“Huizenmarktcrisis? Geen sprake van.”

“Huizenmarktcrisis? Geen sprake van.”

Paralellen uit de Amerikaanse woningmarkt

 

Na jaren met een extreem lage rente, extreme prijzen en ernstige krapte zouden we het bijna niet herkennen: een “gewone” huizenmarkt. “Toch is dat precies wat we nu om ons heen zien. En dat is, hoewel even wennen, positief!” aldus makelaar Bas van Amerongen.

“De VS heeft een vergelijkbare markt; daar spreken ze van The Shift”, vult Menno Mönch aan. Beiden bezochten onlangs de Inman Connect 2023 in New York, dé innovatie-summit voor makelaars. Eén van de inzichten na een aantal dagen vol sessions en insights van the most successful agents in the country? Bas: “Wees optimistisch!” Menno vult aan: “En onderzoek TikTok.”

Lean into the shift

Hoge inflatie, gestegen rente, een kopersstaking, zakkende prijzen… Amerikaanse media speculeren over The Housing Market Crash 2023. Bas: “Niet alleen de situatie op de woningmarkt, ook de koppen in de krant lijken op die van ons. Beeldvorming die pakkende maar niet per se juiste headlines oplevert.”

Menno: “In 2021 stegen de huizenprijzen in de VS tussen de 18% en 25%. Bij ons in Nederland was dat 22%. Dat is eigenlijk van de gekke. Wat we nu zien is geen crisis, maar een correctie naar beneden.”

Hij vervolgt: “Wat ons hier al opviel is dat kopers en verkopers, in tegenstelling tot die krantenkoppen, de nieuwe status quo al omarmen en gewoon verhuisplannen maken. In de VS zijn ze daar nóg een stapje verder in. Hun motto is: lean into the shift.”

“Dat optimisme is bemoedigend; wij zien het bij ons ook die kant op gaan”, stelt Bas. “En als je naar de cijfers kijkt, is dat gegrond. Kocht je 5 jaar geleden een huis dan heb je meestal overwaarde, je hebt afgelost op je hypotheek en kunt mogelijk de lage rente van toen meeverhuizen. Dan is er echt meer mogelijk dan die headlines suggereren.”

Data, data, data

Om kopers en verkopers inzicht te geven in die mogelijkheden op de huizenmarkt, is data onmisbaar. Tijdens de summit in 2020 zagen Bas en Menno dat agents het veelal zonder moesten doen; geen NVM of Funda met betrouwbare cijfers over actuele zoekvraag of recente transacties. Het gevolg: grote competitie tussen makelaars en een echte jacht op potentiële kopers. 

Dat is veranderd, constateert Menno: “Agents zijn zelf actief data gaan verzamelen en zelf gaan bundelen. De jacht op potentiële kopers is daarmee niet minder geworden, hoor. De strijd is zelfs verhevigd, met data als extra wapen.”

Bas vult aan: “De vraag is nu: wie zet die cijfers het best in? Wie geeft de juiste duiding? Daar leren wij van: hoe persoonlijker je data kunt vertalen, hoe meer je je potentiële klant kunt helpen en ontzorgen.”

TikTok?

Waar Bas en Menno ook naar kijken: TikTok. Het “grappige dansjes”-platform is volwassen geworden, signaleerden ze in de VS. Bas: “De VS loopt qua sociale media-ontwikkelingen altijd wat voor op Nederland; daar is TikTok bezig Facebook te vervangen. Makelaars zetten er vol op in om hun bereik voor hun opdrachtgevers te vergroten.”

Menno pakt de trendcijfers erbij: “In Nederland zitten we ook al op 4 miljoen gebruikers, met de grootste groei onder 40-plussers. Dat gaat alleen maar toenemen. Er zijn zorgen over privacy en data. Terechte zorgen. Het gebruik van de app wordt verboden onder ambtenaren, de Amerikaanse Senaat legde het vuur aan de schenen van TikTok’s CEO… Die ontwikkelingen houden we nauw in de gaten.” 

Bas waarschuwt: “Reken niet op dansjes hoor! We blijven bij onze specialisaties. En bij de kern van ons vak: mensen helpen de huizenmarkt te navigeren. Met door data onderbouwd optimisme!”

Bas van Amerongen MooijekindVleut Haarlem

Vragen? Meer weten? Bel met Bas:

Bas van Amerongen RM

023 - 542 02 44 06 - 53 53 98 89 Mail Bas van Amerongen RM

Meer weten over wat de ontwikkelingen op de markt voor u betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
MKV-Teamfoto-Heemstede-mei-2023

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op