Je eerste huis kopen – wat kost dat?

Je eerste huis kopen – wat kost dat?

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Je eerste huis kopen – wat kost dat?

 

Je gaat een huis kopen: dan betaal je een koopsom voor het huis. Check. Maar welke kosten komen daar nog bij? Hoe financier je die kosten eigenlijk? Wij geven antwoord op deze vragen! Lees verder:

Gemiddeld genomen betaal je zo’n 6% bovenop de koopsom van je woning. Voor sommigen zal dit meer zijn, in andere gevallen minder. Waar gaan die kosten aan op?

 

v.o.n. of k.k.?

Deze twee afkortingen zie je overal staan als je zoekt naar een woning, maar wat betekenen ze eigenlijk? V.o.n. staat voor vrij op naam. Als dit genoemd staat bij een woning, worden er geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht gerekend. Dit geldt vrijwel altijd voor nieuwbouw, maar soms ook voor bestaande woningen.

K.k. staat voor ‘kosten koper’ en geeft aan dat de koper overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsoverdracht moet afdragen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% over de koopsom van de woning en voor de notariskosten moet je minimaal zo’n €500,- rekenen. De notaris regelt dan de leveringsakte en jouw inschrijving bij het Kadaster. Of je nu nieuwbouw koopt, of bestaande bouw, de notaris zal ook kosten rekenen voor de hypotheekakte.

Recente ontwikkeling: vanaf 1 januari 2021 geldt mogelijk dat starters onder de 35 géén overdrachtsbelasting hoeven te betalen als zij zelf in het huis gaan wonen.

Een huis kopen, hoe gaat dat nou eigenlijk? We vertellen alles in onze Makelaars ABC.

 

Hypotheekadviseur

Voor het afsluiten van een hypotheek betaal je kosten. Voorheen werden die kosten verstopt in de hypotheek zelf. Sinds 2013 mag dit niet meer en worden deze dus apart berekend. De kosten voor je hypotheek vallen uiteen in afsluitkosten en advieskosten. Deze kosten kun je weer van je belasting aftrekken, als je je hypotheekrente ook kunt aftrekken en je hoeft er geen belasting over te betalen.

Volgens een peiling van Advieskeuze ben je ongeveer € 2400,- kwijt aan het afsluiten van een hypotheek; starters krijgen overigens vaak wel een beetje korting. Een goede adviseur helpt jou een hypotheek uit te zoeken met de beste voorwaarden voor jou en zet alle mogelijkheden voor jou op een rij. Dat scheelt echt! Evengoed loont het ook de verschillende offertes van verschillende adviseurs te vergelijken. De kosten die zij rekenen, lopen namelijk erg uiteen.

 

Starterslening

Ook voor het afsluiten van de starterslening moet je kosten maken. Deze kosten bedragen standaard € 750,-, eenmalig. Natuurlijk komen er ook kosten voor de rente bij, maar dat gaat later pas spelen.

 

Taxatiekosten

Als je een hypotheek wil afsluiten voor een bestaande woning (dus geen nieuwbouwwoning), moet je meestal een taxatierapport laten opmaken. Dan weet de bank dat de woning die je koopt, het bedrag dat je leent ook daadwerkelijk waard is. Wat de kosten voor een taxatie zijn, verschilt. Taxatiebureaus en makelaars rekenen verschillende tarieven of berekenen de kosten op basis van een percentage van de waarde van de woning. Vraag verschillende offertes op!

 

Makelaarskosten

Als jij een aankoopmakelaar inschakelt om jou te helpen zoeken naar een woning en om jou te adviseren tijdens het biedingsproces, moet je hier uiteraard voor betalen. De kosten die een makelaar rekent, wordt courtage genoemd. Meestal is dit een percentage van de uiteindelijke koopprijs. Het courtage verschilt per makelaar en soms kun je hierover onderhandelen. Een standaard courtage varieert tussen de 1% en 2% van de uiteindelijke koopsom, incl. BTW.

 

Bouwkundige keuring

Er zijn verschillende redenen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren op het huis dat je van plan bent te kopen. Bijvoorbeeld als je vermoedt dat er misschien verborgen gebreken zijn. Denk dan aan lekkages of houtworm. Soms is het ook verplicht: als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wil afsluiten bijvoorbeeld. Of wanneer de taxateur dat expliciet adviseert, of heeft vastgesteld dat er achterstallig onderhoud is dat oploopt tot 10% of meer van de woningwaarde. De kosten voor zo’n keuring bedragen zo’n € 300 tot € 500. Let erop dat een erkende bouwkundige de keuring uitvoert!

 

Financieren van bijkomende kosten

Ja hoe doe je dat? Want met een hypotheek van maximaal 100% van de aankoopsom kun je niet ook die bijkomende kosten financieren. Goed om te weten: de bijkomende kosten kun je meestal van de belasting aftrekken Evengoed zul je waarschijnlijk eigen geld, bijvoorbeeld spaargeld moeten inbrengen. Het loont dus zeker om niet te snel na de koop van je eerste woning alweer te verhuizen. Gemiddeld genomen geldt: blijf 5 jaar wonen in je huis. Dan heb je alle bijkomende kosten inmiddels wel terugverdiend.

Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur: onze collega’s van De Hypotheekshop Haarlem staan voor je klaar! Zij kijken samen met jou waar de mogelijkheden liggen en geven advies op basis van jouw draagkracht, wensen en specifieke situatie.

 

Interessante sites met meer informatie:

Over belastingvrije schenking: belastingdienst.nl
Over de starterslening: svn.nl
Algemene informatie: hypotheekshop.nl

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op