Dossier

Starten op de huizenmarkt

Het aanbod is krap, de prijzen zijn hoog: starten op de woningmarkt is lastiger dan ooit. Een steuntje in de rug met informatie is dan prettig. Want waar begin je? Hoe? En met welk budget?

Op deze pagina bundelen wij al onze tips voor starters op de huizenmarkt. Want er is echt veel mogelijk, als je maar weet hoe (en waar) je moet zoeken. We helpen je op weg! Klik op een hoofdstuk en scroll naar beneden.

Inhoud - Dossier

 • 1

  Breng je financiële situatie goed in kaart

 • 2

  Ga goed voorbereid met een hypotheekadviseur aan tafel

 • 3

  Ken de bijkomende kosten

 • 4

  Kijk verder dan je neus lang is

 • 5

  Makelaars ABC: antwoorden op veelgestelde vragen

 • 6

  Huizenaanbod voor starters

 • 7

  Handige links

Starters-Financiering-Woning

Breng je financiële situatie goed in kaart

Wat is je financiële ruimte? Heb je recht op een starterslening? Zouden je ouders wellicht een belastingvrije schenking kunnen en willen doen? Heeft een studieschuld invloed? Prettig om te weten wat je kunt besteden voordat je gaat zoeken, en dat je zicht hebt op de mogelijkheden voordat je bij een hypotheekverstrekker aan tafel gaat. Misschien heb je wel meer financiële ruimte dan je dacht! Lees hier verder.

Starters-hypotheek

Ga goed voorbereid met een hypotheekadviseur aan tafel

Een goed begin is het halve werk. Verdiep je in het afsluiten van een hypotheek en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat is eigenlijk een startershypotheek? En ‘Nationale Hypotheek Garantie’: wat betekent dat? Weet je de antwoorden op die vragen, dan zit je een stuk relaxter aan tafel bij de hypotheekadviseur. Lees hier verder!

Echt doen trouwens: een verkennend, vrijblijvend gesprek met een goede adviseur. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Hier vertelt hypotheekadviseur Ben Biesbrouck wat een hypotheekadviseur nu eigenlijk voor je doet. En hier vertelt hij meer over de mogelijkheden voor starters in de huidige, krappe markt.

Bijkomende-kosten-huis-kopen

Ken de bijkomende kosten

Je gaat een huis kopen: dan betaal je een koopsom voor het huis. Check. Maar welke kosten komen daar nog bij? Hoe financier je die kosten eigenlijk? Wij geven antwoord op deze vragen! Gemiddeld genomen betaal je zo’n 6% bovenop de koopsom van je woning. Voor sommigen zal dit meer zijn, in andere gevallen minder. Waar gaan die kosten aan op? We zetten het hier voor je op een rij.

Fijne ontwikkeling: in 2021 wordt de overdrachtsbelasting van 2% voor starters afgeschaft! Tenminste, als je als koper op de dag dat je de sleutels krijgt onder de 35 bent en zelf in het huis gaat wonen.

Aankoopmakelaar-starters

Kijk verder dan je neus lang is

Natuurlijk woon je het liefst in een superstrak appartement in het centrum van een stad naar jouw keuze. Met tuin. Én dakterras. Maar dat willen meer mensen en dus liggen zulke woningen niet voor het oprapen. Zeker niet voor starters!

Waar begin je dan met zoeken? Waarom doe je er goed aan een makelaar in de arm te nemen? Lees het hier!

Makelaars-ABC

FAQ's: van k.k. tot bouwkundige keuring en meldplicht

Je bent op zoek naar je eerste huis. Niet niks. Niet makkelijk ook: al dat jargon, al die termen die je voor het eerst hoort. Meldplicht? k.k.? Wat doet een notaris eigenlijk?

In ons Makelaars ABC geeft Kim antwoord op de meest gestelde vragen rond het kopen van een huis! Hieronder vind je de hele compilatie. We hebben de video’s ook overzichtelijk op een pagina verzameld.

 

Starters-woningen

Huizenaanbod voor starters

Het aanbod is krap; voor starters helemaal. Dé starterswoning bestaat niet: dat kan een huurwoning zijn, of een koopwoning. Bestaande bouw of nieuwbouw. Hoe houd je al dat aanbod bij? Stel alerts in bij Funda en houd sociale media in de gaten.

Voor huizen in de regio Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Heemstede volg je ons op Instagram! De nieuwste huizen in je feed vóórdat ze op Funda staan!

Handige links

Een aantal handige linkjes op een rij:

 

Weet dat we voor je klaar staan. Neem contact op bij vragen of om hulp bij het aankopen van je eerste huis!

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op