Huizenmarktcijfers-Amsterdam-2e-kwartaal-2021-Intro

Kennisbank Daling gekeerd: positieve energie op de huizenmarkt!

Daling gekeerd: positieve energie op de huizenmarkt!

Hoe meer vertrouwen in de huizenmarkt, hoe beter! Voor kopers én verkopers. Het afgelopen kwartaal zagen we stapje voor stapje positieve ontwikkelingen. De NVM rapporteerde ze vlak voor het weekend ook. We zoomen even in op de lokale cijfers van ons werkgebied en geven u wat duiding mee.

juli 2023

Meer huizen te koop

Afgelopen kwartaal kozen meer mensen ervoor te verkopen. In de regio Groot Amsterdam waar ook Haarlemmermeer onder valt, werden 45% meer huizen te koop gezet dan een kwartaal eerder. In Haarlem en Heemstede en omgeving was dit 33%. Niet gek: het voorjaar en begin van de zomer is traditiegetrouw een fijn moment om te starten met de verkoop. De tuin staat mooi in bloei. Er is veel licht. Vaak wordt e.e.a. afgestemd rond de start van een nieuw schooljaar. Wat ook meespeelt: meer mensen kiezen er nu voor eerst te verkopen en daarna pas een nieuw huis te kopen. Ook dat stuwt het aanbod wat omhoog.

Meer huizen verkocht

Naast nieuwe huizen in aanbod, steeg ook het aantal verkopen. In regio Groot Amsterdam met 26%, 32% in regio Haarlem. Een bevestiging van onze eigen cijfers en de positieve trend. Dat zie je ook terug in hoe snel huizen verkocht werden. In regio Amsterdam daalde de verkooptijd van 40 dagen in het eerste kwartaal naar 30 dagen nu. In regio Haarlem van 47 naar 34 dagen. Er wordt niet alleen meer verkocht, maar ook in een hoger tempo. Gezien de meer gestabiliseerde hypotheekrente, verwachten we dat deze positieve trend nog even doorzet.

Minder keus…

Dat huizen weer vaker en sneller verkocht zijn, heeft ook een keerzijde: de krapte neemt opnieuw wat toe. In regio Amsterdam valt dat nog mee. Daar hadden kopers in Q1 2023 keuze uit 3 woningen en nu uit 2,8. In regio Haarlem is de krapte groter. Daar konden kopers in Q1 een keuze maken uit 3,1 huizen en nu slechts 2,5. Neemt niet weg dat kopers goed kunnen slagen in de huidige markt. Goede ondersteuning van een aankoopmakelaar met een stevig strategisch plan is daarbij zeker wijs.

TIP: vanaf uw vakantie-adres goed op de hoogte blijven van de nieuwste huizen? Volg ons op Instagram!

Nieuwbouw in de lift

Net als de bestaande bouw had ook nieuwbouw begin dit jaar last van een schokeffect van de gestegen rente en de onzekerheid die nieuwbouw-kopers voelden rond de verkoop van hun eigen huis. Inmiddels heeft zich dat gestabiliseerd en is er meer vertrouwen. De voordelen van een duurzaam huis geven weer vaker de doorslag. Ook wij zien de animo weer groeien voor nieuwbouwprojecten. En we zien nieuwbouw-plannen groeien; er komen binnenkort weer nieuwe projecten aan! Via onze nieuwbouw-updates blijft u op de hoogte.

Vooruitkijkend: de nazomer

Juli en augustus zijn doorgaans wat rustiger; de nazomer laat vaak weer een opleving zien. Goed te weten: in de vakantietijd zitten we niet stil! Voor sommigen de ideale tijd om de verkoop voor te bereiden. Fotograferen, teksten opstellen, het dossier samenstellen… En voor kopers om de wensen scherp te stellen, eens op ontdekkingstocht te gaan in nieuwe buurten en lekker de tijd te nemen voor bezichtigingsafspraken. Daar helpen we graag bij!

 

bron: NMV kwartaalcijfers

Vragen over de cijfers?

Bas van Amerongen MooijekindVleut Haarlem

Bas van Amerongen RM

023 - 542 02 44 06 - 53 53 98 89
Meer updates op de huizenmarkt?
Zoek in onze kennisbank

Vragen? Meer informatie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op