Lange Begijnestraat 14

2011 HH, HAARLEM

Verkocht

Meer informatie beschikbaar
Afbeelding
Dit object is verkocht of verhuurd, hierdoor is er geen verdere media beschikbaar. Bekijk het beschikbare aanbod

Beschrijving

Royaal Rijksmonument met omvangrijke historie. Voor- en achterhuis zijn verrassend met elkaar verbonden. Zonnige achtertuin op het westen met achterom en poort. Goed geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. Een oase van rust: binnen en in de tuin. Waar? In het oudste deel van Haarlem, het culturele hart van het...

Volledige beschrijving

Royaal Rijksmonument met omvangrijke historie. Voor- en achterhuis zijn verrassend met elkaar verbonden. Zonnige achtertuin op het westen met achterom en poort. Goed geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. Een oase van rust: binnen en in de tuin. Waar? In het oudste deel van Haarlem, het culturele hart van het centrum. Met alle centrumvoorzieningen om de hoek.

De Lange Begijnestraat 14 bestaat uit een voorhuis met een achterhuis die met elkaar zijn verbonden. Door deze verbintenis is er een bijzonder ruim woonhuis ontstaan met een unieke indeling. De twee kelders zijn van rijke historische waarde o.a. door de aanwezigheid van originele witjes, mangaantegels en een waterput. In de keuken is een reliëf van een vliegende engel met bazuin en ouroboros.

Het woonhuis is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd waarbij de historische waarde goed bewaard is gebleven. In de afgelopen jaren is de woning met behoud van het karakter verder gemoderniseerd, zo is de hele woning voorzien van dubbel (monumenten) glas en er zijn 11 zonnepanelen geplaatst. Het elektra is vernieuwd en er is muur- en dakisolatie geplaatst. In 2007 is de op maat gemaakte keuken geplaatst, de badkamer en de toiletten zijn gemoderniseerd en het schilderwerk is goed onderhouden. De hoge plafonds en de vele ramen maken de woning heerlijk licht, de marmeren vloeren, de fraaie luiken en de vele authentieke details geven het woonhuis een bijzonder en uniek karakter.

De Lange Begijnestraat leidt naar het Begijnhof, waar Begijnen woonden, alleenstaande vrouwen die bewust voor deze vorm van samenwonen hadden gekozen om hun persoonlijke vrijheid te bewaren. De woning aan nr. 14 is al in 1689 zichtbaar op de getekende stadskaart uit het archief. Door de eeuwen heen heeft de woning verschillende functies gehad, van winkel tot een herberg genaamd Het Fonteyn van Aken. Een zeer uitgebreide omschrijving van de bewoners geschiedenis is eventueel op aanvraag beschikbaar. Tevens is er een bouwhistorische notitie op aanvraag beschikbaar. De ligging nagenoeg aan de voet van de Sint Bavo op de Grote Markt in het hart van het centrum is uniek. Met de Toneelschuur en de Philharmonie aan de overkant, de heerlijke restaurants en de gezellig winkelstraten binnen handbereik en het station op 5 minuten fietsafstand.

Goed te weten
* Rijksmonument
* Voor- en achterhuis met een rijke geschiedenis
* Goed geïsoleerd met dubbel (monumenten) glas, deels muur- en dakisolatie
* 11 zonnepanelen en warmtepomp
* Energielabel C
* Kelder met stahoogte 2m
* Extra gebruiksruimte 2e kelderruimte en vliering ca. 10m2
* Poort en achterom bij gedogen
* Lood en zinkwerk vernieuwd naar normen en op aanwijzing van Monumentenwacht
* Elektra 8 groepen met aardlekschakelaar
* Oplevering in overleg

Kelder
Vanuit de woonkeuken bereikbaar. Eerste kelderruimte met een stahoogte van ca. 2m. Deze ruimte heeft de aansluitingen voor de wasmachine en droger. De tweede kelderruimte heeft een hoogte van 1.96m, een inmiddels afgesloten toegang naar het achterhuis en de oude waterput.

Begane grond
Entree met meterkast en trap naar eerste verdieping. Woonkeuken aan de voorkant met op maat gemaakte keuken voorzien van luiken, inbouwapparatuur en toegang naar de kelder. Twee traptreden naar de eetkamer met zijramen en een glazen te belopen doorkijk naar de boven gelegen hal. Vaste bergkast en 2e meterkast. Hal met toegang naar het toilet met fontein. Twee luie traptreden naar de woonkamer met houtkachel en deur naar de achtertuin. De zonnige achtertuin ligt op het westen en heeft door de vrije ligging veel privacy en een perfecte zoninval. In de groen aangelegde tuin is een (afgedekte) oude waterkelder aanwezig en de poort is vanuit de tuin bereikbaar.

Eerste verdieping
Overloop met een glazen doorkijk naar de zolder. Slaapkamer aan de voorkant met historische schouw met op de achterwand een tafereel van (vermoedelijk) 18e-eeuwse mangaankleurige tegels en kachel. Vanuit de overloop is de grote hal bereikbaar die het voor- en achterhuis met elkaar verbindt. Ruime slaapkamer aan de zijkant met vaste trap naar de tweede verdieping. De hal heeft een dakraam en een glazen doorkijk naar de onderliggende eetkamer. Toilet. Badkamer met inloopdouche, dubbele wastafel en handdoekenradiator. Grote slaapkamer aan de achterkant met een dakraam en een bergvliering.

Tweede verdieping
Grote zolder H=3.80m met cv-ketel en warmtepomp, aansluiting voor de zonnepanelen en drie dakramen. Atelierruimte aan de voorkant met dakraam.

-English version in brochure-

Kenmerken

Bijzonderheden
Monument, Beschermd stads of dorpsgezicht
Ligging
Aan rustige weg, In centrum, In woonwijk
Inhoud
764 m3
Woonoppervlakte
211 m2
Perceeloppervlakte
119 m2
Bouwjaar
1780
Energieklasse
C
Aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
3

Tuin

Tuintypen
Achtertuin
Hoofdtuin
Achtertuin
Achterom
Ja
Oppervlakte
33 m2

Installatie

Soorten verwarming
CV ketel, Warmtepomp, Houtkachel
CV ketel type
Nefit

Geïnteresseerd? Neem contact op

Maarten Bos - Makelaar - Foto april 22 - MooijekindVleut

Maarten Bos RM RT

023 - 542 02 44 06 - 51 59 26 08

Vraag uw bezichtiging aan

U kunt hieronder uw voorkeur aangeven, dan nemen wij contact met u op voor een afspraak. Om een huis te kunnen bezichtigen hebben wij uw naw-gegevens nodig.

ma
di
woe
do
vrij