NVM-cijfers bevestigend gezondere huizenmarkt

Kennisbank NVM-cijfers bevestigt gezondere huizenmarkt

NVM-cijfers bevestigt gezondere huizenmarkt

april 2023

De extremen zijn er definitief af, zowel voor kopers als verkopers. De woningmarkt hervindt een evenwicht. Zo bevestigen de NVM-cijfers van het eerste kwartaal van 2023 een correctie op de markt die al maanden geleden is ingezet.

Vriendelijker, zo typeert de NVM de markt. Meer keuze voor kopers, minder overbiedingen, meer tijd om te beslissen maar nog altijd weinig nieuwe huizen in de verkoop. Nieuwbouw, hoewel nog altijd de meest duurzame keuze voor kopers, heeft last van hogere rentes en gestegen bouwkosten. Uitdagingen zijn dus niet voorbij, maar reden voor optimisme is er zeker!

Gemiddelden soms weinig representatief

Wat de cijfers ook laten zien, zijn grote verschillen, bijvoorbeeld tussen regio en woningtype. Ter illustratie: de gemiddelde verkooptijd van een hoekwoning in de regio Groot Amsterdam is 37 dagen, in regio Haarlem 61. Omgekeerd, waar een vrijstaand huis in de regio Haarlem gemiddeld na 82 dagen is verkocht, moeten verkopers van zo’n zelfde huis in Groot Amsterdam gemiddeld 100 dagen geduld hebben.

Hoe moet u die cijfers als verkoper interpreteren? Ons advies luidt: staar u niet blind op gemiddelden. Hoe goed en hoe snel een woning verkocht wordt, hangt in alle gevallen 100% af van het huis zelf. De staat van onderhoud, het segment, de buurt, de lichtinval, wel of niet een tuin, het energielabel, de mogelijkheden… 

Heeft u een duurzaam, turn-key huis, dan is de kans groot dat uw huis snel en boven de vraagprijs verkocht wordt! Maar ook bij een appartement dat een opknapbeurt nodig heeft in een geliefde buurt kan het hard gaan. Zo is en blijft het verkopen van uw huis maatwerk.

Nieuwbouw nog altijd meest energiezuinige, toekomstbestendige investering

De NVM-cijfers bevestigen ook dat de productie van nieuwbouw achterblijft. En dat nieuwbouw-kopers het afgelopen kwartaal terughoudend waren. Begrijpelijk, bouwkosten stegen en de rentes gedroegen zich grillig.

Maar nieuwbouw blijft voor kopers de investering waard! Lage energielasten (nu én in de toekomst), duurzaam wonen met veel comfort, weinig onderhoud(skosten), gasloos. 

Bovendien: een nieuw huis is waardevast. De verwachting is dat er de komende jaren, ondanks de noodzaak en alle ambities, minder gebouwd zal worden. Onder andere vanwege stikstof. Maar de vraag naar duurzaam wonen zal absoluut toenemen!

Geldverstrekkers en de nieuwbouwsector steken de koppen gelukkig al bij elkaar om het financieren van nieuwbouw wat makkelijker te maken. En u kunt al meer lenen op uw inkomen als u energiezuinig koopt, ook mét NHG. Laat u vooral verrassen wat er financieel mogelijk is door een onafhankelijk hypotheekadviseur! 

Wij brengen u graag in contact met De Hypotheekshop Haarlem Centrum
voor een kennismaking op een locatie van uw voorkeur! Lees meer.

Kansen voor kopers

Het aantal huizen waaruit u als koper kunt kiezen, is in een jaar tijd om en nabij verdubbeld. In de regio Haarlem van 1,6 naar 3,5, in de regio Amsterdam van 1,7 naar 3,2. Dat betekent meer kansen. Fijn. 

Het maakt een slimme aankoop- en biedingsstrategie nu misschien wel nóg belangrijker. Want wat is een huis echt waard? Heeft u inderdaad alle tijd om te beslissen of liggen er kapers op de kust? Hoe stemt u de aan- en verkoop op elkaar af? En welk huis is de beste investering? Waar voelt u zich straks het meeste thuis? Weet dat wij u graag helpen deze vragen te beantwoorden!

Samen de huizenmarkt navigeren

Heeft u nieuwe woonplannen, laat het ons vooral weten. Ook als u nog niet zover bent om de stap echt te zetten, is het fijn om uw kansen te verkennen!

We maken met plezier tijd vrij om even kennis te maken met u en uw huis. Delen graag onze inzichten in de markt en geven u een inkijkje in relevante data en wat deze voor u en uw ambities betekent. Een fijn thuis, een goede investering, een soepel proces. Daar gaan we voor!

Nieuwsgierig?

Neem contact op met een van onze medewerkers
Meer updates op de huizenmarkt?
Zoek in onze kennisbank

Meer weten over wat deze huizenmarkt voor u betekent?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op