Energielabels | Makelaars ABC

Filter

In ons Makelaars ABC geven we antwoord op veelgestelde vragen rond verhuizen. In deze serie alles over energielabels:

Energielabel? Wat is dat?

Een energielabel geeft op een schaal van A met vier plussen tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. De meest duurzame huizen hebben een label A met vier plusjes. Verkoop of verhuur je je huis, dan moet je een energielabel kunnen tonen. Vanaf het moment dat je hem aanvraagt, is het label 10 jaar geldig.

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?

Een energie-adviseur komt bij je langs om alle kenmerken van jouw huis op te nemen. Op basis van die informatie stelt de adviseur het energielabel vast. Vroeger ging dat anders en kon dat online, nu is het bezoek van de adviseur verplicht. Je mag wel zelf een adviseur uitkiezen. Kijk daarbij ook naar de prijs: die kan namelijk per adviseur verschillen. Na het vaststellen wordt het label geregistreerd en is het 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een energielabel kunnen laten zien. Zo kan de koper of huurder namelijk een goed geïnformeerde keuze maken. Je moet het label noemen in advertenties zodra je je huis te koop zet. En je overhandigt het label aan de nieuwe eigenaar als je huis verkocht is. Je riskeert een boete als je dat nalaat. Dus ja, een energielabel is verplicht.

Meer video’s bekijken?

Bekijk meer over het kopen of verkopen van een huis, taxatie of nieuwbouw!
En klik hier voor de complete serie.

Uw makelaar

Meer weten over het kopen van een huis? Lees hier meer over onze aankoopbegeleiding. Of lees hier juist meer over onze verkoopbegeleiding. Neem vrijblijvend contact op met een van onze vestigingen!

Wat is uw huis waard? Ontdek het hier in 30 seconden met onze gratis waarde-check.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op