Kennisbank Haarlemse huizenmarkt herstelt sneller dan landelijk gemiddelde

Haarlemse huizenmarkt herstelt sneller dan landelijk gemiddelde

oktober 2023

Waar het derde woningmarkt-kwartaal gemiddeld genomen weer “wat” beweging liet zien, ligt dat in Haarlem anders. Maarten Bos van ons aankoopkantoor: “De Haarlemse huizenmarkt reageert altijd wat heftiger. Vorig jaar zagen wij relatief veel kopers pas op de plaats maken. Nu zien we het omgekeerde: onze markt veert sneller op.” De keerzijde van meer vertrouwen bij kopers: de krapte is weer flink toegenomen. Inmiddels wordt 51% van alle Haarlemse huizen gekocht met hulp van een aankoopmakelaar, vergeleken met bijvoorbeeld 39% in Amsterdam. 

 

Haarlemse krapte en concurrentie groter

Loop een dag mee met Maarten, die vanuit ons op aankoop gespecialiseerde boutiquekantoor kopers bijstaat in hun zoektocht naar het perfecte huis, en je ziet: er tussen komen op de Haarlemse huizenmarkt is geen sinecure. Maarten: “Het Haarlemse aanbod is met 30% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd zijn er meer kopers actief. Niet gek, want de hypotheekrente is stabieler, je kunt vaak je huidige rente meeverhuizen en de prijzen zijn weer stijgende. 55% van huizen wordt weer boven de vraagprijs verkocht. Je snapt, er is hier meer vraag dan aanbod dan elders.”

Het blijkt ook uit de zogeheten krapte-indicator die laat zien uit hoeveel woningen een koper kan kiezen. In Haarlem kies je uit 1,9 woningen, landelijk is dat een stuk hoger, op 2,6. Maarten: “Dat betekent dat je als koper in Haarlem minder makkelijk zegt: joh, er komt wel wat anders voorbij.”

Lees meer over onze aankoopbegeleiding

 

Veel vraag naar aankoopspecialisten

Dat de concurrentie hoog is en de keuze beperkt maakt dat als zich een kans voordoet, mensen er vol voor gaan. Geen verrassing dat meer dan de helft van de huizen die verkocht worden, worden aangekocht met behulp van een aankoopmakelaar. Maarten: “In Haarlem hebben we al jaren een aankoopmakelaars-traditie. In de meeste plaatsen is dat niet aan de orde. Bijvoorbeeld omdat de meeste huizen rond hetzelfde bouwjaar zijn opgetrokken. Dan is het niet spannend hoe het met de fundering zit, of hoe de erfdienstbaarheden geregeld zijn. Maar zelfs in Amsterdam is maar 39% van de transacties “collegiaal” zoals we dat noemen.” 

In Haarlem doe je jezelf tekort als je niet kiest voor steun van een aankoopspecialist, al is het maar om minstens zo sterk te staan als je concurrent. “Niet alleen dat,” vult Maarten aan: “Wat is een realistische prijs? Hoe zit het juridisch, bouwkundig? Waar moet je wel of niet gaan kijken? Ja, met een aankoopexpert heb je meer slagkracht, wat onmisbaar is. Maar je weet ook zeker dat je niet een kat in de zak koopt, dat alles goed geregeld is. Minstens zo belangrijk; het gaat om de grootste transactie in je leven.”

Waar veel makelaars aankoop “erbij” doen, kozen wij begin dit jaar voor een andere strategie: een specialistisch boutique-kantoor 100% gefocust op aankoop. Maarten legt uit: “Wij kunnen ons hier dag in dag uit concentreren op de nieuwste huizen op de markt, op het vertalen van woonwensen, kansen en die realiseren. Voor international residents hebben we al onze info ook in het Engels klaarstaan. Amsterdammers helpen we de stad leren kennen. Maar ook echte muggen bieden we een voorsprong. En ja, die is zeer welkom.” 

Haarlemse huizenmarkt herstelt sneller dan landelijk gemiddelde

interview-maarten

Meer informatie? Neem contact op:

Maarten Bos - Makelaar - Foto april 22 - MooijekindVleut

Maarten Bos RM RT

Partner - Register Makelaar Taxateur

Haarlem
Huizen in Haarlem
3 dagen
Foto: Julianapark 10
Woonhuis 130 M2, 6 kamers
Vraagprijs € 650.000,- k.k.
Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank
Ons team in Haarlem

Team Haarlem

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op