Een huis erven aanvaarden of weigeren

Kennisbank Een huis erven: aanvaarden of weigeren?

Een huis erven: aanvaarden of weigeren?

 

Erft u een huis, dan staat u voor de keus: wel of niet aanvaarden. Aanvaarden is niet zonder risico, het kan zijn dat de rest-hypotheek hoger is dan de opbrengst bij verkoop… Ook lopen er kosten door: de energierekening, verzekeringen…

Het kan dus voorkomen dat u schulden en hoge kostenposten erft. Maar dat hoeft niet. Misschien is het wel een unieke kans om in een prachtig huis te gaan wonen, voor u of een van de andere erfgenamen. Hoe zit dat precies met aanvaarden?

Erfenis (niet) aanvaarden

Erfenis weigeren

U kunt de erfenis weigeren of verwerpen; dan krijgt u niets. De volgende in de lijn der erfopvolging is dan aan de beurt; diegene kan op hun beurt ook weigeren. U mag in dat geval geen aanspraak maken op andere zaken uit de totale erfenis…

Zuiver aanvaarden

U kunt de erfenis zuiver aanvaarden: dan erft u alles inclusief eventuele schulden. U bent dan aansprakelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap en dus ook het aflossen van de schulden, samen met andere erfgenamen die zuiver aanvaard hebben.

U bent verplicht zelf onderzoek te doen naar eventuele schulden. Maar ook na goed onderzoek kan een onverwachte schuld opduiken. In dat geval kunt u binnen 3 maanden na de ontdekking via de kantonrechter regelen dat u die niet uit eigen zak hoeft te betalen.

Pas op: het is mogelijk om “per ongeluk” een erfenis zuiver te aanvaarden.
Bijvoorbeeld als u waardevolle spullen meeneemt, een schuldeiser betaalt of geld opneemt van een gedeelde rekening.
Zorg dat u in die gevallen eerst raad vraagt, bijvoorbeeld aan een notaris.

Ook goed om rekening mee te houden: hoewel een erfenis geen invloed heeft op uw pensioen of AOW, geldt dit wel voor toeslagen (zorg-, kinderopvang- of huurtoeslag bijvoorbeeld) en uw uitkering.

Beneficiair aanvaarden

U kunt ook beneficiair aanvaarden, zo accepteert u de erfenis alleen als deze positief is.

De afwikkeling is dan, zoals u zich kunt voorstellen, wat ingewikkelder dan wanneer u zuiver aanvaardt. De rechtbank kijkt dan mee met wat heet een vereffeningsprocedure, wat extra kosten betekent. Een notaris helpt u hierbij.

U kunt dan het huis erven zonder eventuele hypotheekschulden uit eigen zak te betalen; de schulden worden dan namelijk alleen verrekend met de opbrengsten uit de nalatenschap.

Belangrijk: als er meerdere erfgenamen zijn, wordt de hele zaak ook beneficiair afgewikkeld als slechts 1 van de erfgenamen beneficiair aanvaardt.
U kunt een notaris hiertoe machtigen.

Laat u goed adviseren door een notaris en/of financieel adviseur over wat verstandig is in uw specifieke situatie. En neem een makelaar taxateur in de hand om naar de waarde van de woning te kijken en u intensief te begeleiden mocht u overwegen te verkopen. Wij staan voor u klaar!

 

Bronnen / Verder lezen….

 

Nieuwsgierig?

Neem contact op met een van onze medewerkers
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Heemstede-Groepsfoto-2024

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op