Wagenweg 63.

2012 NC, HAARLEM

Vraagprijs € 2.495.000,- k.k.

Terug

Beschrijving

Villa ‘De Cranenburgh’ een uniek monument met een rijke historie en een schat aan authentieke stijlkenmerken. Op een zeer ruim perceel van 4.830m2 met privé toegang naar het oudste stadsbos van Nederland, de “Haarlemmerhout”, dat grenst aan het grondgebied van de oorspronkelijke buitenplaats Spruyt en Bosch, ligt deze vrijstaande unieke...

Volledige beschrijving

Villa ‘De Cranenburgh’ een uniek monument met een rijke historie en een schat aan authentieke stijlkenmerken.

Op een zeer ruim perceel van 4.830m2 met privé toegang naar het oudste stadsbos van Nederland, de “Haarlemmerhout”, dat grenst aan het grondgebied van de oorspronkelijke buitenplaats Spruyt en Bosch, ligt deze vrijstaande unieke monumentale villa uit 1928 met de naam ‘De Cranenburgh’. Het is zeker uitzonderlijk te noemen dat het in hoge mate nog aanwezige authentieke interieur in dit karakteristieke monument bewaard is gebleven.

‘De Cranenburgh’ is vanaf de bouw tot op heden, met een onderbreking van zestien jaar, door drie generaties van dezelfde familie bewoond. Hierdoor zijn diverse documenten uit de bouwperiode en verhalen over vroeger bewaard gebleven. Deze geven een unieke inkijk in het streven van de toenmalige opdrachtgevers naar kwaliteit, comfort, perfectie en modern wonen.

Het architectenbureau H.W.J. Thunnissen & J.H. Hendricks en de architect J.Ph. Peper leverden destijds het ontwerp. Voor het tuinontwerp werd de bekende tuinarchitect K.C. van Nes ingeschakeld.

Het exterieur van de villa is mede door traditioneel materiaalgebruik zoals baksteen en hout niet modern voor de bouwperiode, maar de platte daken, de strakke geometrische bouw, het benadrukken van de lijnen en het monumentale terras is voor 1928 zeker ‘modern’ te noemen.

De oorspronkelijke indeling van het huis is op enkele details na volledig behouden gebleven. De villa heeft op de begane grond een vlinderplattegrond met de twee kenmerkende halfronde erkers. De symmetrieas van de vlinderplattegrond loopt door het midden van de voordeur, de vestibule en de vijfhoekige centrale hal. Bij binnenkomst valt direct de gele tegellambrisering met dubbele zwarte bies en zwarte plint op. De vestibule en de hal hebben een mozaïekvloer waarin het geel en zwart van de wandbetegeling terugkeert. De vestibule met aangrenzend toilet heeft een hoge geheel betegelde nis met een fraai wandfonteintje. De kraanopening van geglazuurd keramiek heeft de vorm van een vissenkop. De woon- en eetkamer kregen als de meest deftige vertrekken een luxueuze en relatief traditionele betimmering in kostbare donkere houtsoorten.
De kelder met granito trap heeft een royale stahoogte en bestaat uit een provisiekelder en wijnkelder. In de wijnkelder bevinden zich nog de uit de bouwtijd stammende houten wijnrekken.
De bovenverdieping herhaalt de vlindervormige opzet van de begane grond. De trappen met tussenbordes voeren naar de vijfhoekige hal van de verdieping. Boven de trap bevindt zich een grote lantaarn, met daarin een uit vlakken opgebouwde koepelconstructie gevuld met glas in lood in de kleuren rood, blauw, lichtblauw en oranje.

‘De Cranenburgh’ verdient het om na de modernisatie, met respect voor het oorspronkelijke karakter van de villa, weer een bijzonder warm thuis te zijn voor de toekomstige generaties.

ALGEMENE KENMERKEN
Bouwjaar 1928/1929
Woonoppervlakte 433m2, inhoud 1.831m3 (gemeten volgens NVM meetinstructie)
Perceel 4.830m2
Gemeentelijk monument
Platte daken vernieuwd in 2014
Unieke vrijstaande villa met een bijzonder karakter
Privé toegang tot stadsbos ‘De Haarlemmerhout’
Parkeergelegenheid voor meerdere auto’s op eigen terrein, in Bosch en Vaart vergunningsvrij parkeren
Wonen in een bosrijke omgeving op 5 minuten fietsafstand van het centrum van Haarlem en op 20 minuten afstand van Amsterdam of Schiphol (met de auto of de trein)
Internationale school op twee locaties in Haarlem

Kenmerken

Bijzonderheden
monumentaal pand, monument, dubbele bewoning mogelijk, dubbele bewoning aanwezig, beschermd stads- of dorpsgezicht
Liggingen
aan bosrand, in woonwijk, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving
Inhoud
1.831 m3
Gebruiksoppervlakte woonfunctie
434 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
41 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
46 m2
Perceel oppervlakte
4.830 m2
Bouwjaar
1928
Aantal verdiepingen
3
Aantal kamers
12
Aantal slaapkamers
9

Installatie

Mooijekind-Vleut-Ellen-Franken-Makelaar-Nieuwbouw

Geïnteresseerd? Neem contact op

Ellen Franken

023 - 542 02 44 06 - 22 16 13 01 Mail Ellen Franken
Deel via WhatsApp

Buurtinformatie

Haarlemmerhoutkwartier

Haarlem Zuid staat voor heerlijk wonen tussen Haarlemmerhout en Spaarne! Alle ruimte voor sport, spelende kinderen en rustig wandelen. En dan op steenworp afstand van het gezellige Haarlem Centrum! Bekijk onze video voor een leuke impressie.

12895 Inwoners
6305 Man / 6585 Vrouw

Gemiddelde inkomen

Nog geen informatie beschikbaar

Samenstelling huishoudens (%)
Alleenstaand
44
Zonder kinderen
27"
Met kinderen
29
Leeftijdsopbouw
17
0-14
10
15-24
26
25-44
27
45-64
20
65+