Nalatenschap-Verkopen-De-Inboedel-Mooijekind-Vleut-Makelaars

Kennisbank Nalatenschap verkopen: de inboedel

 Nalatenschap verkopen: de inboedel

 

Binnenkort gaat u uw woning uit nalatenschap verkopen. Hoe gaat u om met de inrichting? Misschien heeft het huis achterstallig onderhoud, of zijn de meubels niet van deze tijd. Hoeveel tijd heeft u nodig om alle dierbare spulletjes van de overledene te verdelen? Doet u dat liever vóór of na de verkoop?

Meest belangrijk is dat u zich prettig voelt bij de gang van zaken. Neem de tijd om afscheid te nemen en laat u niet opjagen. Hieronder 2 punten:

  1. Is het voor potentiële kopers prettiger om een leeg of een ingericht huis te bezichtigen? →
  2. Enkele tips rond het uitzoeken van (waardevolle) spulletjes →

Neem contact op voor hulp rond uw nalatenschap

1

Mooijekind-Vleut-Makelaars-Uw-Huis-Verkopen-Fotografie
Wat is wijsheid: woning leeg op de foto’s of liever ingericht?

Niet groot verbouwen, wel puntjes op de i

Mensen die een huis bezichtigen, kunnen vaak door veel heen kijken. Is het huis wat ouderwets? Opknapbeurt nodig? Uw makelaar begeleidt de bezichtigingen intensief en helpt kijkers de potentie zien.

Een grote verbouwing raden wij daarom doorgaans af. Afhankelijk van het huis, kunnen kleine puntjes op de i soms wél raadzaam zijn. Even de grasmaaier door de tuin of de gang witten. Samen wegen we de kosten en baten af. Qua kosten, maar ook qua (emotionele) inspanning.

Goede fotografie is essentieel

Hoe aantrekkelijker de presentatie, hoe groter de kans dat mensen willen komen kijken. Of een woning ingericht beter op de foto staat dan leeg, hangt van het huis (en de inboedel) af.

Zo kunnen foto’s van prachtige lichtinval, origineel tegelwerk, authentiek glas-in-lood en een mooi doorleefde houten vloer veel impact maken. Is het huis architectonisch wat minder spannend, dan kunnen meubels en accessoires het juist tot leven brengen. We kijken samen naar een optimale presentatie!

Perspectief speelt mee

Een lege ruimte is soms lastiger op grootte te schatten dan een ingerichte kamer. Loop je door een slaapkamer met bed, dan zie je meteen hoeveel plek er nog is voor een kast en een nachtkastje. Dit kan zowel in het voor- als het nadeel van de kamer werken. Ook hier kijken we samen wat verstandig is in uw geval. Beperken meubels de lichtinval en het gevoel van ruimte, dan is het vaak verstandiger ze (i.i.g. tijdelijk) weg te halen. Wij adviseren u.

Uitstraling ook van belang

Bij een nalatenschap gaat het veelal om een huis waar mensen op leeftijd woonden. Meestal geen laatste-trend-interieurs. Ook dit nemen we mee in onze afweging. Want misschien helpt die bank bij het inschatten van de grootte van de woonkamer, maar wat als die afleidt van de potentie van het huis? Ook hier: u krijgt advies op maat van ons.

2

Dierbare spullen verplaatsen: enkele opties

Alles zorgvuldig met alle erfgenamen bekijken

Zeker als het gaat om naaste familie, is het vaak fijn om alle spulletjes rustig door uw handen te laten gaan. Soms is zorgvuldig vastgelegd wat naar wie gaat, soms gaat dat in onderling overleg. Of u dit vóór of na de verkoop doet, is aan u.

Voor veel mensen voelt het goed om eerst afscheid te nemen van al het dierbaars en daarna pas potentiële kopers uit te nodigen. Als uw planning dat toelaat, neem dan lekker de tijd.

Gefaseerd verhuizen

Goed om u te realiseren: niet alles hoeft tegelijkertijd weg. Laten we de kasten graag staan voor de foto’s? Dan kunnen die al wel leeg. Of andersom: heeft u nog even geen puf of tijd voor het leeghalen van de servieskast? Laat dat dan nog lekker even staan.

Het motto hier: wees pragmatisch en houd naast uw planning, vooral ook rekening met uw gevoel. Wij doen hetzelfde.

Opslag

Een andere mooie tussenweg tussen leeghalen of alles laten staan is de opslag-methode. Verhuis wat u nog niet wilt of kunt uitzoeken, tijdelijk naar een garagebox of opslagunit. Zo kunt u op uw gemak het e.e.a. bekijken en verdelen zonder dat het in de weg staat.

Ook fijn als u op afstand woont van het geërfde huis. Verhuis alles dichtbij uw eigen huis; dat scheelt een hoop reisuren.

Wat is van waarde?

Misschien is die vitrinekast niet uw smaak, maar het lijkt wel kostbaar? Een veilinghuis helpt u hierbij. Zij pikken eruit waar zij potentie in zien en helpen u verder met de taxatie en verkoop ervan. Zo voorkomt u dat u waardevolle items per ongeluk meegeeft aan de kringloop. Of dat u achteraf spijt krijgt dat u het niet onderzocht hebt. Prettig, die rust.

Zoveel mogelijk in één keer mee

Of het nu vóór de bezichtigingen is, of nadat de verkoop rond is, er komt een moment dat het huis leeg moet worden opgeleverd. Als u het liever niet zelf doet, schakel dan een bedrijf of organisatie in die alles in één keer ophaalt. De kringloopwinkel om de hoek, of bijvoorbeeld een hulporganisatie zoals het Leger des Heils. Wij brengen u graag in contact.

 

Wij helpen u graag

Met liefde, kennis en aandacht nemen wij u het verkooptraject uit handen. U focust zich op uw dierbaren en het verwerkingsproces; wij regelen de rest.

Bel ons vooral voor een koffie-afspraak. Dan bespreken we uw verhaal en uw wensen. Zorgen wij daarna voor een duidelijk plan dat bij u past en spreken we alle stappen door. Dat geeft rust!

Laat weten wat we voor u kunnen doen:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
 • Amsterdam

 • Haarlem

 • Haarlemmermeer

 • Heemstede-Aerdenhout

 • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Mooijekind Vleut - Heemstede - Groepsfoto juni 2023

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op