Huis Verkopen | Makelaars ABC

Filter

In ons Makelaars ABC geven we antwoord op veelgestelde vragen rond verhuizen. In deze serie alles over de verkoop van een huis:

Energielabel? Wat is dat?

Een energielabel geeft op een schaal van A met vier plussen tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. De meest duurzame huizen hebben een label A met vier plusjes. Verkoop of verhuur je je huis, dan moet je een energielabel kunnen tonen. Vanaf het moment dat je hem aanvraagt, is het label 10 jaar geldig.

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?

Een energie-adviseur komt bij je langs om alle kenmerken van jouw huis op te nemen. Op basis van die informatie stelt de adviseur het energielabel vast. Vroeger ging dat anders en kon dat online, nu is het bezoek van de adviseur verplicht. Je mag wel zelf een adviseur uitkiezen. Kijk daarbij ook naar de prijs: die kan namelijk per adviseur verschillen. Na het vaststellen wordt het label geregistreerd en is het 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een energielabel kunnen laten zien. Zo kan de koper of huurder namelijk een goed geïnformeerde keuze maken. Je moet het label noemen in advertenties zodra je je huis te koop zet. En je overhandigt het label aan de nieuwe eigenaar als je huis verkocht is. Je riskeert een boete als je dat nalaat. Dus ja, een energielabel is verplicht.

Wat betekent k.k.?

k.k. betekent kosten koper. Dit zijn de kosten die er naast de koopsom bijkomen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Courtage valt hier niet onder.

Wat betekent courtage?

Onder courtage verstaan we het tarief dat je betaalt aan je makelaar. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de koopsom. Let wel: courtage valt niet onder kosten koper.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Een makelaar zal altijd eerst jouw huis bekijken. Er wordt gekeken naar de staat, de pluspunten, de buurt en de locatie. Daarnaast wordt er gekeken naar de referentiepanden. Zijn er bijvoorbeeld woningen die lijken op jouw huis, die recent zijn verkocht. Dit alles bij elkaar plus de expertise, ervaring en kennis van de markt zorgen ervoor dat de makelaar een goed advies kan geven over de juiste vraagprijs.

Aankoop- en verkoopmakelaar?

Als je een woning zoekt, schakel je een aankoopmakelaar in. Wil je je woning juist verkopen, dan schakel je een verkoopmakelaar in. Maar: de makelaar mag nooit voor beide partijen tegelijk optreden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring checkt een bouwkundige de staat van een huis. Er wordt gekeken naar gebreken zoals houtworm, lekkages of optrekkend vocht. De opdracht kan worden gegeven door verkoper of koper.

Wat is meldplicht?

Als jij je huis verkoopt, ben je wettelijk verplicht om de koper te informeren over belangrijke zaken. Maar ook over de zaken die op het eerste oog minder belangrijk lijken. zoals een oude lekkage die al is verholpen. Een verkoopmakelaar helpt je hierbij, zodat je niets over het hoofd ziet.

Wat is onderzoeksplicht?

Als koper ben je wettelijk verplicht om het huis en de omgeving zelf te onderzoeken. Zowel bouwkundig als juridisch. Een aankoopmakelaar kan jou daarbij helpen.

In onderhandeling: wanneer?

Als je als koper een voorstel hebt gedaan en de verkoper heeft een tegenvoorstel uitgebracht, ben je pas echt in onderhandeling. Anderen mogen wel nog blijven bieden.

Koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst worden alle afspraken tussen verkoper en koper vastgelegd. Denk hierbij aan de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de dag waarop je de sleutel krijgt maar ook alle spullen die je overneemt, van gordijnen tot zonnescherm.

Volgende

Meer video’s bekijken?

Bekijk meer over het kopen van een huis, taxatie, nieuwbouw of energielabels!
En klik hier voor de complete serie.

Uw verkoopmakelaar

Meer weten over het verkopen van uw huis? Lees hier meer over onze verkoopbegeleiding. Of neem contact op met een van onze vestigingen.

Wat is uw huis waard? Ontdek het hier in 30 seconden met onze gratis waarde-check.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op