In ons Makelaars ABC geven we antwoord op veelgestelde vragen rond verhuizen. In deze serie alles over het kopen van een huis:
Energielabel? Wat is dat?
Een energielabel geeft op een schaal van A met vier plussen tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. De meest duurzame huizen hebben een label A met vier plusjes. Verkoop of verhuur je je huis, dan moet je een energielabel kunnen tonen. Vanaf het moment dat je hem aanvraagt, is het label 10 jaar geldig.
Hoe wordt een energielabel vastgesteld?
Een energie-adviseur komt bij je langs om alle kenmerken van jouw huis op te nemen. Op basis van die informatie stelt de adviseur het energielabel vast. Vroeger ging dat anders en kon dat online, nu is het bezoek van de adviseur verplicht. Je mag wel zelf een adviseur uitkiezen. Kijk daarbij ook naar de prijs: die kan namelijk per adviseur verschillen. Na het vaststellen wordt het label geregistreerd en is het 10 jaar geldig.
Is een energielabel verplicht?
Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een energielabel kunnen laten zien. Zo kan de koper of huurder namelijk een goed geïnformeerde keuze maken. Je moet het label noemen in advertenties zodra je je huis te koop zet. En je overhandigt het label aan de nieuwe eigenaar als je huis verkocht is. Je riskeert een boete als je dat nalaat. Dus ja, een energielabel is verplicht.
Wat betekent k.k.?
k.k. betekent kosten koper. Dit zijn de kosten die er naast de koopsom bijkomen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Courtage valt hier niet onder.
Wat betekent courtage?
Onder courtage verstaan we het tarief dat je betaalt aan je makelaar. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de koopsom. Let wel: courtage valt niet onder kosten koper.
Wat is erfpacht?
Als je eigenaar wordt van een huis met erfpacht, word je wel eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Je betaalt huur voor het gebruik van de grond. Dit noem je ook wel canon. Vaak kun je de erfpacht afkopen voor een langere periode en kun je dit meefinancieren.
Hoe bepaal je je budget?
Er zijn veel online tools die jou helpen met het berekenen van jouw maximale hypotheek. Staar je hier echter niet op blind. Slim is om een onafhankelijke hypotheekadviseur te vragen om mee te kijken naar jouw wensen en mogelijkheden.
Bezichtigen: tips?
Ik heb zeker tips. Wees vooral op tijd zodat je van te voren nog even een rondje kunt wandelen door de buurt. Zodra je binnen bent, neem dan vooral de tijd om elke ruimte goed in je op te nemen en let daarbij op of niet alle lichten aan staan. Dit kan namelijk een vertekend beeld geven van de lichtinval. Kom je weer terug in de woonkamer, zit dan even op de bank zodat je het sfeergevoel goed kunt ervaren. Ben je helemaal enthousiast en vind je het super leuk, vraag dan vooral een tweede bezichtiging aan. Sowieso is het verstandig je eigen aankoopmakelaar mee te nemen want er komt nog veel meer bij kijken.
Bezichtigen: makelaar mee?
Je kunt natuurlijk alleen gaan, maar het is wel zo slim om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen. Zo krijg je juridisch en bouwkundig advies en krijg je een goed beeld van de waarde van het huis.
Aankoop- en verkoopmakelaar?
Als je een woning zoekt, schakel je een aankoopmakelaar in. Wil je je woning juist verkopen, dan schakel je een verkoopmakelaar in. Maar: de makelaar mag nooit voor beide partijen tegelijk optreden.
Droomhuis gevonden, en nu?
Dat is natuurlijk super leuk en spannend tegelijk. Je gaat een bieding uitbrengen, dat doe je alleen of samen met je aankoopmakelaar. Je bedenkt een strategie en je gaat in onderhandeling. Als beide partijen het eens zijn, wordt de koopovereenkomst opgemaakt, die wordt getekend en dan gaan er nog 3 dagen bedenktijd in. Vervolgens heb je de tijd om de financiering rond te krijgen waarna je dag hebt waarop je het huis gaat checken en de sleutels krijgt bij de notaris.
Wat is een bouwkundige keuring?
Bij een bouwkundige keuring checkt een bouwkundige de staat van een huis. Er wordt gekeken naar gebreken zoals houtworm, lekkages of optrekkend vocht. De opdracht kan worden gegeven door verkoper of koper.
Meer video’s bekijken?
Bekijk meer over het verkopen van een huis, taxatie, nieuwbouw of energielabels! Of klik hier voor de complete serie.
Uw aankoopmakelaar
Meer weten over het kopen van een huis? Lees hier meer over onze aankoopbegeleiding. Of neem contact op met een van onze vestigingen.
Wat is uw huis waard? Ontdek het hier in 30 seconden met onze gratis waarde-check.