen te koop, én meer huizen verkocht én hogere prijzen…

Hoe werken de landelijke cijfers door op lokaal niveau in de regio Groot-Amsterdam (waar ook Haarlemmermeer onder valt) en regio Haarlem (waar Heemstede-Aerdenhout ook binnen ligt)? En hoe gaat het met nieuwbouw? We zoomen erop in.

Afwijkingen onze regio versus landelijke cijfers

Zoomen we in op regio Groot-Amsterdam, waar naast de stad Amsterdam ook Haarlemmermeer onder valt, stijgen de prijzen meer dan het gemiddelde van 13,6% in Nederland: 16,1% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De stad Amsterdam bijvoorbeeld zit op 16%, Haarlemmermeer op 16,9%. Ook regio Haarlem schiet boven het landelijk gemiddelde uit met 15,5% hogere prijzen dan een jaar eerder.

De vraag is “bij ons” duidelijk groter dan elders in Nederland. Landelijk werden er 3,1% meer huizen verkocht dan een jaar eerder. In regio Groot-Amsterdam 8,7% meer en regio Haarlem spant de kroon met 11,6% meer transacties. Er wordt ook meer overboden: 6,1% bovenop de vraagprijs in regio Haarlem, 7% in Groot-Amsterdam versus 4,3% landelijk gezien.

Opvallend is het aantal dagen dat een huis te koop staat: in Groot-Amsterdam gaat het om 32 dagen in plaats van de landelijke 42. In Haarlem moet je er als koper nog sneller bij zijn; een huis is daar al met 30 dagen verkocht.

 

 

De nieuwste KeyNews: kwartaalcijfers in onze regio uitgelicht

Onze Haarlemse makelaar Maarten Bos licht de cijfers toe in deze editie van KeyNews! Kijkt u mee?

Bekijk deze huizenmarktcijfers-editie van KeyNews!

Nieuwbouw groeit verder

Dat 2024 hét jaar voor nieuwbouw zou worden, konden we afgelopen kwartaal al met zekerheid zeggen. Die trend trekt zich door. Ook dit kwartaal kochten weer 70% meer mensen een nieuwbouw-huis dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarbij: er kwamen 58% méér nieuwbouw-woningen te koop dit kwartaal dan in het eerset kwartaal van dit jaar. De verkopen van die woningen zullen we het komende kwartaal terugzien in de cijfers.

Het vertrouwen is absoluut terug. We zien het zelf ook bij ontwikkelaars: er zijn veel plannen. En in ons eigen aanbod; het ene na het andere duurzame project gaat in verkoop. Ons advies: wees er snel bij. En blijf goed op de hoogte, bijvoorbeeld met onze nieuwbouw-updates.

Nieuwbouw-Overzicht-Mooijekind-Vleut (1)

Bekijk onze nieuwbouwprojecten
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op