Dossier Duurzaam

Top 5 thuis energie besparen

Isoleren, duurzaam verwarmen en koelen, met zonnepanelen uw eigen stroom opwekken, met hulp van rijks- en gemeente subsidies of een groene hypotheek: dat zijn de grote klimaatklappers. Maar alle kleine beetjes helpen. Dus ook die slimme thermostaat en dat A-label op de koelkast. Wat kunt u thuis doen? We zetten verschillende mogelijkheden op een rij. Een top 5!

Klik hieronder op een hoofdstuk & scroll naar beneden!

Inhoud - Dossier Duurzaam

  • 1

    Slim verwarmen

  • 2

    Slim met elektriciteitsverbruik

  • 3

    Zuinig verlichten

  • 4

    Zuinig met warm water

  • 5

    Inzicht in uw verbruik

  • 6

    Tools en tips!

Top-5-thuis-energie-besparen-slim-verwarmen

Slim verwarmen

Slim stoken: u verbruikt minder gas en dat ziet u terug op uw energierekening. Die bestaat gemiddeld genomen voor de helft uit verwarmingskosten… Efficiënt verwarmen gaat over wanneer u stookt, hoe hard u stookt en wat u doet om warmte vast te houden. Hoe minder uw huis geïsoleerd is – en dus hoe meer warmte er ontsnapt wanneer u de verwarming aanzet – hoe groter de winst van zuinig stoken. Maar ook in goed geïsoleerde huizen kunt u slim verwarmen! Een aantal overwegingen.


1. Altijd overal stoken?

In principe hoeft u alleen te stoken daar waar u in huis veel bent. Draai de verwarming in de werkkamer uit in het weekend. Zijn de kinderen op school en daarna bij een vriendje spelen? Ook die kamers hoeven niet verwarmd. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer: daar hoeft overdag de radiator niet te loeien. En wellicht laat u hem ‘s nachts ook uit, of zet u hem erg laag: onder de dekens is het altijd warm.

Weekendje weg in de winter of op herfstvakantie? Zet de thermostaat dan op vorstvrij, tussen de 5 of 10 graden. Goed om dan de deuren open te zetten: zo blijft de temperatuur overal gelijk.


2. Hoe warm moet het zijn?

MilieuCentraal becijfert dat de thermostaat een graad lager zetten, zo’n €100 per jaar scheelt. Bent u bezig in huis, dan is 19 graden vaak voldoende.

‘s Nachts op 15 zonder vloerverwarming

‘s Nachts zet u de thermostaat liefst op 15 graden. ‘s Ochtends kost het weliswaar energie om het huis op temperatuur te brengen, maar dat is aanzienlijk minder dan het hele huis ‘s nachts warm te houden. Zeker bij slecht geïsoleerde huizen.
Zet de verwarming liever niet helemaal uit, dan kan er vocht neerslaan wat schimmels en huisstofmijt aantrekt. En zo voorkomt u dat leidingen niet bevriezen in de winter.

‘s Nachts op 17 – 18 met vloerverwarming

Heeft u vloerverwarming? Houd dan 17 tot 18 graden aan. Het water in het systeem is kouder dan in gewone radiatoren waardoor de vloerverwarming het huis langzamer opwarmt. Dat is heel energiezuinig tenzij u de cv-ketel of warmtepomp heel hard laat werken om sneller te verwarmen. Is uw huis goed geïsoleerd dan hoeft u nauwelijks bij te stoken om de temperatuur op 17 graden te houden.

Vorstvrij op vakantie

Weekendje weg in de winter of op herfstvakantie? Zet de thermostaat dan op vorstvrij, tussen de 5 of 10 graden.


Top-5-thuis-energie-besparen-slim-verwarmen-temperatuur-automatisch-regelen

3. Maak ‘t makkelijk: regel de temperatuur automatisch

Heeft u een vast ritme dan kunt u makkelijk per dag een verwarmings-programma instellen op een (slimme) thermostaat. U heeft er geen omkijken naar, behalve als u afwijkt van het ritme.

De thermostaat hangt u in de woonkamer, niet direct in het zonlicht, boven een radiator of juist op een koude buitenwand. Sommige apparaten kunt u instellen met een app. Handig bij een flexibel schema!

Heeft u geen vast ritme, dan kan een thermostaat die reageert op beweging een uitkomst zijn. Dan gaat de verwarming uit als het apparaat merkt dat u er niet meer bent.

Klokthermostaat

Een klokthermostaat regelt u makkelijk per (week)dag in.

Stel in dat het warm is zodra u opstaat, de verwarming uitgaat als u ‘s ochtends de deur uitgaat en het huis op temperatuur is zodra u thuiskomt. Dat het warm blijft op uw vrije woensdag, of iets later warm wordt in het weekend.

Zelflerende klokthermostaat

Een zelflerende klokthermostaat heeft als bijkomend voordeel dat het apparaat leert hoe lang het duurt voordat een bepaalde temperatuur is bereikt en wanneer de CV-ketel aangezet moet worden. Dan hoeft u zelf geen “opwarmtijd” in te calculeren.

Het apparaat reageert dan ook op de temperatuur buiten: wordt het kouder, dan slaat de CV-ketel eerder aan bijvoorbeeld.

Modulerende zelflerende thermostaat (met bewegingssensor)

Een modulerende CV-ketel stookt hard bij veel vraag, zacht bij weinig vraag. Een modulerende thermostaat die communiceert met uw modulerende ketel zorgt voor nog preciezere verwarming.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de temperatuur in huis al zelf programmerend automatisch af op het gedrag van de bewoners en helpt daarom zuinig te stoken. De meeste kunt u met een app bedienen en instellen. Sommige slimme thermostaten geven inzicht in energieverbruik door de meterstanden uit te lezen. Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten met verschillende functies. MilieuCentraal zet ze hier op een rij.

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan op een radiator zorgt ervoor dat de radiator automatisch dicht gaat als de ingestelde temperatuur is bereikt. Er wordt niet onnodig door gestookt, dat ene kamertje voorin het huis wordt geen sauna. In de kamers die niet verwarmd hoeven te worden, draait u de kraan dicht.

Handig voor in ándere kamers dan de woonkamer. De temperatuur in de woonkamer wordt ingeregeld door de (klok)thermostaat – daar is een extra kraan dus niet nodig. Sterker nog, daar moet de radiator altijd openstaan, anders werkt de CV-ketel niet goed meer.

Bij het vervangen van de CV-ketel of het installeren van een warmtepomp is het zelfs verplicht om met thermostaatkranen te werken. Dit omdat de temperatuur in iedere kamer afzonderlijk geregeld moet kunnen worden volgens het meest recente Bouwbesluit…

Thermostaatkranen zetten de radiator dus uit voordat het te warm wordt. Ze kunnen alleen geen extra warmte vragen: als de woonkamer op temperatuur is, krijgen de andere kamers geen warmte meer.

Dit probleem omzeilt u met een draadloze kamerthermostaat die u mee kunt nemen naar de kamer waar u zit. Of met een extra kamerthermostaat die ook de CV-ketel aanstuurt. Domoticasystemen waarmee u online per ruimte de temperatuur instelt zijn inmiddels ook op de markt.

Vraag advies! Heeft uw huis bijvoorbeeld een glazen pui op het zuiden? Dan kan dat de thermostaat in verwarring brengen. Belangrijk om een CV-specialist te laten meekijken naar het inregelen van het thermostaat-systeem dat u kiest.


Top-5-thuis-energie-besparen-slim-verwarmen-gordijnen

4. Houd warmte vast

Door meer warmte vast te houden, hoeft u minder bij te stoken. Hoe doet u dat?

Sluit deuren (met deurveer of -dranger)

Deuren sluiten van kamers waar u niet bent en waar u dus niet stookt, scheelt veel. Zo blijft de warmte hangen op de juiste plek. Een deurveer of -dranger helpt daarbij.

Breng radiatorfolie aan

Staat uw radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur, dan ontsnapt er warmte. Is het isoleren van de buitenmuur geen optie,  plak dan radiatorfolie achter de radiatoren om warmteverlies tegen te gaan. Dit kunt u ook doen bij paneelverwarming voor bijvoorbeeld een glazen pui! Zelfs als het om dubbel glas gaat.

Isoleer verwarmingsleiding

Loopt de leiding van uw CV door bijvoorbeeld de kruipruimte of zolder waar u niet verwarmt? Dan verliest u onnodig warmte aan de koude lucht. Buisisolatie van kunststofschuim schuift u zo om de leidingen en helpt de warmte in het water te houden.

(Niet te lange) Gordijnen dicht

Doe ‘s avonds de gordijnen dicht en houdt warmte langer vast in de kamer. Hangen de gordijnen voor de radiator, dan blijft de warmte achter het gordijn hangen. Zonde. Liever gordijnen tot op de vensterbank dus!


5. Verspreid warmte door de ruimte

Een radiator ventilator plakt u onder een radiator met een dubbele of driedubbele plaat. Gaat de verwarming aan, dan gaan de ventilatoren draaien en verspreiden de warmte snel door de kamer. Zo is de ruimte sneller warm en hoeft er minder lang, minder hard gestookt te worden. Dit werkt ook bij warmtepompen in combinatie met gewone radiatoren!

Top-5-thuis-energie-besparen-slim-eletriciteitsverbruik

Slim met elektriciteitsverbruik

Welke apparaten verbruiken veel stroom? Loont investeren in energiezuinige(re) apparaten? Hoe brengt u uw algehele stroomverbruik naar beneden? We zetten een aantal tips op een rij.


Gebruik apparaten efficiënt

Hoe efficiënter u apparaten gebruikt, hoe minder vaak u ze hoeft te gebruiken en hoe minder energie u verbruikt. Denk aan een volle wasmachine, een volle vaatwaser, verlichting alleen aan in de kamer waar u bent. Maar ook: wassen op een lagere temperatuur of op de eco-stand, in de zomer de wasdroger niet gebruiken.

Sluipverbruik

Een andere manier om energieverbruik te voorkomen is te letten op “sluipverbruik”: elektriciteitsverbruik door apparaten terwijl ze op stand by staan. De televisie, computer, geluidsinstallatie…

Tegenwoordig zijn er EU-regels die sluipverbruik aan banden leggen, voor oudere apparaten kan het lonen een contactdoos met aan- en uitschakelaar te gebruiken en deze na gebruik of aan het einde van de dag uit te zetten. Er zijn ook speciale bespaarstekkers die de stand by-modus uitzetten.

Wat zijn de grootste energieslurpers in huis?
Bekijk hier een overzicht!

 


Top-5-thuis-energie-besparen-slim-eletriciteitsverbruik-wasmachine

Vervang meteen in een keer goed

Koelkast aan vervanging toe? Wasmachine stuk? Een nieuw apparaat met een laag energielabel is hoe dan ook energiezuiniger. Kies dus liever voor een nieuw apparaat, dan een oude, tweedehandse.

Hergebruik lijkt wellicht duurzamer – u bespaart immers op de productie van een nieuw product – maar de milieuwinst die u boekt door minder stroom te verbruiken weegt zwaarder. Dit geldt vooral voor koelkasten, losse vriezers en wasdrogers; deze zijn de afgelopen jaren écht veel zuiniger geworden. Kleine keukenapparaten, zoals een blender of staafmixer kunt u prima hergebruiken.

Aan de energiezuinigheid van een apparaat hangt wel een prijskaartje; deze kosten verdient u gelukkig weer terug op de energierekening.

Vanaf maart 2021 lopen energielabels voor apparaten niet langer van A+++ t/m D, maar van A t/m G. Wat voorheen A+++ genoemd werd, is nu B of C.


Vervangen of repareren?

Sommige apparaten, zoals wasdrogers, koelkasten en wasmachines, zijn de laatste jaren zoveel zuiniger geworden dat het meer loont een nieuwe te kopen dan te repareren. Zowel qua milieuwinst als op de energierekening.

Sommige apparaten gebruiken relatief zoveel stroom dat u ze beter helemaal weg kunt doen, zoals een waterbed, een tropisch aquarium of een thuistap (beertender).

Hoeveel stroom verbruikt u?
Check hier of u een veelverbruiker bent!

Top-5-thuis-energie-besparen-zuinig-verlichten

Zuinig verlichten

Zo’n 40% van de elektriciteitsrekening gaat naar verlichting. Niemand zit graag in het donker, maar hoe verlicht je duurzaam?


Ga voor LED-verlichting

Vervang gloei- en halogeenlampen door LED. Ook als ze nog prima functioneren. Ledlampen verbruiken 85% tot 90% minder stroom, gaan veel langer mee (15.000 branduren versus 1.000 voor een gloeilamp) en zijn inmiddels in alle soorten, maten en kleurtinten te koop. Gloei- en halogeenlampen mogen gewoon bij het restafval. En dat weggooien is niet zonde: u boekt er juist milieuwinst mee.

Spaarlampen zijn ongeveer net zo zuinig als ledverlichting dus het loont niet die te vervangen zolang ze nog branden.


Kamer uit, lamp uit

Dat het aan- en uitzetten van een lamp meer energie zou kosten dan laten branden, is niet waar. Het loont altijd om een lamp uit te zetten. Bewegingssensoren kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld in de gang, op het toilet of de bijkeuken.


Dimmers en voedingen

Dimmers, maar ook voedingen of transformatoren kunnen ook stroom gebruiken als een lamp niet aanstaat. Dit voorkomt u door de aan- en uitschakelaar tussen het stopcontact en bijv. de dimmer te plaatsen. U zet dan én de lamp én de dimmer in 1 keer uit.

Top-5-thuis-energie-besparen-zuinig-warm-water

Zuinig met warm water

Water wordt verwarmd door een combi-ketel, elektrische boiler, warmtepomp of zonneboiler. Hoe minder warm water u verbruikt en hoe efficiënter u water verwarmt, hoe minder CO-2 u uitstoot. Hoe doet u dat?


Top-5-thuis-energie-besparen-zuinig-warm-water-badkamer

Besparen in de badkamer

In de badkamer verbruiken we veel warm water. Zo beperkt u dat:

Korter douchen

Korter douchen heeft de meeste impact. Geadviseerd wordt: niet langer dan 5 minuten. Er zijn douchetimers die u daarbij helpen.

Waterbesparende douchekop

Kijk naar het waterverbruik per minuut of de doorstroomklasse van uw (nieuwe) douchekop: de ene laat meer water door dan de ander. Bij een nieuwe douchekop hoort ook een nieuwe slang. De druk van een goede waterbesparende douchekop is namelijk wat hoger. Hierom voelt het water net zo comfortabel aan als bij een gewone douche. Een waterbesparende douche mag zo’n 4,5 tot 7 liter doorlaten.

Tegenwoordig zijn er ook waterbesparende regendouches die soms tot meer dan de helft minder water doorlaten (9 liter per minuut versus 20 liter).

Liever onder de douche dan in bad

In een gemiddeld bad gaat meer warm water dan u verbruikt tijdens het douchen. En kost dus meer energie.

Gaat u graag af en toe in bad, zorg dan dat het bad goed geïsoleerd is. Het water blijft dan langer warm dus u hoeft niet tussentijds bij te vullen met heet water.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan in plaats van een klassieke mengkraan is uw douchewater sneller op temperatuur. Zo stapt u sneller onder de douche en verspilt u minder warm water.

Douchewarmteterugwinning

Douche WTW

Bij een warmteterugwinning-systeem komt er een warmtewisselaar in de afvoerpijp of in de goot van een inloopdouche. De warmtewisselaar vangt warmte af van weglopend water en verwarmt hiermee vers aangevoerd koud water. Dat water hoeft dus minder verwarmd te worden en dat scheelt weer energieverbruik!


Top-5-thuis-energie-besparen-zuinig-warm-water-keuken

Besparen in de keuken

In de keuken kunt u verschillende dingen doen om warm waterverbruik te verminderen. Een aantal tips op een rij!

Afwassen

Met de hand afwassen is zuiniger dan de vaatwasser. Kiest u voor een vaatwasser, spoel de vaat dan niet van te voren uitgebreid af: dat is veelal niet nodig. En ook hier geldt: een nieuwere vaatwasser met eco-stand is zuiniger dan een oud apparaat!

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan in de keuken brengt het water sneller op de juiste temperatuur: zo laat u de kraan vanzelf minder lang lopen.

Waterbesparend mondstuk / doorstroombegrenzer

We kennen allemaal de waterbesparende douchekop, maar ook op de keukenkraan kunt u een mondstuk of begrenzer zetten zodat er ongemerkt minder water uit de kraan komt. In nieuwe kranen zit dit vaak al ingebouwd!

Liever een waterkoker dan kokendwaterkraan

Een Quooker is een fijne gadget in de keuken, maar verbruikt meer energie dan water koken in de klassieke waterkoker of fluitketel. De boiler houdt het water continu op temperatuur in de stand by modus en verbruikt zo dus meer.

Boiler op een tijdklok

Heeft u een elektrische boiler in huis, dan kunt u een tijdklok instellen. Als u doordeweeks niet thuis bent, hoeft de boiler niet de hele dag aan. Een installateur helpt u met slim instellen zodat u niet hoeft te wachten op warm water als u wel thuis bent.

De temperatuur van een boiler hoeft niet hoger te zijn dan 60 graden. Overigens zeker niet lager om legionella geen kans te geven!


Zonneboiler

Met een zonneboiler verwarmt u water met de energie van de zon. Met name in de zomer levert de zonneboiler bijna al het warme water.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een ketel om het warme water in op te slaan. Een zogeheten “naverwarmer”, meestal een HR-ketel, verwarmt het al warme water verder op tot minstens 60 graden.

Lees hier meer over zonneboilers, de kosten en de mogelijkheden voor subsidie.


Onderhoud uw warm water systeem

Met goed onderhoud presteert uw combiketel, gas boiler of geiser beter. Efficiënt warm stoken van water bespaart energie! Laat dus minimaal eens per jaar een installateur komen voor een check.

Inzicht in uw verbruik

Wilt u energie besparen dan is het fijn te weten waar de energie die u gebruikt naartoe gaat. Naar welke kamer, naar welk apparaat. Met die informatie kunt u keuzes maken: we vervangen de koelkast, de werkkamer kan wel een thermostaatknop gebruiken. En leert u misschien over uw gedrag: doordeweeks laten we de verwarming branden als we niet thuis zijn, in de het weekend gaan we wel erg vaak in bad… Verschillende tools kunnen u hierbij helpen.


Energieverbruikmanager

Steeds meer mensen hebben een slimme meter thuis die realtime meterstanden online kan versturen. Aan uw energieleverancier, maar ook aan een zogeheten energieverbruiksmanager. Een apparaatje, website of app die bijhoudt wat, wanneer, hoeveel stroom of gas verbruikt.

Er zijn veel verschillende type verbruikmanagers, met verschillende functies. Inzicht in welk apparaat wat verbruikt, welke kamer het meest verwarmd wordt, op welke dagen uw verbruik piekt. In sommige managers kunt u doelen instellen: volgende maand minder gas voor warm water. Dat kan een mooi steuntje in de rug zijn.

Welke type verbruiksmanager past bij u?
MilieuCentraal zet ze op een rij.


Via uw eigen energieleverancier

Verschillende leveranciers bieden fijne websites waar u kunt inloggen in uw eigen omgeving en uw verbruik bij kunt houden. Welke functies die sites bieden, wisselt. Maar alle beetjes inzicht helpen!


Energiemeters

Naast slimme apps die vrijwel alles meten, kunt u ook kiezen voor een energiemetertje voor apparaten. Die steekt u in het stopcontact, de stekker van het apparaat (of groep apparaten) gaat in de energiemeter. Het houdt bij hoeveel stroom wordt verbruikt; ook in stand-by stand. Heel makkelijk!

Tools voor besparen:

Genoeg opties om thuis te besparen maar waar begin je? Deze tools, tests, checks en websites helpen u op weg.

Bespaartest

Kunt u besparen op uw energierekening? Doe de bespaartest en bekijk uw score.

Doe de bespaartest


Vergelijk mijn energieverbruik

Hoeveel energie verbruikt u vergeleken met andere huishoudens? Bekijk in 5 stappen of u zich “zuinig” mag noemen.

Maak de vergelijking!


Wat kan ik doen?

Welke bespaar-opties passen bij mij? Doe de check bij Iedereen Doet Wat.

Doe de check!


Energielabel.nl

Hoe kiest u uw nieuwe airco, vaatwasser of wasmachine slim? Deze website laat zien waar u op kunt letten.

Naar energielabel.nl


Grootste energie-slurpers

Hoeveel energie gebruikt een koelkast gemiddeld? En een waterbed of tuinvijver-pomp?

Overzicht energie-slurpers in huis


De Energiebespaarders

Onafhankelijk advies over verduurzamen bij ú thuis. Op maat, voor alle oplossingen én installatie.

Naar De Energiebespaarders


 

Terug naar Dossier Duurzaam

 

bronnen: MilieuCentraal, Kennis Duurzaam Wonen, Iedereen Doet Wat

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op