Mooijekind Vleut Makelaars - NVM - Kwartaalcijfers Q1 2024 - A-typisch eerste kwartaal- veel druk, nieuwbouw in de lift

Kennisbank A-typisch eerste kwartaal: veel druk, nieuwbouw in de lift

Kwartaalcijfers Q1 2024

A-typisch eerste kwartaal: veel druk, nieuwbouw in de lift

april 2024

Meer kijkers, nog altijd veel overbiedingen en meer nieuwbouw-kopers: het was een bewogen eerste kwartaal dit jaar. Dat gold voor onze eigen praktijk en blijkt ook uit de landelijke NVM-cijfers. Waar het huizenmarkt-jaar normaal gesproken rustig start, lieten de afgelopen drie maanden juist zien dat de vraag verder toeneemt en het aanbod weer afneemt. We pakken de cijfers erbij van onze eigen regio: Haarlem en omgeving en Groot Amsterdam waar ook Haarlemmermeer onder valt! En staan ook stil bij de vraag: wat betekent dit voor u?

Minder verkopen en minder nieuwe huizen op Funda in regio Haarlem & Groot Amsterdam

Waar er afgelopen 3 maanden landelijk gezien ten opzichte van Q4 2023 zo’n 18% minder huizen werden verkocht, was dat in de regio Haarlem 27% en in Groot Amsterdam 28%. Flink minder dus. Niet gek, het aantal nieuwe huizen dat te koop werd gezet, nam ook sterker af bij ons in de buurt: landelijk 7% versus resp. 26% en 19% minder nieuwe huizen op Funda.

Wat deden de prijzen? Die stegen ten opzichte van een jaar geleden landelijk gezien met 9,1%. Groot Amsterdam zit daar 1% onder en de regio Haarlem juist 2% erboven. De oorzaak zit over het hele land genomen in de dalende rente en de gestegen lonen. Ook de nieuwe hypotheekregels voor tweeverdieners en energiezuinige huizen hebben mogelijk effect.

Verschillen tussen regio Haarlem en Groot Amsterdam

Dat onze regio’s afwijken van het landelijk gemiddelde is niet vreemd: we weten hoe fijn het hier wonen is, er is veel werkgelegenheid en fijne voorzieningen. Wel zijn er interessante verschillen tússen onze regio’s. Zo is de regio Haarlem koploper qua aanbod-afname met 30,8% versus “slechts” 12,2% in Groot Amsterdam. En ook qua stijging van vraagprijs: 12% versus 8,4%.

In Groot Amsterdam is het aantal huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht weer groter: 67,7% versus 57,9%. En wordt er ook meer overboden; het verschil tussen vraag- en transactieprijs is er met 4% dubbel zo groot.

Een ander interessant punt is de gemiddelde huizenprijs. In regio Haarlem is dat over alle huizentypen genomen met € 815.000,- veel hoger dan in de regio Groot Amsterdam met € 683.000,-. Dat komt door het type huizen: in Bloemendaal en Heemstede zijn er meer vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-huizen te vinden. In Groot Amsterdam juist meer appartementen; de gemiddelde vierkante meter prijs die betaald wordt ligt daar juist veel hoger: € 6.487,- versus € 5.667,-.

Verhuisplannen? Klik hier voor onze stappenplannen!

Nieuwbouw in de lift: 104% meer nieuwbouw-kopers dan jaar eerder

Nieuwbouw is dé toekomst qua wonen: gelukkig konden 104% meer kopers dan vorig jaar deze duurzame stap zetten. Een dikke verdubbeling. Weer 16% meer dan het kwartaal ervoor. We zijn er blij mee: nieuwbouw is meest toekomstbestendig, meest comfortabel en een belangrijke factor in het oplossen van het woningtekort. Waar de onzekerheid rond de rente vorig jaar nog enorme impact maakte, zien we dat nu opgelost. Ook de verruimde leen-regelingen helpen. Dat brengt nieuwbouw voor meer mensen binnen bereik: fijn!

Een punt van aandacht: het nieuwbouw-aanbod. Dit kwartaal kwamen er landelijk gezien 6.160 nieuwe huizen bij. Dat is 24% minder dan een kwartaal ervoor. Gelukkig zien we dat er hard gas wordt gegeven op nieuwe plannen: zo komen er in Haarlemmermeer 800 nieuwe woningen bij dit jaar. Dat zet zoden aan de dijk!

Belangrijk ook dat er veel aandacht uitgaat naar welk type woning er wordt bijgebouwd. Gelijkvloerse bungalows bijvoorbeeld, om de doorstroming een zetje te geven. We zien dat ontwikkelaars dit goed op het netvlies hebben en adviseren hen vaak vroeg in het proces.

Wat betekent dit voor u?

Minder aanbod en hogere prijzen klinken misschien niet erg bemoedigend voor zoekers. Ons devies: er zijn absoluut kansen. Zaak om volgens een gedegen plan en een heldere strategie aan de slag te gaan. Met goed onderbouwd hypotheekadvies van onze partner van De Hypotheekshop Haarlem Centrum en een pro-actieve aankoopmakelaar aan uw zijde.

De eerste maanden van het voorjaar zijn vaak drukke maanden voor de huizenmarkt. Met de tuin mooi in bloei en veel zonlicht binnen, kiezen veel mensen ervoor om nú hun huis op de markt te zetten. Volgt dit voorjaar die jaarlijkse trend, dan kunnen we dat nu ook verwachten. Maar: afgelopen kwartaal liet zien dat het ook anders kan lopen. Heeft u verhuiswensen, maak dan een afspraak; we gaan graag voor u aan de slag!

Voor verkopers geldt: een huis verkoopt zich nooit zomaar. De beste presentatie, maximaal bereik, alle tijd voor kijkers, gedegen marketing: een stevig plan van aanpak loont. Nodig ons uit voor een vrijblijvende waardering; dan stippelen we de route naar een optimale verkoop van uw huis voor u uit!

Mooie nieuwbouw in onze regio:
Foto: Cornelishoeve
Nieuw-Vennep
Cornelishoeve
Bekijk
136 - 241 m2
€ 730.000 - € 1.350.000 v.o.n.

De huizenmarkt navigeren? We helpen u graag. Vraag een afspraak aan:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van nieuwbouw tot restauratie: tijdens Dag van de Bouw 2024 op zaterdag 8 juni krijgt u een bijzonder kijkje achter de schermen van bouwprojecten. In Velsen-Noord vertellen ze u alles over het aansluiten van windparken, in Haarlem ziet u hoe de Ceylonpoort wordt opgeknapt. En bij ons mooie nieuwbouw-project Hofgeest Buiten in Velserbroek ontdekt u álles over het bouwen van een rustige, landelijke, groene woonwijk. Check link in bio voor alle deelnemende projecten. Graag tot zaterdag! ...

14 1
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op