Een huis uit nalatenschap overnemen

Huis uit nalatenschap overnemen

Huis uit nalatenschap overnemen

 

U heeft een huis geërfd en staat voor de keuze: verkopen of aanhouden? Verkoopt u de woning dan verdeelt u de opbrengst over de erfgenamen. Houdt u het huis aan dan kunt u er zelf gaan wonen, of het huis verhuren.

Op welke manier u het huis kan aanhouden, hangt af van de relatie die u had met degene van wie u het huis erft. En of er meerdere erfgenamen in het spel zijn. We zetten de meest voorkomende situaties op een rij:

Huis erven partner

Erft u het huis van uw partner? U kunt het huis op uw naam laten zetten, afhankelijk van hoe u uw relatie heeft vastgelegd. Bijvoorbeeld:

Gehuwd / Geregistreerd Partnerschap

Bent u gehuwd of geregistreerd partners? Woont u zelf in het huis en bent u de enige erfgenaam? Dan kunt u zich met een verklaring van erfrecht als eigenaar inschrijven bij het Kadaster. Het huis staat vanaf dan op uw naam.

Samenlevingscontract

Zonder testament bent u officieel geen erfgenaam als u niet getrouwd bent of geregistreerd partners bent. In het geval van een “gewoon” samenlevingscontract, voorziet de wet dus niet in een kant en klare route hoe u toch in het huis kunt blijven wonen. De beslissing ligt bij de erfgenamen.

Had u een verblijvingsbeding opgenomen in het samenlevingscontract? Dan kunt het huis wel op uw naam laten zetten, mits het huis al op uw beider namen stond. Hier is wel een notariële akte en de toestemming van de wettelijke erfgenamen voor nodig.

 

Huis erven ouder – enige erfgenaam

Erft u het huis van uw ouders? En wilt u er zelf gaan wonen? En bent u de enige erfgenaam? Dan kan dat uiteraard. Houdt er dan wel rekening mee dat u de hypotheek van uw ouders inclusief geldende voorwaarden niet zomaar kunt overnemen. En bijvoorbeeld niet in alle gevallen de hypotheekrente kan aftrekken, afhankelijk van het type hypotheek… Laat u adviseren door een financieel adviseur, bijvoorbeeld van De Hypotheekshop Haarlem Centrum.

Wilt u het huis overnemen maar er niet zelf gaan wonen, maar verhuren? Houdt er dan rekening mee dat de hypotheek anders verloopt dan anders (hogere rente, lager maximaal leenbedrag).

Goed te weten: neemt u het huis over dan betaalt u geen overdrachtsbelasting.

 

Huis erven ouder – erfgenamen uitkopen

Als er meerdere erfgenamen zijn kan 1 van hen het huis van hen overnemen. Stel, u wil eigenaar worden van het huis, dan koopt u dus de andere erfgenamen uit.

U stelt in overleg de waarde van de woning vast of vraagt een onafhankelijk taxateur om een rapport. Soms staat in het testament al opgenomen hoe de waarde bepaald moet worden.

De waarde verdeelt u over alle erfgenamen. U betaalt de anderen voor hun deel. Dit noemen we erfgenamen uitkopen. Kunt u het geld om anderen uit te kopen niet direct overmaken? Dan kunt u hiervoor een lening afsluiten. Laat u goed adviseren!

Ook hier geldt: u betaalt geen overdrachtsbelasting. Mits u de erfgenamen ieder hun eerlijk deel betaalt.

 

Vruchtgebruik / Blote eigendom

In sommige gevallen beschrijft een testament dat één van de erfgenamen in het huis mag blijven wonen. Diegene is zelf geen eigenaar maar erft het vruchtgebruik en mag in het huis wonen zonder hiervoor te betalen aan de eigenaar. De andere erfgenamen krijgen de blote eigendom van het huis. Ze moeten het huis aanhouden, mogen het dus niet verkopen of wegdoen en ze mogen er niet zelf zomaar in wonen.

Onze adviseurs begeleiden u graag in het navigeren van alle mogelijkheden en het maken van beslissingen. Neem vooral vrijblijvend contact op!

 

Bronnen / Verder lezen….

 

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
MKV-Teamfoto-Heemstede-mei-2023

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op