Zo-bereid-je-je-kinderen-voor-op-de-verhuizing

Zo bereid je je kinderen voor op de verhuizing

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Zo bereid je je kinderen voor op de verhuizing

 

Verhuizen is voor iedereen heel erg spannend. Voor kinderen al helemaal! Hoe bereid je ze optimaal voor op zo’n grote stap? Door ze grip te geven op de situatie. Familieman Marco legt uit hoe je dat doet en geeft tips.

 

Hoe jonger het kind, hoe later de boodschap

Peuters en kleuters vertel je liever niet te vroeg over verhuisplannen. Wacht daarmee tot je je nieuwe huis gevonden hebt. Zo kun je het meteen concreet maken: ‘Kijk, dit wordt ons nieuwe huis. Mooi hè?’ Daarbij kan het helpen om foto’s van het nieuwe huis te laten zien, of bijvoorbeeld de woningbrochure samen door te bladeren. Voor kleine kinderen zijn er veel boekjes over verhuizen. Lees ze samen. Of doe een spelletje: ‘knuffel gaat verhuizen’. Op die manier geef je je kind de kans over zijn gevoelens te praten, zonder dat het al te zwaar wordt.

Grotere kinderen kun je eerder bij jullie plannen betrekken, zo zullen zij zich niet buitengesloten voelen. Vergeet niet: het gaat ook om ‘hun huis’. Gaan ouders ineens boenen, schilderen en alles opruimen, dan hebben pubers echt wel door dat er iets aan de hand is. Bespreek de verhuiswensen, licht ze goed in over de bezichtigingen in ‘hun huis’ en wat je daarbij van hen verwacht. Geef ze eventueel een taak: het uitzoeken van een mooie bos bloemen voor op tafel bijvoorbeeld. Ziet het huis er top uit? Ging de bezichtiging goed? Geef elkaar een high-five!

 

Zelf meedenken én meewerken

Huis gekocht? Bedenk met elkaar hoe jullie de nieuwe eigen kamer gaan inrichten. Kleinere kinderen kun je laten kiezen tussen twee soorten behang, of een paar kleuren verf. Geef grotere kinderen wat meer vrijheid. Bekijk samen welke spullen allemaal meegaan, of er misschien iets gekocht moet worden. Maar doseer al dat nieuwe: slaapt je peuter in een peuterbed, koop dan niet meteen een groot bed voor in het nieuwe huis. Zorg bij kleine kinderen voor een zelfde soort slaapritueel. Zo behoud je het vertrouwde gevoel van geborgenheid.

In de aanloop naar de verhuizing kunnen kinderen prima helpen met inpakken. Pak de kinderkamer als laatste in, dan heeft het kind zo lang mogelijk zijn eigen vertrouwde plekje. Lievelingsspulletjes doe je in een aparte tas die ze zelf meenemen. Dan hoef je straks niet ’s avonds onderin een doos op zoek naar Flappie.

 

Wennen en afscheidnemen

Geef ruimte voor de gevoelens van je kind. Misschien wil hij of zij wel helemaal niet naar een nieuwe school. Of mist je kind de speeltuin om de hoek nu al. Praat samen en benader de verhuizing positief. Het kan fijn zijn om alvast de nieuwe buurt te ontdekken, op zoek te gaan naar een nieuwe lievelingsspeeltuin en een dagje proef te draaien op de nieuwe school. Wordt er voor de verhuizing geklust in het nieuwe huis? Geef je kind ook eens een kwast in handen! Vier een afscheidsfeestje op de crèche of op school. Doe een laatste rondje door de buurt. Neem samen foto’s van het oude huis en de oude wijk. Fijn om zo nu en dan eens terug te zien!

 

Soepel verhuizen

Een succesvolle verhuizing staat of valt met een helder verhuisplan. Plan de overdracht slim zodat je je niet opgejaagd voelt of tijdelijk ergens anders in moet trekken. Stress bij jou, betekent stress bij je kinderen. Laat je daarom goed adviseren door een makelaar die met je meedenkt en het hele traject rondom de verhuizing in het belang van jou, en dus ook de kinderen inricht.

Marco Reurink - Maart 2022 MKV - 600 x 400

Verhuizen met het gezin? Vraag familieman Marco om advies:

Marco Reurink

023 - 542 02 44 06 - 55 80 11 44 Mail Marco Reurink
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op