Mooijekind Vleut - Dit verandert er in 2024 rond o.a. hypotheken, een huis kopen en uw woning in box 3

Kennisbank Dit verandert er in 2024 rond o.a. hypotheken, een huis kopen en uw woning in box 3

Dit verandert er in 2024 rond o.a. hypotheken, een huis kopen en uw woning in box 3

oktober 2023

Zoals ieder jaar wijzigt het e.e.a. rond hoeveel u kunt lenen, tot welk bedrag u een Nationale Hypotheekgarantie kunt afsluiten en hoe u wordt belast in box 3. Dit jaar zijn de veranderingen wat groter dan anders; goed om u in te lezen. Heeft u koop- of verkoopplannen, kijk dan of het verstandig is om nog dit jaar stappen te zetten. En onderzoek hoe u slim omgaat met 1 januari als peildatum voor de Belastingdienst. Wij kijken graag met u mee. De wijzigingen op een rij:

Geen 35? Geen overdrachtsbelasting tot €510.000,-

Komend jaar betaal je als je onder de 35 jaar bent geen overdrachtsbelasting van 2% wanneer het huis een koopsom heeft van maximaal €510.000,- (€440.000,- in 2023).

4 dingen die goed zijn om te weten:

 • Dit geldt wanneer het uw eerste huis is, maar ook wanneer het een volgend huis is maar u niet eerder de startersvrijstelling gebruikt hebt. 
 • Koopt u samen een huis met iemand boven de 35, dan geldt de vrijstelling alsnog, n.l. voor uw aandeel.
 • Niet het tekenen van het koopcontract, maar het passeren van de aktes bij de notaris is als datum bindend. Kijk dus even goed naar het overdrachtsmoment: valt dit nog in 2023 of in 2024? En niet precies net na uw verjaardag? 
 • Is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom? Dan is de taxatiewaarde leidend voor de overdrachtsbelasting. Let hier op!

NHG-grens naar verwachting naar €435.000,- k.k.

Ook dit jaar verschuift de maximale koopsom waarop u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten wat omhoog. 1 november wordt het bedrag officieel vastgesteld; naar verwachting wordt dit €440.000,-. Belangrijk: hier is de datum waarop u een definitief hypotheekaanbod krijgt, leidend. Niet de datum van passeren, niet de datum waarop u het koopcontract tekent.

Leencapaciteit afhankelijk van energielabel

Per 1 januari is de minister voornemens om het bedrag dat u mag lenen, afhankelijk te maken van het energielabel van het huis dat u koopt. Hoe duurzamer u koopt, hoe meer u mag lenen. Dus naast uw inkomen en de marktwaarde van het huis dat u koopt, wordt ook de energiezuinigheid leidend in uw leenruimte. Een aantal belangrijke punten:

  • Straks wordt er afhankelijk van het energielabel een bedrag buiten beschouwing gelaten bij het berekenen van uw maximale hypotheek. Dat bedrag is €0,- bij energielabel E, F en G. En dat bedrag loopt op van zo’n €5.000,- bij label C naar misschien zelfs €40.000,- bij label A++++ (deze cijfers zijn nog niet definitief maar geven u een indicatie). Uiteraard gaat dit effect hebben op de keuze die kopers (kunnen) maken; de impact moet blijken.
  • Ook hier geldt: de datum waarop u een bindend hypotheekaanbod krijgt, is leidend voor de datum van toetsing. We denken graag met u mee wat wijsheid is voor u wanneer u nog dit jaar overweegt een huis te kopen.

Energiebespaarbudget naar €10.000,-

Het budget dat u als koper extra mag lenen voor het verduurzamen van uw nieuwe huis, stijgt komend jaar van €9.000,- naar €10.000,-.

DUO-schuld weegt minder zwaar

Voor veel mensen een vervelende factor in het berekenen van de maximale leenruimte: de studieschuld. Vanaf komend jaar wordt deze anders en daarmee lichter getoetst. De actuele schuld wordt het uitgangspunt en wat u maandelijks betaalt aan DUO wordt leidend bij de berekening wat u maandelijks aan uw hypotheek kunt uitgeven. Wat meer ruimte dus!

Belastingvrij schenken voor eigen woning afgeschaft

Al in 2023 werd de zogeheten jubelton flink afgebouwd naar een eenmalig bedrag van €27.231,- dat u belastingvrij mag schenken aan uw kind(eren) tot 40 jaar voor het kopen van een huis. Dat bedrag is per januari 2024 €0,-. Let op: waar het vroeger mogelijk was om de schenking over meer jaren te verspreiden, geldt dat nu niet meer. Wilt u nog dit jaar schenken? Dat kan. Win goed advies in om te voorkomen dat u toch belasting moet betalen. Wij staan voor u klaar!

2 punten om te benadrukken:

 • u moet het volledige bedrag nog dit jaar schenken; dit mag u niet verspreiden over meerdere kalenderjaren (zoals voorheen wel kon);
 • uw kind hoeft het geschonken geld niet meteen in 2023 te besteden; het geld mag apart gezet worden. Uw kind heeft 2 kalenderjaren om het geld in te zetten voor het kopen of verbouwen van een huis.

Dit jaar woning verkopen? Let op “vermogen in box 3”!

Box 3 gaat over hoeveel vermogen u hebt: dat gaat niet over het huis waarin u woont, maar wel over rente op spaargelden, huuropbrengst uit een tweede huis, dividend op aandelen… De peildatum voor de Belastingdienst om uw vermogen te berekenen is 1 januari. Let erop dat wanneer u nog dit jaar uw huis verkoopt en de overwaarde op uw rekening wordt gestort, dit mogelijk als vermogen in box 3 gezien wordt. Is dat het geval, dan betaalt u daar (relatief veel) belasting over. Goed om samen naar te kijken! Wellicht is het bijvoorbeeld verstandiger om de overdracht van uw huidige huis na 1 januari te plannen, of juist de overdracht van uw nieuwe huis voor het einde van het jaar… We denken mee!

Box 3: vervroegd 2% meer belasting over fictief rendement over vermogen in box 3

Heeft u ooit een appartement gekocht bij wijze van pensioen, als investeringen voor later of wat extra inkomen? Houd er dan rekening mee dat er flink wat gaat veranderen in hoe de fiscus uw vermogen in box 3 berekent en belast. Er is een hoop om te doen op het moment: wetten zijn onrechtmatig bevonden, hoge rechterlijke instanties brengen advies uit… De kogel is nog niet door de kerk. Wat wel vaststaat is dat u in 2024 al met 2% meer belast wordt. Dit in combinatie met het puntenstelsel rond huurwoningen kan voor u aanleiding zijn om uw investeringen te toetsen. Is die studio nog wel een interessante pensioen-optie? Of zijn er aantrekkelijkere alternatieven? Laat het ons weten als u eens wilt sparren; dat doen we graag.

Heeft u een vraag of wilt u wat meer informatie?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
 • Amsterdam

 • Haarlem

 • Haarlemmermeer

 • Heemstede-Aerdenhout

 • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op