Interview-Wendela-Klusman-Header

Wendela Klusman – Nieuwbouwspecialist

Ontmoet ons team: Wendela Klusman – Nieuwbouwspecialist

 

Ontmoet Wendela Klusman: onze nieuwbouwspecialist met groene vingers die oud woont en toch zo duurzaam mogelijk. Lees wat nieuwbouwtekeningen lezen en bomen planten met elkaar te maken hebben.

 

Jaren ’60 met zonnepanelen

Wendela woont in een jaren ’60 huis. Kan dat eigenlijk wel, als je nieuwbouwspecialist bent? Eigenlijk niet nee, maar als je de tuin ziet en de grote schuur, snap je het meteen. “We hebben lang in een heerlijk nieuwbouwhuis gewoond, maar deze plek konden we écht niet weerstaan.”

Een bestaand huis duurzaam maken, is vaak niet eenvoudig: “We hebben flink geklust om ons huis duurzamer te maken. Betere isolatie van het huis en zonnepanelen op het dak van de schuur: zo dragen we toch ons steentje bij aan verduurzaming. Het is trouwens echt leuk om te zien hoeveel die panelen opleveren. Zoveel zelfs dat we er een elektrische auto op kunnen laten rijden.”

 

“Over het verschil tussen energieneutraal en nul-op-de-meter ”

“Er worden in de nieuwbouw op dit moment veel projecten gebouwd die energieneutraal zijn. Dat is heel fijn want dat is duurzamer dan de richtlijnen voorschrijven,” vertelt Wendela. “Bij een energieneutraal huis wekt het huis zelf de zogeheten “gebouwgebonden” energie op, dat is de verwarming, koeling en ventilatie.”

En wat is dan, nul-op-de-meter? “Sommige huizen en projecten worden inderdaad zelfs “NOM” gebouwd: dat staat voor nul-op-de-meter. Dan brengt het huis méér op dan alleen “gebouwgebonden” energie en wek je dus ook energie op voor huishoudelijk gebruik, je oven, föhn, grasmaaier en dergelijke.”

 

Tuin van Wendela“Meer behoefte aan groen, daar kan ik me helemaal in vinden”

Met haar tuin maakt Wendela de wereld ook wat groener. Is dat veel werk, tuinonderhoud? “Ja je moet regelmatig de tuin in, maar dat is heerlijk ontspannen. We hebben de tuin vanaf nul opgebouwd; heel leuk om dat groeiproces te zien. Maar je moet ook opletten en maakt fouten… Mijn jonge kastanjeboompje bijvoorbeeld. Die is zo groot geworden dat hij nu bijna de zonnepanelen in de weg zit,” lacht Wendela. “Niet handig! Nieuwbouwtekeningen lees ik op z’n kop, dat kan ik heel goed voor me zien. Dat visualiseren moet je eigenlijk ook doen als je bomen gaat planten.”

“Ik merk dat steeds meer mensen naar groene gebieden willen verhuizen, naar de Haarlemmermeer bijvoorbeeld. Er wordt daar veel gebouwd en gelukkig met steeds meer aandacht voor de natuur. Dat doen ze bijvoorbeeld zo goed bij nieuwbouwproject Wickevoort: oude bomen blijven staan én er wordt volop nieuw bij geplant. Ook komen er hagen met diverse planten als natuurlijke ‘schutting’ in de tuinen. Groene omgeving, duurzaam huis, dat is prettig wonen hoor! Misschien overwegen wij ook nog wel een nieuwbouw-huis…”, knipoogt Wendela.

Mooijekind-Vleut-Makelaars-Vestiging-Haarlem-Wendela-Klusman

Interesse in Nieuwbouw? Wendela vertelt u alles over actuele projecten en plannen:

Wendela Klusman

023 - 303 34 84 06 - 12 16 47 67 Mail Wendela Klusman

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op