Financiering-starters-huizenmarkt

Financiële mogelijkheden voor starters

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Financiële mogelijkheden voor starters

Al jaren werkt Mooijekind Vleut prettig samen met De Hypotheekshop in Haarlem: goed advies is cruciaal! Ben Biesbrouck is hypotheekadviseur: welke regelingen bestaan er voor starters? Wat zijn nieuwe interessante ontwikkelingen voor starters? Is het echt allemaal kommer en kwel voor starters op de woningmarkt? Lees het hier.

 

We vallen met de deur in huis: heeft de starter nog een kans in de huidige markt?

Zeker! Veel starters raken gedemotiveerd door geluiden uit de media: zonde! Er wordt veel bericht over hoe de markt onder druk staat en hoe de prijzen stijgen, maar de verschillende mogelijkheden voor starters en de nieuwe initiatieven blijven onderbelicht. Er zijn zat positieve ontwikkelingen te noemen, niet alleen in de markt, maar ook bij starters zelf!

 

Uitzendkracht? Geen probleem!

Flexibele arbeid hoeft geen probleem meer te zijn. Dus, heb jij een tijdelijk contract? Ben jij uitzendkracht? Ben jij de laatste tijd van baan naar baan gehopt? Tegenwoordig kun je dan even goed je financiering voor een huis rond krijgen. Dankzij de Arbeidsmarktscan. We kijken dan naar je opleiding, je arbeidsverleden, ontwikkelingen in de branche waar je werkzaam bent of zou kunnen zijn maar ook naar waar je woont, waar je werkt, naar je gedrag en je motivatie. Hier komt een score uitrollen die iets zegt over jouw arbeidsmarktkansen voor de komende 5 jaar. Ziet dat er goed uit? Dan zijn steeds meer geldverstrekkers bereid jou die hypotheek te gunnen. Dit initiatief door De Hypotheekshop wordt enthousiast ontvangen door starters én door geldverstrekkers.

 

Huren goedkoper dan kopen? Vaak niet!

Kopen is voor lang niet iedere starter de beste keuze. Maar vaak hebben starters weinig keus: sociale huur, daar kom je niet zomaar tussen. Huren in de vrije sector kost een godsvermogen. Kopen kan dan een uitkomst bieden. Je lost vanaf dag 1 af, na een jaar of 5 is er vaak overwaarde. Kopen is dan een investering én kan betekenen dat je minder hoge maandlasten hebt. Je ziet dat geldverstrekkers zelfs bereid zijn maatwerk te bieden voor mensen die huren en willen kopen. Stel jij huurt al jaren voor €1.000,- per maand en met het kopen van een huis zou je netto €800,- gaan betalen. Steeds meer banken zijn bereid te zeggen: ‘Jij hebt aangetoond deze lasten te kunnen dragen. Dus i.p.v. de €175.000,- die de rekenregels voorschrijven, bieden wij een hypotheek van €220.000,-‘. Dat geeft een starter veel meer keuzevrijheid.

Je ziet ook dat de groep die wij starters noemen, niet alleen meer bestaat uit dat jonge stel dat een gezinswoning wil kopen. Je ziet steeds meer dat mensen die wat ouder zijn en altijd prettig gehuurd hebben, de zoveelste huurverhoging zat zijn en dus na hun 35ste voor het eerst willen kopen. Ook dit wordt gefaciliteerd. Zo heeft de Gemeente Haarlem de leeftijdsgrens voor bijvoorbeeld de starterslening afgeschaft.

 

Nieuwbouw: helemaal niet verkeerd!

Een opvallende ontwikkeling onder starters is dat ze veel meer open staan voor nieuwbouw dan een aantal jaar geleden. Het is vaak voordeliger dan bestaande bouw omdat je weinig bijkomende kosten hebt. Notariskosten wel ja, maar dat is het dan wel. Geen makelaarskosten, geen achterstallig onderhoud om weg te werken, geen bouwkundige inspecties, etc. Die lagere kosten zijn beter te financieren. Ook familie kan dan veel betekenen. Veel projecten rond Haarlem zijn snel klaar; dat is prettig voor starters. Er zou meer ontwikkeld mogen worden en er zouden ook meer renovatieprojecten mogen plaatsvinden. Hopelijk zien ontwikkelaars in dat ook bouwen voor starters aantrekkelijk voor hen is.

 

Huis opknappen? Dan kan heel goed!

Een woning waar veel aan moet gebeuren, kost minder. Maar hoe financier je je verbouwing? Vaak blijkt dat heel goed mogelijk, bijvoorbeeld door een beroep te doen op subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen. Tel daarbij op dat de marktwaarde van de woning zal stijgen en je woont in een huis dat naar jouw wens is, energiezuinig én betaalbaar. Als je weet wat de mogelijkheden hiertoe zijn, kun je breder zoeken naar woningen. Laat je adviseren!

 

Nationale Hypotheek Garantie: veilig en vertrouwd.

Als de woning en jij zelf binnen de regeling van de NHG vallen, is er eigenlijk geen reden er geen gebruik van te maken. Bij het afsluiten van je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie koop je gewoon wat extra bescherming in, tegen een gunstig tarief. Raak je je baan kwijt, gaan jij en je vriend(in) uit elkaar, dan kan het zijn dat je je woning moet verkopen. Met verlies. Er wordt dan gekeken naar de mogelijkheden die schuld op te vangen: uitstel van betaling bijvoorbeeld. In het uiterste geval vangt de overheid de restschuld op. De bank loopt minder risico, jijzelf dus ook. Gelukkig zien we niet vaak dat het misgaat. Belangrijk is wel dat je bij het kopen van je eerste huis alvast rekening houdt met onprettige scenario’s. Wij bespreken dat altijd van te voren. Niet leuk, wel verstandig.

 

Starters: geen naïeve dromers.

We zien dat starters realistischer zijn dan 5 jaar geleden. Ze zijn bereid iets kleiners te kopen zodat ze wat meer te besteden hebben naast de hypotheek. Ze hebben minder vaak een eigen auto. Zijn vaker bereid hun wensen bij te schaven, breder te zoeken. We zien ook dat veel starters goed aan het sparen zijn.

Toch zou ik willen zeggen: maak die eerste stap en vraag om een oriënterend gesprek. Ik denk dat veel starters zich zullen verbazen over de mogelijkheden. En heel belangrijk: ook als kopen nu nog geen optie is, is het heel fijn perspectief te hebben op hoe je het wel voor elkaar krijgt in de toekomst. Laat je niet gek maken, laat je wel goed adviseren!

 

Bel De Hypotheekshop Haarlem of maak online een afspraak.

Hypotheekshop-Haarlem-Centrum

Heeft u een vraag over Financiële mogelijkheden voor starters?
Neem contact op

De Hypotheekshop Haarlem Centrum

023 – 512 40 30 Mail De Hypotheekshop Haarlem Centrum

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op