Financieringstips-voor-starters

Kennisbank Financieringstips voor starters

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Financieringstips voor starters

 

Wat is je financiële ruimte? Heb je recht op een starterslening? Zouden je ouders wellicht een belastingvrije schenking kunnen en willen doen? Heeft een studieschuld invloed? Prettig om te weten wat je kunt besteden voordat je gaat zoeken, en dat je zicht hebt op de mogelijkheden voordat je bij een hypotheekverstrekker aan tafel gaat. Misschien heb je wel meer financiële ruimte dan je dacht! Lees verder:

 

Starterslening

In onze volgende tip gaan we in op hypotheken, maar alvast voor nu: je hypotheek bedraagt maximaal 100% van de aankoopwaarde van je huis. En natuurlijk moet je die hypotheek maandelijks kunnen aflossen, dus is de hoogte van de maximale hypotheek die je kunt afsluiten ook afhankelijk van je inkomen.

Als starter op de woningmarkt ben je waarschijnlijk ook starter op de arbeidsmarkt. Ondertussen stijgen de verkoopprijzen van huizen steeds verder. Er bestaat dus een flinke kans dat er een gat zit tussen het bedrag dat je als hypotheek kunt krijgen, en wat je nodig hebt om je eerste huis te kopen. Dan kun je een starterslening afsluiten waardoor je toch die stap naar je eerste koophuis kunt zetten!

De starterslening dicht dit gat tussen de koopsom van het huis en de maximale hypotheek. Niet alle gemeenten bieden deze mogelijkheid aan en de voorwaarden waaraan je moet voldoen, variëren ook per gemeente. Voordat je gaat zoeken naar je woning en je maximale hypotheek laat berekenen is het slim om te checken of je in aanmerking zou kunnen komen voor een starterslening: check dat hier!

Combinatielening

Een starterslening bestaat altijd uit twee elementen: een leningdeel dat oploopt (‘de Combinatielening’), en een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost (in het begin betaal je veel rente en los je weinig af, op het eind – als je veel hebt afgelost – betaal je weinig rente, en een groter aflossingsdeel; steeds verdeeld over een vast maandbedrag). De eerste drie jaar speelt alleen de Combinatielening. Aan het begin van die drie jaar betaal je dus weinig bovenop je hypotheek, aan het eind wat meer. Na die drie jaar gaat ook het tweede leningdeel spelen en los je af op beide. Een mooie manier om meer financiële ruimte te realiseren voor de aanschaf van je eerste huis, zonder dat je met torenhoge maandlasten zit.

 

Belastingvrije schenking

Als starter op de woningmarkt is het heel prettig om eigen geld mee te kunnen brengen. En dat hoef je niet zelf gespaard te hebben. Familie, of naasten, mogen tot € 28.947,- schenken zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Een belastingvrije schenking dus. Natuurlijk zijn daar voorwaarden aan verbonden. Je moet het geld bijvoorbeeld wel echt voor de aankoop of verbouwing van je huis inzetten, je moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en als je eerder een schenking hebt gehad van dezelfde persoon geldt er een ander maximumbedrag.

 

Studieschuld

Ook met een studieschuld kun je een huis kopen. Maar, je kunt wel iets minder lenen. Niet gek: het bedrag dat je maandelijks kunt besteden, is natuurlijk lager vanwege het aflossen van die studieschuld. Bij het berekenen van de hypotheek wordt gekeken naar hoeveel je maandelijks zou kunnen afdragen. Val je onder het oude leenstelsel, dan wordt de hypotheek beperkt met ongeveer het dubbele van de studieschuld. En onder het nieuwe leenstelsel? Dan wordt ‘t bedrag niet verdubbeld: bij €10.000,- schuld wordt de hypotheek dus met datzelfde bedrag verlaagd. Moet je dan wel prijsgeven wat de hoogte van jouw schuld is? Ja: dan weet je zeker dat je veilig leent en je hypotheek maandelijks kunt aflossen.

 

We helpen je graag op weg met een paar tips. Alle starterstips vind je hier.
Kijk ook even bij ons woningaanbod!

 

Interessante sites met meer informatie:

Over belastingvrije schenking: belastingdienst.nl
Over de starterslening: svn.nl
Algemene informatie: hypotheekshop.nl

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Mooijekind Vleut - Heemstede - Team februari 2024

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op