Energielabel-duurder

Nieuws Energielabel gaat vanaf januari ruim honderd euro meer kosten

In: Nieuws

Energielabel gaat vanaf januari ruim honderd euro meer kosten

Vanaf 2021 gaan huiseigenaren flink meer betalen voor een definitief energielabel. Gemiddeld €100,- voor een appartement en €190,- voor een gezinshuis naar schatting van de Vereniging van Eigen Huis. Nu regel je het online zelf voor zo’n € 7,50. Minister Ollongren zet haar plannen door ondanks protest uit de Tweede Kamer. Heeft u verhuisplannen voor begin van het nieuwe jaar? Een definitief label is 10 jaar geldig dus laat nu vast het voorwerk doen en regel de aanvraag nog dit jaar.

Van online zelf regelen naar huisbezoek expert

Een energielabel geeft op een schaal van A t/m G aan hoe energiezuinig een woning is. In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig label ontvangen: een schatting op basis van woningtype en bouwjaar. Bij de verkoop van een huis moet de eigenaar het voorlopige label omzetten en laten registeren in een definitief label.

Nu kan een woningeigenaar dit zelf online regelen voor zo’n €7,50. De aanvrager vult gegevens in over o.a. type glas, isolatie en soort verwarming. En levert bewijs aan dat die gegevens kloppen, in de vorm van een verkoopbrochure of bouwkundig rapport bijvoorbeeld.

Vanaf 2021 moet voor het nieuwe label een specialist aan huis komen die de energieprestaties van het huis beoordeelt. Veel arbeidsintensiever dus maar, aldus de minister, ook nauwkeuriger en beter betrouwbaar. Net als het huidige label, zal het nieuwe energielabel na uitgifte 10 jaar geldig zijn.

Hogere prijzen

De exacte prijzen voor de nieuwe labels zijn nog niet bekend. Onderzoek van de Vereniging van Eigen Huis wijst op gemiddeld €100,- voor een appartement en €190,- voor een gezinshuis. Uiteindelijk zal de praktijk moeten uitwijzen wat de exacte kosten worden; duidelijk is dat deze flink stijgen.

De motie uit september van de Tweede Kamer om de plannen uit te stellen, heeft de minister naast zich neergelegd omdat Europese regelgeving (EPBD) dat onmogelijk zou maken. Ook zou het de energiesector in problemen brengen nu zij al ver zijn met de voorbereidingen. De plannen worden kortom definitief doorgezet.

Vraag het nog dit jaar aan

Heeft u verhuisplannen voor begin 2021? Overweeg het verkooptraject alvast in gang te zetten en een makelaar nog dit jaar het voorwerk te laten doen. De verkoopbrochure kunt u dan nog als bewijs indienen bij de online aanvraag via de website energielabelvoorwoningen.nl. Eenvoudiger én minder kostbaar.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op