Nieuws Nieuwbouw en energieverbruik: het EPC

In: Duurzaamheid

Nieuwbouw en energieverbruik: het EPC

Eerder schreven we over de energielabels voor bestaande woningen, maar hoe zit het met nieuwbouw? Gelden er dezelfde labels? En zijn alle nieuwbouwwoningen per definitie zuinig?

Nieuwbouw en energieverbruik: het EPC

Voor nieuwbouwwoningen gelden niet de labels A t/m G maar is de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van toepassing. Het berekenen van de EPC ligt vast in het Bouwbesluit. De afgelopen jaren is de norm steeds strenger geworden: van een EPC van 0,8 in 2006, naar 0,6 in 2011, naar 0,4 in 2015. Het cijfer geeft aan hoeveel procent energie een woning gebruikt ten opzichte van een gemiddeld woning in 1990. Dus een nieuwbouwwoning uit 2015 gebruikt nog maar 40% van de energie dan eenzelfde woning in 1990.

Bij het indienen van een bouwaanvraag moet de uitgebreide EPC-berekening worden opgenomen. De ontwikkelaar of architect heeft heel wat speelruimte en kan zelf kiezen hoe aan de norm voldaan wordt. Bij het ene huis bereik je veel meer met het goed isoleren van ramen en deuren dan met zonnepanelen. Bijvoorbeeld bij een woning met een schuin dak in de schaduw van flats. Vaak worden nieuwbouwprojecten zo opgeleverd dat ze voldoen aan de gestelde EPC-norm maar dat eigenaren zelf de EPC nog verder kunnen verlagen, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunnen sommige woningen zelf uitkomen op een EPC van 0: ofwel geheel klimaatneutraal! Dergelijke woningen wekken net zo veel stroom op als ze gebruiken.

BENG

De norm zal de komende jaren verder naar beneden wordt bijgesteld. Vanaf 2020 zullen woningen bijna energie neutraal moeten zijn. De EPC-berekening zal dan niet langer leidend zijn, maar wordt vertaald naar Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)-eisen. De focus zal dan van het beperken van energieverbruik ook komen te liggen op het zelf opwekken van energie (bijvoorbeeld met zonnepanelen) en terugwinnen van energie (bijvoorbeeld met terugwinnen van warmte uit douchewater).

Interessante sites, voor meer informatie:

www.energielabel.nl
www.energielabelvoorwoningen.nl
www.milieucentraal.nl
www.nen.nl

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op