Financieringstips-starters

Hypotheektips voor starters

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Hypotheektips voor starters

 

Een goed begin is het halve werk. Verdiep je in het afsluiten van een hypotheek en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat is eigenlijk een startershypotheek? En ‘Nationale Hypotheek Garantie’: wat betekent dat? Lees de antwoorden op deze vragen hieronder!

 

Hypotheek afsluiten

Bij het afsluiten van een hypotheek leen je een groot geldbedrag dat je gedurende een bepaalde looptijd maandelijks aflost en waarover je maandelijks rente betaalt. Je maximale hypotheek bedraagt 100% van koopsom van je huis. Ook je inkomen is van invloed op de hoogte: je moet de lening immers wel kunnen aflossen. De verschillen tussen een reguliere hypotheek en een hypotheek speciaal voor starters, variëren per aanbieder. Soms mogen je ouders (tijdelijk) garant staan, soms mag je als starter iets meer lenen en de eerste jaren wat minder aflossen.

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt onderscheid gemaakt tussen ‘aanbieder’ en ‘adviseur’. Wat is wat? De aanbieder is bijvoorbeeld een bank, bij wie je het geld daadwerkelijk leent. De adviseur is degene die helpt bij het afsluiten van de hypotheek. Sommige adviseurs werken samen met één aanbieder, sommige met een klein aantal en andere met heel veel of zelfs alle aanbieders. Op de site van Advieskeuze kun je financieel adviseurs vergelijken. Een goede adviseur helpt jou een hypotheek uit te zoeken met de beste voorwaarden voor jou en zet alle mogelijkheden voor je op een rij. Dat loont!

Startershypotheek

Er bestaan twee vormen van de startershypotheek: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek zijn de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd hetzelfde. De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt, wijzigt, maar het eindbedrag dus niet. Aan het begin van de looptijd betaal je naar verhouding veel rente en een klein aflossingsaandeel. Aan het einde van de looptijd juist een klein renteaandeel en een groot aflossingsaandeel. De eerste jaren zul je veel rente kunnen aftrekken van de belasting, tegen het einde van de looptijd minder.

Als je een annuïteitenhypotheek hebt afgesloten, kun je na verloop van tijd extra aflossen. Check welke voorwaarden voor aflossing je bank hanteert. Soms ben je daarin vrij. Soms wordt een boete berekend.

Lineaire hypotheek

Bij de tweede vorm dalen de bruto maandlasten gedurende de looptijd. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af waardoor de hypotheekschuld elke maand afneemt en er dus steeds een beetje minder rente afgedragen hoeft te worden. Ook hier geldt dat je steeds minder hypotheekrente af zult kunnen trekken.

Denk vooraf na over wat passend is voor jou en vraag eens om je heen wat voor hypotheek vrienden en kennissen hebben afgesloten en waarom. Check ook dit lijstje op de website van de AFM: daarmee kun je je goed voorbereiden of achteraf checken of je alle belangrijke punten tijdens het gesprek besproken hebt.

 

Nationale Hypotheek Garantie

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een garantie afsluiten op je hypotheek waardoor je nooit met een restschuld komt te zitten. Stel je raakt werkloos of jij en je partner gaan uit elkaar. Daardoor zou je je hypotheek niet langer kunnen betalen of je huis tegen verlies moeten verkopen. Met een hypotheek met NHG staat de overheid garant voor een eventuele restschuld. Als je een studieschuld hebt, doe je er goed aan hier transparant over te zijn. Doe je een beroep op de NHG en blijk je de hoogte van je schuld verzwegen te hebben, dan heb je een probleem…

Een hypotheek met NHG afsluiten kan alleen tot een maximaal bedrag van € 310.000,- in 2020 ( €325.000,- in 2021) en in het geval van een annuïteiten- of lineaire hypotheek die binnen 30 jaar wordt afgelost. Ben je van plan je huis te verbouwen zodat het energiezuiniger wordt, dan mag je 6% meer lenen. Dat kost natuurlijk wel iets: 1% van je totale hypotheeksom. Daartegenover staat gelukkig wel een korting op de rente.

Al met al is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voordelig én veilig!

Naast, of bovenop, je hypotheek kun je ook een starterslening afsluiten, of eigen geld inbrengen. Bijvoorbeeld uit een belastingvrije schenking van familie. Lees hierover in onze andere starterstips!

 

Meer informatie?

Onze collega’s van de Hypotheekshop in Haarlem zijn specialist op het gebied van startershypotheken: waag de eerste stap en neem contact op voor een verkennend gesprek! Blijkt kopen nu nog geen optie? Maak samen een plan en weet waar je aan toe bent, waar je aan kunt werken, wat de mogelijkheden zijn voor jou. Een goed begin is het halve werk, dus laat je goed adviseren!

 

We helpen je graag op weg met een paar tips. Alle tips vind je hier.
Neem ook gerust een kijkje bij ons woningaanbod!

 

Interessante sites met meer informatie:

Over belastingvrije schenking: belastingdienst.nl
Over de starterslening: svn.nl
Algemene informatie: hypotheekshop.nl

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op