Mooijekind-Vleut-Makelaars-Opkoopbescherming-Verhuren-Beleggen-Vastgoed

Verhuren in 2022: kansen?

Verhuren in 2022: kansen?

 

Voor verhuurders van vastgoed verandert er het e.e.a. dit jaar. Zo wordt het opkopen van woningen door verhuurders ontmoedigd om ruimte te creëren voor starters. Onder meer middels opkoopbescherming in veel gemeenten, met een hogere overdrachtsbelasting en mogelijk op termijn hogere belastingtarieven…

Tegelijkertijd geldt: heeft u al vastgoed in uw portefeuille, dan biedt de markt u mogelijk allerlei kansen. Blijft u verhuren? Of kiest u voor verkopen? We zetten een aantal ontwikkelingen voor u op een rij.


Zelfbewoningsplicht / Opkoopbescherming

U weet het vast al: sinds 1 januari 2022 staat het gemeenten in Nederland vrij een opkoopverbod in te stellen voor woningen in het goedkope en middeldure segment. Dit nieuwe instrument voor gemeenten geldt in ieder geval voor vijf jaar en is bedoeld om starters meer kansen te bieden op de woningmarkt.

Geldt een opkoopverbod, dan mag u niet zomaar appartementen of huizen kopen om deze direct te verhuren. U bent dan verplicht er zelf te wonen. Gemeenten mogen zelf aangeven welke woningen zij tegen opkopen willen beschermen. De zelfbewoningsplicht geldt uiteraard niet voor woningen die u al in bezit heeft!

Waar veel gemeenten de woonplicht al hebben ingevoerd, geldt dit niet overal! De regels in onze regio op een rij:

Gemeente Amsterdam

In Amsterdam geldt de opkoopbescherming vanaf 1 april dit jaar voor álle woningen met een WOZ-waarde tot € 512.000,- voor een periode van 4 jaar na de aankoop. Met uitzonderingen voor verhuur aan familieleden of tijdelijke verhuur wanneer u zelf minstens een jaar in de woning woont… Deze regel komt bovenop de woonplicht die al gold voor nieuwbouw-woningen.

Gemeente Bloemendaal

In gemeente Bloemendaal besloot de gemeenteraad in maart tot een opkoopbescherming van woningen met een waarde tot € 600.000,-.

Gemeente Haarlem

In Haarlem geldt sinds 1 februari 2022 een woonplicht voor woningen met een WOZ-waarde tot € 389.000,- in alle wijken. Ook hier voor 4 jaar na de aankoop en met dezelfde uitzonderingen als in Amsterdam.

Gemeente Haarlemmermeer

Hoewel de gemeenteraad van Haarlemmermeer vorig jaar al besloot tot een opkoopbescherming en woonplicht voor woningen tot € 500.000,- is deze regel nog niet ingevoerd. Kwestie van tijd…

Gemeente Heemstede

Dé uitzondering in onze regio: in de gemeente Heemstede geldt vooralsnog géén zelfbewoningsplicht.


Overdrachtsbelasting

Waar starters geen overdrachtsbelasting betalen en de doorstromer slechts 2%, betaalt u als belegger 8% over de waarde van uw nieuwe beleggingspand. In het coalitieakkoord is de wens opgenomen om dit tarief in 2023 te verhogen naar 9%.


Verhuren doorzetten of verkopen?

Enerzijds pieken de huizenprijzen, is het aanbod nog altijd schaars en hoewel de hypotheekrente stijgt, is deze nog altijd extreem laag… Anderzijds worden de mogelijkheden om verder te investeren in vastgoed beperkter. Waar doet u goed aan met het oog op uw beleggingen? Aanhouden? En voor hoe lang dan? Of toch liever verkopen?

Zoekt u een sparringspartner dan staan wij voor u klaar. Met stevig advies en een verfrissende blik. Even contact? Laat via het formulier hieronder een contactverzoek achter!

Sparren over uw portefeuille?

Stefan Vernooij

023 - 542 02 44 06 - 83 92 50 28 Mail Stefan Vernooij

Samen uw kansen in de markt bekijken? Laat het ons weten, dan nemen we contact met u op.

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Telefoon
Waar wilt u graag over sparren?
Voor de zekerheid:(Vereist)
Voor de zekerheid:
Nieuws in uw inbox?
Nieuws in uw inbox?

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op