Ontmoet ons team- Maarten Bos – Makelaar in de Haarlemse binnenstad

Kennisbank Maarten Bos – Makelaar in de Haarlemse binnenstad

Ontmoet ons team: Maarten Bos – Makelaar in de Haarlemse binnenstad

 

Ontmoet Maarten Bos: onze makelaar in de Haarlemse binnenstad! En bewoner van het centrum. Werken in je woonbuurt: geeft dat een extra lading? En hoe past hij zijn achtergrond toe in zijn werk als makelaar?

 

Jij bent ‘Binnenstad-Maarten’ bij ons kantoor in Haarlem, vertel eens?

Nou, ik heb een achtergrond in bouwkunde. Dus oude, historische, monumentale panden sluiten mooi aan op mijn expertise én mijn interesse. De geschiedenis, de architectuur, de techniek, de verhalen die achter zo’n pand zitten: interessant! Het is gaaf dat al die oude panden, zo goed, zo mooi en zo logisch in elkaar zitten. Eeuwen geleden gebouwd door mensen die er met dezelfde passie naar keken. Daarom woon én werk ik met extra plezier in de oude binnenstad van Haarlem.

Omdat ik de stad goed ken, kan ik de mensen hier het beste van dienst zijn. Inmiddels ken ik ook veel Haarlemmers. Je komt elkaar overal tegen. Dat maakt dat je al een band hebt met opdrachtgevers voordat je ze écht leert kennen. Je kent elkaar misschien nog van school, je komt bij dezelfde koffietentjes, haalt brood bij dezelfde bakker… Daardoor kan ik me goed verplaatsen in de ander en kan ik mijn werk beter doen. Voor de opdrachtgevers is het natuurlijk fijn dat ze geen vreemde in huis halen, maar een bekend gezicht. Veel gaat ook viavia. En dankzij mijn netwerk heb ik woningen vaak snel in beeld!

 

Vertel eens over jouw bouwkundige achtergrond?

Ik kom uit een projectontwikkelfamilie waarin veel zelf gedaan werd. Die affiniteit met bouwkunde heb ik dus altijd al gehad. Een mooie basis voor alle kennis die ik in Amsterdam heb opgedaan tijdens mijn studie bouwtechnische bedrijfskunde. Mijn bouwtechnische kennis pas ik evengoed elke dag weer toe in mijn werk als makelaar. Hoe is de staat van het huis? Wat zal een verbouwing kosten en zal die investering lonen? Als bouwkundige heb ik de technische kennis in huis om dat snel en goed te beoordelen.

Na mijn studie heb ik eerst kort gewerkt als junior projectontwikkelaar op de Zuidas. Commercieel vastgoed: niet mijn ding, zo bleek. Dat persoonlijke contact dat ik hier in Haarlem als makelaar ervaar: daar doe ik het voor. Een huis verkopen kan heel emotioneel zijn. Het is natuurlijk leuk om te delen in de vreugde, maar ook in verdrietige situaties is het mooi om op dat moment een verschil te kunnen maken voor mensen. De verkoop van een huis is maatwerk. Je hebt het standaard proces, maar dat richt je altijd zodanig in dat het past bij de mensen om wie het gaat. Dan moet je je als makelaar ook persoonlijk opstellen. En waar anderen misschien de streep trekken, gaan wij daar graag overheen. Juist om dat verschil te maken.

 

Hoe woon je zelf?

Onze woning is uit 1700 en hebben we zelf helemaal verbouwd. En dan bedoel ik ook écht helemaal. Alleen de zijmuren en de voorgevel stonden nog. Verdiepingsvloer eruit, achtergevel eruit en weer helemaal opnieuw opgebouwd. Nu wonen mijn vriendin, mijn zoontje en ik in een huis dat we zelf hebben bedacht; het is echt óns huis.

 

Hoe ziet een typische dag voor jou eruit?

Ik ben een echt ochtendmens, dus vind ik het heerlijk heel vroeg met mijn zoontje te ontbijten of juist heel vroeg op kantoor te zijn. Ik check dan wel altijd eerst even snel het nieuwe woningaanbod. Ik begin vroeg op kantoor maar ben altijd om 17:30 uur thuis. Dan zet ik om een uur of 20:00 mijn telefoon weer aan en heb ik vaak nog contact met opdrachtgevers. Dat is ook logisch: mensen hebben een hele dag gewerkt, komen thuis en hakken dan de knoop door toch even de makelaar te bellen met die mooie woning in de verkoop. Of ik bel een opdrachtgever die overdag niet bereikbaar was om een terugkoppeling te geven op het verloop van een bezichtiging. Voor mij is dat een prima balans tussen werk en privé.

 

Wat raad je mensen aan die willen verkopen of die zoeken naar een woning in het centrum?

Momenteel is het echt een heel duidelijke verkoopmarkt. Mensen willen nog altijd graag in de stad wonen maar het aanbod is schaars. Als je wilt aankopen zorg dan dat je goed ondersteunt wordt. Bouwkundig, financieel en juridisch. De vraagprijs is een marketingtool geworden in deze markt: kijk daar niet te veel naar! Wij staren ons niet blind op de vraagprijs, maar kunnen goed inschatten wat een woning daadwerkelijk waard is. Bovendien geldt: de aanhouder wint. Dus als iemand echt graag in het centrum wil wonen, bijten wij ons daarin vast en kunnen we het verschil maken.

Je ziet ondertussen ook dat het centrum van Haarlem zich uitbreidt en verschuift. De kwaliteit van veel buurten gaat omhoog. Nieuwe aanwas van buiten Haarlem nemen nieuwe behoeften met zich mee, daarom zie je koffietentjes en winkeltjes in buurten waar je ze 10 jaar geleden niet had verwacht. Ook wordt er de komende tijd veel gebouwd. Dat zal ook een positieve werking hebben op de omliggende buurten. De potentie van Haarlem is nog lang niet op!

Interested? Neem contact op

Maarten Bos - Makelaar - Foto april 22 - MooijekindVleut

Maarten Bos RM RT

023 - 542 02 44 06 - 51 59 26 08

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op