Verplicht energielabel MKV

Kennisbank Verplicht energielabel

Uw huis verkopen: verplicht energielabel

 

U overweegt uw huis te verkopen. Houd er dan rekening mee dat u voor de verkoop verplicht bent een energielabel voor uw huis definitief te maken. Hoe dat zit? 

Het energielabel woningen

Het energielabel van een huis geeft op een schaal van A++++ tot en met G aan hoe energiezuinig het huis is en welke verbeteringen er mogelijk zijn. Relevante en noodzakelijke informatie voor potentiële kopers. Want hoe zuiniger een huis, hoe lager de energierekening en hoe minder de impact op milieu en klimaat. En andersom: hoe minder zuinig, hoe meer stookkosten en mogelijke verbouwings- en verduurzamingskosten.

Het energielabel is een document waarin alle kenmerken rond energiezuinigheid worden opgesomd. Denk aan alle details over isolatie, glas, kozijnen, soort verwarming, zonnepanelen etc.

Energielabel: 10 jaar geldig

Vraagt u nu een energielabel aan, dan is deze 10 jaar geldig.

In 2015 heeft iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid, gebaseerd op het bouwjaar en type huis. Voorheen maakte u dit voorlopige label definitief met een online tool, vaak met de verkoopbrochure als onderbouwing van de staat van relevante kenmerken.

Ondanks dat de methode nu anders is – u ontvangt een adviseur thuis – zijn alle definitieve energielabels 10 jaar geldig. Dus ook als deze via een “oude” methode is vastgesteld. Uw voorlopig energielabel checkt u op Energielabel.nl.

Verplicht bij verkoop

Zet u uw huis te koop, dan moet u een energielabel kunnen laten zien aan potentiële kopers. Ook moet op Funda vermeld worden welk label uw huis heeft. Op het moment van de overdracht, draagt u ook het energielabel over. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete van €435,- (2021).

Download ons stappenplan op verkoop!

Energielabel vaststellen

Een energie-adviseur komt bij u thuis om het label op te stellen. De adviseur neemt allerlei kenmerken op en noteert deze in een verslag. Reken op een bezoek van zo’n 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van uw huis en hoe gemakkelijk de kenmerken te vinden en bereikbaar zijn.

Tip: heeft u zelf verbouwd en bijvoorbeeld isolatie laten aanbrengen? Of glas laten vervangen? Kijk of u daar nog offertes, tekeningen, foto’s, omschrijvingen, specificaties etc. van kunt vinden; dit helpt de adviseur.
Wellicht heeft vorige eigenaar het e.e.a. aan verduurzaming laten doen en heeft u daar informatie over? Hou het bij de hand!

Na het opnemen van alle kenmerken en informatie, berekent de adviseur hoeveel energie uw huis verbruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en verkoeling. Hernieuwbare bronnen worden hiertegen weggestreept, denk aan zonne- en windenergie.

De uitkomst registreert de adviseur in het EP-online database. Daarmee is het “definitief”. U ontvangt een PDF.

In het document staat naast het verbruik in de huidige staat ook welke mogelijkheden er zijn om het huis te verbeteren en of de transitie naar gasloos in de toekomst in de huidige staat mogelijk is. Relevante info voor kopers!

Energie-adviseur uitkiezen

U mag zelf een adviseur uitkiezen. De kosten die de adviseurs rekenen, kunnen ver uit elkaar liggen. Vraag dus vooral verschillende prijzen op.

Op de websites zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl vindt u een adviseur bij u in de buurt met de juiste certificeringen.

Belangrijk om op tijd een adviseur te zoeken zodat de verkoop straks geen vertraging oploopt en u geen boete riskeert.
Uiteraard denken wij met u mee, kunnen wij u in contact brengen met een adviseur en begeleiden wij u van A tot Z.

 

Bronnen / Verder lezen:

 

Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank:
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Heemstede-Groepsfoto-2024

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op