Scheiden en een koopwoning - wat nu?

Kennisbank Scheiden en een koopwoning: wat nu?

Scheiden en een koopwoning: wat nu?

Van onze partner De Hypotheekshop Haarlem Centrum

In het rijtje van meest ingrijpende gebeurtenissen staat echtscheiding hoog genoteerd. De periode van uit elkaar gaan (en soms ook nog daarna) is vaak emotioneel en onzeker voor de betrokkenen, zeker als er ook nog kinderen in het spel zijn. Er komt een boel op je af en er moet veel geregeld worden. Zaken waar je vaak niet eerder bij stil stond.

Wie blijft in het huis wonen?

Als beide partners eigenaar van de woning zijn, heb je kort gezegd twee mogelijkheden: een van de ex-partners blijft wonen of, als dat niet lukt of men dat niet wil, de woning wordt verkocht.

In de situatie dat een van beiden kan blijven wonen, en de eigen woning dus krijgt toegewezen, wordt de ander vaak financieel gecompenseerd. Dit wordt ook wel uitkopen genoemd en dat kan met eigen geld of door de hypotheek te verhogen. Een hogere hypotheek sluiten lukt alleen als dat op het overblijvende inkomen betaalbaar is. Daarnaast zijn per 1 januari 2013 de aflosregels van deze extra hypotheek veranderd: er dient volledig (annuïtair) in maximaal 30 jaar te worden afgelost. Het voordeel is een volledig afgeloste hypotheek, het nadeel echter hogere maandlasten.

Of toch verkopen?

Als geen van beiden wil of kan blijven wonen, wordt de woning meestal te koop gezet. Is er sprake van overwaarde, dus een positief verschil tussen verkoopprijs en de hypotheek, dan is dat prettig. Wel moet deze overwaarde vaak in de nieuwe koopwoning(en) worden gestopt. Blijft er na verkoop echter een restschuld over en was de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, dan kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding daarvan. Zonder NHG zal het tekort zelf moeten worden bijgelegd, of geleend.

De scheidingsregeling

Het afwikkelen van de scheiding vergt meestal veel tijd. Gelukkig bestaat de scheidingsregeling. Die houdt in dat de vertrekkende partner toch nog twee jaar lang de hypotheekrente kan aftrekken van zijn deel van de woning. Het betaalde eigenwoningforfait wordt verrekend als betaalde alimentatie.

Conclusie: uit elkaar gaan is een emotionele gebeurtenis. Er moeten in korte tijd tal van (ingewikkelde) zaken geregeld worden. Geen enkele scheiding is hetzelfde, een scheiding is maatwerk. Raadzaam dus om je te laten bijstaan door iemand met veel kennis hiervan en je goed te laten adviseren. Want scheiden is niet alleen een einde,  maar vooral ook weer een begin.

 

Meer informatie? Vragen? Kijk even op de website van De Hypotheekshop Haarlem Centrum.

Vraag hier uw gratis hypotheekgesprek aan

  • Welke locatie schikt u het best?

Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank:
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op