Bezichtigen - Tips - MKV

Kennisbank Bezichtigen: tips!

Bezichtigen: tips!

Een mooi huis gespot, gauw een bezichtiging plannen! Hoe pak je zo’n bezichtiging aan? We geven tips!

Tip 1. Bij twijfel: bezichtigen!

Is de indeling wel handig? Past het huis bij ons? Bij twijfel: ga vooral wél kijken.

Een huis ervaar je het beste in het echt. Zo zijn badkamers bijvoorbeeld lastig te fotograferen en vallen deze vaak ruimer uit dan op de foto. Het huis kan veel lichter en zonniger zijn dan op de foto’s genomen in een regenachtige week. De buurt kan u verrassen, de indeling onconventioneel maar eigenlijk heel gezellig… 

Zeker weten doet u het pas als u gaat kijken. Overtreft het uw verwachtingen? Mooi! Valt het tegen? Dat kunt u het huis met gerust hart afstrepen. Laat u verrassen!

Tip 2. Doe alsof je thuis bent

Bij een bezichtiging hebben veel kijkers de neiging om rond te lopen. Begrijpelijk: u wil overal even gekeken hebben, het voelt misschien ongemakkelijk om op de bank neer te ploffen. 

Doe dat wel even, tot op zekere hoogte dan… Zo ervaart u beter hoe u er straks zult wonen. Het uitzicht vanaf de bank, het ruimtelijke gevoel als je aan de eettafel zit… Goed om van te proeven!

Tip 3. Rondje door de buurt

De buurt is minstens zo belangrijk als het huis zelf. Kent u de wijk nog niet zo goed? Doe een rondje met de auto, fiets of wandelend. Proef de sfeer, bezoek wat winkeltjes, spiek even bij de bakker… Bedenk hoe de kinderen naar school zullen fietsen, hoe oma met het ov op visite komt.

Dat geeft u een idee hoe u straks na een werkdag thuis gaat komen, hoe uw routes van huis naar werk lopen, of u matcht met de buren en of u blij wordt van de buurtsuper. Belangrijke info om mee te nemen in uw overwegingen!

Tip 4. Focus

Loopt u door een huis dan wilt u uw gevoel kunnen volgen. En niet ondertussen naar bouwkundige gebreken zoeken, bezig zijn met juridische valkuilen of alvast stress ondervinden van hoeveel te bieden meteen na afloop. Neem daarom een aankoopmakelaar mee die zich focust op alle technische aspecten.

Kunt u ontspannen het huis bekijken en zich een thuis voorstellen. En daarna samen met uw makelaar bespreken: is dit niet alleen ons droomhuis maar ook een goede investering? Onze aankoopspecialisten helpen u de juiste beslissing te maken!

Tip 5. Uitzoomen

Laat u tijdens een bezichtiging niet te veel leiden door de huidige inrichting. U kunt de bank straks anders neerzetten, de losse keuken doorbreken, de eetkamer bij de woonkamer trekken of een muur-divider plaatsen in een studio voor meer privacy… Zoom even uit: biedt het huis de mogelijkheden die we zoeken?

Kijk dus goed naar het huis an sich, de ligging, hoe de zon op de tuin staat, de huidige indeling en de mogelijkheden om deze eventueel te veranderen. Vraag bijvoorbeeld of een muur dragend is, of wat er boven het verlaagd plafond zit. En maak dan een inschatting van eventuele verbouwkosten. Hoe een huis nu gebruikt wordt en wat u ervan kunt maken zijn 2 verschillende zaken!

Tip 6. Houd overzicht

Gaat u meerdere huizen bezichtigen? Noteer dan tijdens of vlak na het bezoeken van een huis wat u gezien heeft. Want u vergeet sneller dan u denkt welke badkamer ook alweer ruimer voelde dan op de foto’s, of welke kamers lichter waren dan verwacht. Neem pen en papier mee of houd een telefoon bij de hand!

Foto’s maken is ook fijn, maar zorg wel dat u eerst even vraagt of dat oké is. 

Tip 7. Bij twijfel: niet kopen! 

Twijfelt u over wel of niet bezichtigen, ga dan vooral wel! Baadt het niet, dan schaadt het niet. U bent hoogstens een uurtje of 2 kwijt… 

Maar twijfelt u over wel of niet kopen, koop het niet! Laat u zich niet opjagen door veel kijkers op het moment van bezichtigen of een aantrekkelijke prijs. Samen zoeken we verder naar een huis waarbij u denkt: ja! Dit is hem!

 

Een aankoopmakelaar?

Met een van onze makelaars aan uw zijde staat u sterker! Wij kijken graag met u mee en formuleren een duidelijke aankoopstrategie op basis van uw wensen, eisen en kansen.

Alles over onze aankoopbegeleiding

Nieuw in verkoop
Nieuw
Foto: Engelszstraat 9
Woonhuis 101 M2, 6 kamers
Vraagprijs € 900.000,- k.k.
Nieuw
Foto: Blankenstraat 145
Woonhuis 128 M2, 5 kamers
Vraagprijs € 525.000,- k.k.
1 dag
Foto: Olmenstraat 20ZW
Appartement 72 M2, 2 kamers
Vraagprijs € 375.000,- k.k.
Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank
Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op