MKV-Interview-Je-aankoopmakelaar--360˚adviseur-én-BFF-voor-een-maand-of-drie

Kennisbank Je aankoopmakelaar: 360˚ adviseur én BFF voor een maand of drie

Je aankoopmakelaar: 360˚ adviseur én BFF voor een maand of drie

juni 2023

Je zaakwaarnemer, jurist, bouwkundige, investment advisor, financieel planner, interieurontwerper, marktdeskundige, trendwatcher en ja ook je best friend forever voor een tijdje. Maarten Bos (register makelaar) is het als een van onze Haarlemse aankoopmakelaars allemaal.

 Maarten: “Koop je een huis met ons, dan focus jij je 100% op het voordeurdrempel-moment. Al het andere nemen wij uit handen, voor een zorgeloze 5-sterren-ervaring.” Een gesprek over hoe dat nou gaat, een huis kopen, en de rol van een aankoopspecialist!

 

100% focus op voordeurdrempel-moment

De reden dat de telefoon van aankoopspecialist Maarten rinkelt, hangt af van de markt op dat moment. “Een jaar geleden belde mensen me met de vraag: hoe kom ik ertussen? Nu is de vraag vooral: wat is een huis écht waard?”

Ongeacht de vraag is de rol van aankoopmakelaar dezelfde. Maarten vat het zo samen: “Wij zorgen ervoor dat je, zodra je een huis binnenstapt, aan niks anders hoeft te denken dan: is dit ‘m?”

 

100% focus op aankoop

Ontzorgen dus. Dat begint al bij de eerste verhuiskriebel. “We beginnen met een intake: Hoe ziet je droomhuis eruit? Dan hebben we alle wensen en eisen op een rij. Belangrijker is dat ik je als mens leer kennen. Want de komende tijd wordt heel hecht, met veel contact en veel grote beslissingen over een heel persoonlijke zaak: je thuis.” 

Omdat Maarten al zijn tijd aan aankoop besteedt, poppen er meteen huizen bij hem op. Sommige kent hij al van binnen, andere staan nét op de markt, of worden nog verwacht. “Ik begin meteen met matchen, pak er meteen foto’s bij. Hebben jullie dit huis al gezien? En deze?”

 

In de praktijk blijkt geen enkele wens of eis in beton gegoten

Dat een huis álle opgetekende boxjes aftikt, is heel zeldzaam. Gelukkig ziet Maarten dat er altijd meer ruimte is dan mensen zelf denken. “Iedereen is meteen tot concessies bereid als je ze een fijn huis laat zien. Hoe stellig iemand ook is.”

“Je ziet jezelf wonen met 2 slaapkamers en een werkkamer. Maar kijk, deze woonkamer is groot genoeg om met een roomdivider ook een toffe werkplek te creëren. Misschien denk je, nee, ik wil absoluut niet verbouwen. Maar als ik je een waanzinnig huis laat zien waar je alleen de keuken hoeft te doen, maakt dat ineens niets meer uit.”

 

Samen bezichtigen

Na de intake volgt het bezichtigen: “Ook als je twijfelt gaan we kijken. Want het gaat uiteindelijk om het drempelmoment.” Maarten doet vooronderzoek en kijkt naar alle juridische ingewikkeldheden, bouwkundige aspecten, financiële dubbelzinnigheden.

Eenmaal binnen moet je als zoeker vooral met jezelf bezig zijn, vindt Maarten: “Jij proeft de sfeer, kijkt naar de lichtinval, naar de ruimte. Bedenkt vast waar de bank zou passen en of familie en vrienden met kerst allemaal kunnen aanschuiven.”

Al het andere is voor Maarten om te inventariseren en op te adviseren. Van buizen ingepakt in asbest, tot lawaai van een school om de hoek, de staat van de fundering, wat er nodig is om te verduurzamen, etc. “Een aankoopmakelaar ziet meer dan je zelf ooit kunt zien. En geeft jou de ruimte meer te voelen.”

 

In ons stappenplan op aankoop leest u precies de route naar uw nieuwe droomhuis:

Download het stappenplan!

 

Slimme biedstrategie

Is het drempelmoment positief? Dan volgt de beslissing: gaan we ervoor? “Soms moet je ondanks een wauw-moment adviseren niét te bieden. Omdat er gebreken zijn, of gedoe rond recht van overpad bijvoorbeeld. Ik zorg dat alles op tafel komt en breng advies uit zodat je een zorgvuldige beslissing kunt nemen op basis van álle informatie. Want het gaat om je thuis. En om een hoop geld.” 

Bij het bieden komt veel kijken. Uiteraard de vraag wat het huis waard is, maar ook: “Strategie, timing, formuleren van voorwaarden, polsen van de concurrentie. Daar vaar je echt op expertise en ervaring want je moet super snel kunnen schakelen.”

 

De voordelen van een groter team

Een spannende periode: het is erop of eronder. Timing is wezenlijk. “Wij werken altijd vanuit een vast team van een aankoopmakelaar plus een binnendienst-collega.” Dat betekent veel flexibiliteit; alles loopt altijd door. “Ben ik bezichtigen, dan doet Marleen het papierwerk en dient een bieding in. Heel fijn!”

Bod geaccepteerd? “Dat zijn heerlijke telefoontjes!” lacht Maarten. “Maar,” vult hij aan: ”Houd een slag om de arm tot de handtekeningen staan, de bedenktijd is verlopen en eventuele ontbindende voorwaarden voorbij zijn. Al die kleine lettertjes en termijnen; wij zitten er bovenop.”

 

Je beste vriend voor zo’n 3 maanden

Is de papierwinkel compleet en zijn de sleutels bij de notaris overgedragen, dan is het écht zo ver: “Nu is het je eigen drempel!” 

Maarten wordt vaak uitgenodigd na de verhuizing: “Niet gek, we zijn een tijdje heel intensief samen opgetrokken. Zo’n gezamenlijk project verbindt. Dan is het fijn om na te praten. Omdat ik op m’n team kan leunen, kan ik tijd maken om langs te gaan, die nieuwe keuken zien, hoe het bureau inderdaad in de woonkamer past. Dan is de cirkel rond!”

 

Eigen thuis

Sinds begin dit jaar werkt Maarten vanuit een “eigen” kantoor: “We hebben een boutique-kantoor geopend aan de Kinderhuissingel. Dat prachtige vrijstaande kantoortje bij het viaduct.”

Een fijne plek om rustig kennis te maken en huizen te kijken. “Heel fijn. Je stapt echt in een aankoop-bubbel. Alles gonst nieuwe huizen en woonwensen waarmaken. Kom vooral langs!”

Vragen? Uw mogelijkheden bespreken? Bel gerust:

Maarten Bos - Makelaar - Foto april 22 - MooijekindVleut

Maarten Bos RM RT

023 - 542 02 44 06 - 51 59 26 08
Meer updates op de huizenmarkt?
Zoek in onze kennisbank
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Heemstede-Groepsfoto-2024

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op