De Brouwerskolk

Overveen

€ 995.000 - €1.100.000 v.o.n.

Terug

Beschrijving

HOME Met het plan ‘De Brouwerskolk fase II’ start wederom een prachtig project op een unieke locatie aan de rand van Overveen. In fase I zijn in het voormalige kantoor ‘Publieke Werken’ van de gemeente Bloemendaal 6 luxe woningen gerealiseerd met respect voor de historie van het pand en de...

Volledige beschrijving

HOME
Met het plan ‘De Brouwerskolk fase II’ start wederom een prachtig project op een unieke locatie aan de rand van Overveen. In fase I zijn in het voormalige kantoor ‘Publieke Werken’ van de gemeente Bloemendaal 6 luxe woningen gerealiseerd met respect voor de historie van het pand en de omgeving. Fase II bestaat uit de realisatie van 4 nieuwbouw woningen gelegen naast de herontwikkeling ‘Publieke Werken’. De karakteristieke geveldetails en slanke gootconstructie in combinatie met de rijke beleving van een deels verdiepte begane grondvloer en een prachtig hoog plafond, zorgen voor een unieke authentieke sfeer. En dat op slechts 10 minuten fietsen van het centrum van Haarlem en het strand!

HET PLAN
Aan de Brouwerskolk te Bloemendaal worden 4 luxueuze nieuwbouw woningen gerealiseerd. De woningen komen naast het in fase I tot woningen getransformeerde pand van Publieke Werken te staan. De vier statige nieuwbouw woningen liggen midden in het bos en duingebied en tegelijkertijd op fietsafstand van het centrum van Haarlem.
De woningen hebben afmetingen van 181m2 tot 192m2. De kavels zijn eveneens ruim bemeten; De woningen hebben een kaveloppervlak van respectievelijk ca. 276m2 tot 600m2. Met 5 slaapkamers, 2 badkamers, aparte toiletruimtes en een ruime eetkeuken wordt de basis gelegd voor ruime en luxe leef-woningen. De woningen hebben een plafondhoogte van ca. 260cm en ter plaatse van het verdiepte deel in de begane grondvloer zelfs 320cm.
De Brouwerskolk wordt bereikt via een gezamenlijke oprijlaan en voorerf dat deels als tuin wordt aangelegd en deels bestaat uit rijke natuur. Iedere woning, met de achtergevel op het west gericht, beschikt over een eigen achtertuin met berging en parkeerplaats.

OVERVEEN
Stelt u zich eens voor: Het strand en de duinen enerzijds én de gezellige binnenstad van Haarlem anderzijds, beide op slechts 10 minuten fietsen van uw huis. Met een woning in De Brouwerskolk is dat de realiteit. Om van de natuur te genieten is de fiets niet eens nodig. U hoeft enkel de statige oprijlaan af te lopen en u beland direct in het Brouwerskolkpark. In de zeventiende eeuw stonden op deze plek meerdere bierbrouwerijen vanwege het schone duinwater dat men hier kon winnen. Aan die tijd doet alleen de naam van de straat en het park nog herinneren, want het gebied is weer volledig overgenomen door de natuur. Er zijn enkele verharde wandelpaden en honden mogen hier lekker los lopen.
Behalve wandelen zijn er nog tal van andere sportieve activiteiten mogelijk direct rondom De Brouwerskolk. Er zijn ruiterpaden in het park, u kunt zwemmen in het nabij gelegen duinmeer het Wed, of u loopt naar tennisvereniging Wimbledon dat op slechts 350m afstand ligt. Het moderne sportcomplex Tetterode ligt weer 350m de andere kant op.
Kortom, alleen al de locatie maakt het heerlijk wonen aan de Brouwerskolkweg in Overveen. De directe omgeving van deze woningen is volledig gericht op ontspanning en genieten. En voor het geval u toch een dagje weg wil; het treinstation ligt op 10 minuten wandelen!

SCHOON DUINWATER UIT DE BROUWERSKOLK
In lommerrijk Overveen ligt een meertje. De mooie waterplas heeft nu nog uitsluitend een recreatieve betekenis, maar is ooit gegraven met een ander doel. Halverwege de zestiende eeuw raakte het Spaarnewater zo vervuild dat het niet langer bruikbaar was voor de talrijke Haarlemse bierbrouwerijen. Als vervanging daarvoor waren de brouwerijen voortaan aangewezen op het schone duinwater in de Brouwerskolk. Tot op de dag van vandaag draagt die naam de herinnering aan een verdwenen industrietak in de hoofdstad van Noord-Holland. (Bron: oneindig Noord-Holland verhalen publicatie 05/01/2011)

DE OUDE BROUWERSKOLK
Voordat de huidige Brouwerskolk in de loop van de zeventiende eeuw gegraven werd, maakten de Haarlemse bierbrouwers gebruik van een kolk die zo’n anderhalve kilometer ten zuidoosten daarvan lag. Dat wil zeggen, ongeveer op de plaats waar nu in Haarlem nog het zwembad ‘De Houtvaart’ staat aan de Piet Heinstraat. Die kolk lag in een bocht van de Aerdenhouts- of Ruyckebiersvaart, een vaart die zijn water kreeg uit de duinmeren en duinrellen. Nadeel van deze plek was dat hij midden in het veen lag en daarom niet het allerschoonste duinwater bood.

WATER OVER WATER
De Nieuwe Brouwerskolk, nu dus gewoon de Brouwerskolk, stond met de stad in verbinding via de Brouwersvaart, voorheen ‘Santvaert’. De vaart was gegraven om met schuiten duinzand naar Haarlem te brengen, vandaar de aanvankelijke benaming. Dit zand werd in Haarlem, maar ook in Amsterdam en Leiden, gebruikt voor bouwactiviteiten. Die steden groeiden in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw namelijk snel en zaten constant om zand verlegen.
Het schone water in de Brouwerskolk welt op vanuit de zandige bodem. Dit water vindt zijn oorsprong in de waterbel in de duinen, waaruit ook de duinrellen hun water ontvangen. Vanuit de Brouwerskolk werd dit water in vaten op schuiten naar Haarlem gebracht. Aan de waterzijde van de brouwerijen stond een putgalg, ook wel bierpaal genoemd. Dit was een hijsinstallatie met een daaraan verbonden waterreservoir. Nadat dit was gevuld met water uit de schuiten werd het omhoog gehesen. Via een watergoot, of een buis, stroomde het dan de brouwerij in.

FACILITEITEN
Het rustieke dorp Overveen bestaat voor een groter deel uit natuur en landgoederen dan uit bewoond gebied. Toch heeft het dorp een complete woonkern met alle benodigde faciliteiten.

Winkelen
De gezellige winkelstraat de Bloemendaalseweg loopt dwars door het centrum van Overveen. Deze winkelstraat staat bekend om haar gezelligheid, diversiteit en de speciaalzaken. Hier proeft u echt de sfeer van Overveen.

Horeca
Waar een klein dorp groot in kan zijn! In Overveen kunt u op vele plekken geweldig uit eten. Lekkere biefstuk bij Loetje, pannenkoeken bij Kraantje Lek of chique dineren bij sterrenrestaurant de Bokkedoorns. En dit is nog maar een greep uit het eetbare aanbod van Overveen.

KINDEREN
Overveen is niet voor niks erg in trek bij Amsterdammers. Zij ruilen de drukte van de stad graag in om hun kinderen op te laten groeien in de prettige omgeving van Overveen. U vindt in dit dorp meerdere kinderdagverblijven, 3 basisscholen, een middelbare school en op de grens met Haarlem staat Hogeschool Inholland.
Verder zijn er voldoende speelgelegenheden, sportverenigingen en heeft Overveen haar eigen zwembad.

Kortom, wel de lusten maar niet de lasten van de grote stad!

Woningtypes

De Brouwerskolk half vrijstaand

De Brouwerskolk
181 M2
€995.000 - €1.100.000 v.o.n.
2 woningen
Verkocht
De Brouwerskolk 0ong 4
181 M2 6 kamers
Verkocht

De Brouwerskolk geschakelde 2-onder-1 kapwoning

De Brouwerskolk
192 M2
€1.045.000 - €1.045.000 v.o.n.
2 woningen
Verkocht
Verkocht
Mooijekind-Vleut-Ellen-Franken-Makelaar-Nieuwbouw

Geïnteresseerd? Neem contact op

Ellen Franken

023 - 542 02 44 06 - 22 16 13 01 Mail Ellen Franken
Deel via WhatsApp