Uw hypotheek-kansen

Kennisbank Nu verhuizen? Ja hoor! Dit zijn uw hypotheek-kansen als koper.

Dit zijn uw hypotheek-kansen als koper

februari 2023

Een nieuw woonjaar en een nieuwe woonmarkt! Samen met Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem Centrum kijken we vooruit. Welke financiële kansen biedt 2023 voor kopers? 

Financiële rust

“De hypotheekrente lijkt zich te stabiliseren,” begint Ben. “De hoge pieken zijn voorbij; er dient zich een nieuw normaal aan. Dat betekent dat we meer in mogelijkheden kunnen denken; die financiële rust is veel waard.” 

Bovendien: een hypotheekadviseur kijkt bij het doorrekenen niet alleen naar de hypotheeklasten. Ben vult aan: “Klopt, we kijken naar het héle financiële plaatje. Is er overwaarde? Heeft u een huidige hypotheek tegen lagere tarieven? Een salarisverhoging in ‘t vooruitzicht? Dit alles is nodig voor goed advies over uw verhuismogelijkheden, want vaak kan er meer dan mensen denken.” Dus, hoewel een open deur: kom bij de eerste verhuiskriebel langs voor financieel advies!

 

Lage rente meeverhuizen: lagere lasten, gunstige inkomenstoets

Heeft u een jaar of vijf geleden een huis gekocht? Gunstig, aldus Ben: “Uw hypotheek heeft waarschijnlijk een lage rente. Die kunt u bij veel hypotheekverstrekkers meeverhuizen. Bovendien: uw huis is meer waard geworden én u heeft afgelost.”

Ben vult aan: “Dat meeverhuizen van uw hypotheek met een lagere rente drukt uw lasten aanzienlijk. U koopt een nieuw huis, legt overwaarde in en het hypotheekbedrag met lage rente brengt u ook in. Alleen over het resterende bedrag sluit u een hypotheek af tegen de huidige rente.”

Welke impact dat heeft? Dat hangt uiteraard af van allerlei factoren. Het kan veel schelen, illustreert Ben. “Vorige week nog, een stel kocht na 5 jaar een nieuw huis en verhuisde hun rente mee. Ze kwamen uit op een woonlast van €1450,- per maand. Dat was anders €1850,- geweest. Een verschil van €400,-. Dat is flink!” Die lagere maandlasten zorgen ook voor een gunstigere inkomenstoets: “Je mag dan meer (bij)lenen en een groter budget betekent meer keuzevrijheid.”

Ben waarschuwt wel: “Meeverhuizen kan niet zomaar. De voorwaarden zijn vaak complex. Je moet het bijvoorbeeld op tijd aankondigen bij de geldverstrekker, anders vervalt je recht. De voorwaarden per geldverstrekker kunnen heel verschillend zijn. Laat dus echt een onafhankelijk specialist meekijken die verschillende aanbieders kan vergelijken.”

 

Alle beetjes helpen

“Een paar tientjes per maand erbij, of een promotie, maakt al dat je meer kunt lenen,” aldus Ben. De moeite waard om inkomensveranderingen, hoe klein ook, te laten doorrekenen dus. 

Ook interessant: vanaf dit jaar wordt bij tweeverdieners het 2e inkomen niet langer voor 90% maar voor de volle 100% meegerekend. Ook dat kan nét dat ene huis wél bereikbaar maken.

 

NHG vaker binnen bereik

Ook een mooie kans: de grens voor een NHG-hypotheek is dit jaar flink omhoog gegaan van €355.000 naar €405.000. Ben: “Dit maakt dat meer mensen veilig en tegen gunstige tarieven, kunnen lenen.” Goed te weten: NHG-kopers betalen een aanzienlijk lagere hypotheekrente.

 

Concurreren op rente

Ben doet ook nog een voorspelling: “Er komt meer concurrentie op de hypotheekmarkt. We zien nu dat minder mensen een hypotheek afsluiten. Dat voelen geldverstrekkers ook. Een iets lagere rente aanbieden is een mooie tool om mensen tóch aan zich te binden.” 

 

Tot slot

U ziet, er is flink wat mogelijk in deze huizenmarkt. Zolang u maar goed weet welke financiële middelen u tot uw beschikking heeft én hoe u ze slim inzet. Ben: “Er kan echt meer dan de meeste mensen denken. Cruciaal is wel om zo vroeg mogelijk advies in te winnen. Doe dat vooral. Ons kennismakingsgesprek is gratis en kan zomaar een woondroom binnen handbereik brengen!”

Meer updates op de huizenmarkt?
Zoek in onze kennisbank

Vraag een persoonlijk hypotheekadvies aan:

  • Welke locatie schikt u het best?

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op