Wat is WOZ?

De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) bepaalt de wijze waarop gemeenten jaarlijks de WOZ-waarde van onroerend goed berekenen. Een juiste WOZ-waarde is voor u als woningeigenaar of verhuurder belangrijk, ook wanneer u een woning krijgt via een erfenis of schenking.

Binnenkort ontvangt u van uw gemeente de WOZ-waarde van uw woning. Of misschien heeft u deze al ontvangen. Controleer deze goed!

Doe hier de gratis
WOZ Check.

Een taxatie van de WOZ-waarde van uw woning binnen enkele stappen. Bekijk hier direct uw mogelijke besparing en maak eventueel gratis bezwaar.

Eerlijke WOZ Logo

Doe hier de gratis
WOZ Check.

Een taxatie van de WOZ-waarde van uw woning binnen enkele stappen. Bekijk hier direct uw mogelijke besparing en maak eventueel gratis bezwaar.

Voor wie is de WOZ-waarde relevant?

De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van uw hypotheekrente, de verkoopprijs van uw woning en de hoogte van de volgende belastingen:

Meer dan 1,6 miljoen huishoudens betalen in 2019 te veel belasting door een te hoge WOZ-waarde. Controleer uw WOZ-waarde daarom goed.

  • Onroerendezaakbelasting;
  • Watersysteemheffing;
  • Inkomstenbelasting via het eigenwoningforfait (box 1);
  • Inkomstenbelasting via de vermogensrendementsheffing (box 3);
  • Schenk- en erfbelasting; en
  • De vennootschapsbelasting.
Eerlijke WOZ Testimonials

Eenvoudig, snel en direct resultaat.

Met de WOZ-check ziet u direct of uw WOZ-waarde klopt.

Meer dan 1,6 miljoen huishoudens betalen in 2019 te veel belasting door een te hoge WOZ-waarde. Controleer uw WOZ-waarde daarom goed.

Hoewel uw gemeente over het algemeen een goede inschatting maakt van uw WOZ-waarde, komt het toch regelmatig voor dat de WOZ-waarde te hoog of te laag is.

Controleer dus jaarlijks of uw WOZ-waarde klopt. Dat kan eenvoudig met de WOZ Check van Eerlijke WOZ. Als uw WOZ-waarde niet klopt, kunt u bezwaar maken om uw WOZ-waarde te verlagen of te verhogen.

Hoe werkt het?

Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is om met een hogere WOZ-waarde een lagere hypotheekrente af te dingen, is het in de meeste gevallen gunstiger om dat te doen met een reguliere taxatie. Een regulier taxatierapport is goedkoper en effectiever. Kijk bij onze informatie over taxaties.

Zowel bij een verlaging als bij een verhoging van uw WOZ-waarde kunt u besparen. In geval van een verlaging bespaart u automatisch op belastingen, in geval van verhoging kunt u een lagere hypotheekrente afdingen bij uw hypotheekverstrekker.

table woz
De WOZ Check van Eerlijke WOZ.

Hoe werkt de WOZ Check
van Eerlijke WOZ?

Gemeenten bepalen de WOZ-waarde op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen verkocht rond het begin van afgelopen jaar. Het is belangrijk dat uw gemeente voldoende rekening houdt met verschillen tussen uw woning en de referentiewoningen.

Hoe de gemeente uw WOZ-waarde precies heeft berekend, blijkt vaak niet uit de WOZ-beschikking of het soms meegestuurde gemeentelijke taxatieverslag. Zo kunt u moeilijk zelf controleren of uw WOZ-waarde wel juist is. Hiervoor kunt u de WOZ Check van Eerlijke WOZ gebruiken. De WOZ Check is geheel gratis en vrijblijvend en u bent binnen een paar stappen klaar. Een handige tool!

Met de WOZ Check van Eerlijke WOZ wordt de WOZ-waarde uit de beschikking getoetst aan een taxatie van Eerlijke WOZ, uitgevoerd volgens de Wet WOZ. U krijgt dus direct een “second opinion” van Eerlijke WOZ te zien.

Wijkt de WOZ uit de WOZ-beschikking sterk af van de uitkomst van Eerlijke WOZ, dan is uw WOZ-Waarde waarschijnlijk onjuist. Grote kans dat u kunt besparen door bezwaar aan te tekenen.

Eerlijke WOZ voert voor u het WOZ-bezwaar.

De gemeente moet voor het eind van het jaar een besluit nemen op het bezwaar. U kunt eventueel in beroep tegen het besluit; Eerlijke WOZ staat u ook hierin kosteloos bij. Maar liever komt het niet zo ver: Eerlijke WOZ onderhoudt goede relaties met gemeenten en streeft altijd naar een oplossing op basis van goed overleg. Dit wordt gewaardeerd!

De WOZ Check is geheel gratis en vrijblijvend: het geeft u in een paar stappen inzicht in de juistheid van uw WOZ-waarde en een indicatie van een mogelijke besparing.

De bezwaarprocedure bij Eerlijke WOZ is gratis omdat de kosten van Eerlijke WOZ door de gemeente worden vergoed als zij met succes bezwaar voor u maken.

Doe de WOZ Check

Als Eerlijke WOZ niet met succes bezwaar voor u maakt ontvangen zij geen vergoeding van de gemeente. Ook in dat geval brengt Eerlijke WOZ geen kosten bij u in rekening. Eerlijke WOZ heeft er dus belang bij om uw WOZ-waarde met succes aan te vechten.

Eerlijke WOZ Testimonials

Iedereen verdient een eerlijke WOZ-waarde.

Maak gratis WOZ-bezwaar via Eerlijke WOZ.

De WOZ Check is geheel gratis en vrijblijvend: het geeft u in een paar stappen inzicht in de juistheid van uw WOZ-waarde en een indicatie van een mogelijke besparing.

Doe de gratis WOZ Check.

20% van alle woningeigenaren in Nederland betalen jaarlijks te veel belasting door een verkeerde WOZ-waarde. Doe binnen één minuut de gratis WOZ-check en zorg dat u niet te veel betaalt!

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt ook direct mailen op